Ανάκτηση αρχείων | Data Recovery | Datarecall International

Η ανάκτηση αρχείων είναι μια διαδικασία απομάκρυνσης (ανάκτησης) μη προσβάσιμων, χαμένων, κατεστραμμένων, ή μορφοποιημένων δεδομένων από δευτερεύουσα αποθήκευση, αφαιρούμενα μέσα ή αρχεία, όταν δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτά με κανονικό τρόπο. Τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως από μέσα αποθήκευσης όπως εσωτερικοί ή εξωτερικοί σκληροί δίσκοι (HDD), μονάδες SSD (Solid State Drives), μονάδες flash USB, μαγνητικές ταινίες, CD, DVD, υποσυστήματα RAID και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορεί να χρειαστεί ανάκτηση λόγω φυσικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης ή λογικής βλάβης στο σύστημα αρχείων που δεν επιτρέπει την τοποθέτησή του από το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή (OS).

Σενάρια ανάκτησης αρχείων

Πως γινεται η ανακτηση αρχειων απο σκληρο δισκο

Το πιο συνηθισμένο σενάριο ανάκτησης αρχείων αφορά την αποτυχία του λειτουργικού συστήματος, τη δυσλειτουργία μιας συσκευής αποθήκευσης, τη λογική αποτυχία των συσκευών αποθήκευσης, την τυχαία βλάβη ή τη διαγραφή κλπ. (Συνήθως, σε ένα σύστημα ενιαίας μονάδας, μονής κατάτμησης, ενός OS). Οπότε ο απώτερος στόχος είναι απλά να αντιγράψετε όλα τα σημαντικά αρχεία από τα κατεστραμμένα μέσα σε άλλη νέα μονάδα δίσκου. Αυτό μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα Live CD ή DVD εκκίνησης απευθείας από ένα ROM αντί για την εν λόγω κατεστραμμένη μονάδα δίσκου. Πολλά CD ή DVD παρέχουν ένα μέσο για τη συναρμολόγηση της μονάδας δίσκου ή των αφαιρούμενων μέσων και για να μετακινήσετε τα αρχεία από τη μονάδα συστήματος στο μέσο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με ένα λογισμικό διαχείρισης αρχείων ή οπτικού δίσκου. Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν συχνά να μετριάζονται με διαχωρισμό δίσκων και να αποθηκεύονται με συνέπεια πολύτιμα αρχεία δεδομένων (ή αντίγραφα αυτών) σε διαφορετικό διαμέρισμα από τα αρχεία συστήματος που αντικαθιστούν το λειτουργικό σύστημα.

Ένα άλλο σενάριο αφορά την αποτυχία σε επίπεδο μονάδας δίσκου, όπως ένα κατεστραμμένο σύστημα αρχείων ή ένα διαμέρισμα μονάδας δίσκου ή μια αποτυχία μονάδας σκληρού δίσκου. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα δεν διαβάζονται εύκολα από τις συσκευές πολυμέσων. Ανάλογα με την κατάσταση, οι λύσεις περιλαμβάνουν την επισκευή του λογικού συστήματος αρχείων, του πίνακα διαμερισμάτων ή του κύριου αρχείου εκκίνησης ή την ενημέρωση των τεχνικών ανάκτησης υλικολογισμικού ή ανάκτησης, που ξεκινούν από την ανάκτηση των κατεστραμμένων δεδομένων μέσω λογισμικού, επίσης γνωστή ως “firmware” του σκληρού δίσκου), στην αντικατάσταση υλικού σε μια μονάδα που έχει υποστεί βλάβη από φυσική μονάδα, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή δεδομένων σε μια νέα μονάδα δίσκου. Εάν είναι απαραίτητη η επαναφορά της μονάδας δίσκου, η ίδια η μονάδα δίσκου έχει αποτύχει μόνιμα και η εστίαση είναι μάλλον σε μια μοναδική ανάκτηση, σώζοντας όποια δεδομένα μπορούν να διαβαστούν.

Σε ένα τρίτο σενάριο, τα αρχεία έχουν κατά λάθος “διαγραφεί” από ένα μέσο αποθήκευσης από τους χρήστες. Συνήθως, τα περιεχόμενα των διαγραμμένων αρχείων δεν καταργούνται αμέσως από τη φυσική μονάδα δίσκου. Αντίθετα, οι αναφορές σε αυτές στη δομή καταλόγου αφαιρούνται και στη συνέχεια διατίθεται χώρος για τη διαγραφή μεταγενέστερων δεδομένων. Στο μυαλό των τελικών χρηστών, τα διαγραμμένα αρχεία δεν μπορούν να εντοπιστούν μέσω ενός τυπικού διαχειριστή αρχείων, αλλά τα διαγραμμένα δεδομένα εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικά στη φυσική μονάδα δίσκου. Εν τω μεταξύ, τα αρχικά περιεχόμενα του αρχείου παραμένουν, συχνά σε ορισμένα αποσυνδεδεμένα θραύσματα, και μπορεί να είναι ανακτήσιμα αν δεν αντικατασταθούν από άλλα αρχεία δεδομένων.

Ο όρος “ανάκτηση αρχείων” χρησιμοποιείται επίσης στο πλαίσιο εγκληματολογικών εφαρμογών ή κατασκοπείας, όπου ανακτώνται αρχεία κρυπτογραφημένα ή κρυμμένα και όχι κατεστραμμένα. Μερικές φορές τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή βρίσκονται κρυπτογραφημένα ή κρυμμένα για λόγους όπως η προσβολή από ιούς, οι οποίοι μπορούν να ανακτηθούν μόνο από ορισμένους ειδικούς στον τομέα της ιατροδικαστικής.

Μια ευρεία ποικιλία αποτυχιών μπορεί να προκαλέσει φυσική ζημιά στα μέσα αποθήκευσης, τα οποία μπορεί να προκύψουν από ανθρώπινα λάθη και φυσικές καταστροφές.

Η φυσική ζημιά σε ένα σκληρό δίσκο, ακόμη και σε περιπτώσεις που σημειώθηκε σύγκρουση κεφαλής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει μόνιμη απώλεια δεδομένων. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από την Datarecall International μπορούν συνήθως να διασώσουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, δεδομένα που είχαν χαθεί όταν συνέβη η αποτυχία.

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε περιπτώσεις όπου μπορεί να έχουν συμβεί σοβαρές ζημιές στη πιατέλα του σκληρού δίσκου. Ωστόσο, εάν ο σκληρός δίσκος μπορεί να επιδιορθωθεί και δημιουργηθεί μια πλήρης εικόνα ή κλώνος, τότε η λογική δομή του αρχείου μπορεί να ανασυσταθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι περισσότερες βλάβες δεν μπορούν να επιδιορθωθούν από τους χρήστες. Για παράδειγμα, το άνοιγμα μιας μονάδας σκληρού δίσκου σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά της σκόνης στην πιατέλα και να πιαστεί ανάμεσα στην πιατέλα και την κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής. Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, οι κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής επιπλέουν 3 έως 6 νανόμετρα πάνω από την επιφάνεια του δίσκου και τα μέσου όρου σωματίδια σκόνης που βρίσκονται σε κανονικό περιβάλλον έχουν συνήθως διάμετρο περίπου 30.000 νανόμετρα. Όταν αυτά τα σωματίδια σκόνης πιαστούν μεταξύ των κεφαλών ανάγνωσης / εγγραφής και της πιατέλας, μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα που θα βλάψουν περαιτέρω την πιατέλα και θα θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκτησης. Επιπλέον, οι χρήστες γενικά δεν διαθέτουν το υλικό ή την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την πραγματοποίηση αυτών των επισκευών. Κατά συνέπεια, η Datarecall International για τη διάσωση σημαντικών δεδομένων χρησιμοποιεί τα πιο αξιόπιστα με τη χρήση καθαρών δωματίων κατηγορίας 100 χωρίς σκόνη εργαλεία.

Τεχνικές αποκατάστασης

Η ανάκτηση αρχείων από υλικό με φυσική ζημιά μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλές τεχνικές. Ορισμένες ζημιές μπορούν να επιδιορθωθούν αντικαθιστώντας μέρη στο σκληρό δίσκο. Αυτό και μόνο μπορεί να καταστήσει το δίσκο χρησιμοποιήσιμο, αλλά ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν λογικές βλάβες. Μια εξειδικευμένη διαδικασία απεικόνισης δίσκων χρησιμοποιείται για την ανάκτηση κάθε αναγνώσιμου μπιτ από την επιφάνεια. Μόλις η εικόνα αυτή αποκτηθεί και αποθηκευτεί σε αξιόπιστο μέσο, ​​η εικόνα μπορεί να αναλυθεί με ασφάλεια για λογική ζημιά και πιθανόν να επιτρέψει την ανασύσταση μεγάλου μέρους του αρχικού συστήματος αρχείων.

Επισκευή υλικού

Τα μέσα που έχουν υποστεί καταστροφική ηλεκτρονική αποτυχία απαιτούν ανάκτηση αρχείων προκειμένου να διασωθούν τα περιεχόμενά τους.

Μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι μια πλακέ τυπωμένου κυκλώματος (PCB) που έχει υποστεί βλάβη μπορεί απλώς να αντικατασταθεί κατά τη διαδικασία ανάκτησης από ένα ίδιο PCB από μια υγιή μονάδα δίσκου. Ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε σπάνιες περιπτώσεις σε μονάδες σκληρών δίσκων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2003, δεν θα λειτουργήσει σε νεότερες μονάδες δίσκου. Οι πίνακες ηλεκτρονικών συσκευών των σύγχρονων μονάδων δίσκου περιέχουν συνήθως δεδομένα προσαρμογής για τη μονάδα δίσκου και άλλες πληροφορίες που απαιτούνται για την ορθή πρόσβαση στα δεδομένα στη μονάδα δίσκου. Οι πίνακες αντικατάστασης συχνά χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες για την αποτελεσματική ανάκτηση όλων των δεδομένων. Η πλακέτα αντικατάστασης μπορεί να χρειαστεί να επαναπρογραμματιστεί. Ορισμένοι κατασκευαστές (για παράδειγμα, η Seagate) αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες σε ένα σειριακό τσιπ EEPROM, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να μεταφερθεί στον πίνακα αντικατάστασης.

Κάθε μονάδα σκληρού δίσκου έχει αυτό που ονομάζεται περιοχή συστήματος ή περιοχή εξυπηρέτησης. αυτό το τμήμα της μονάδας δίσκου, το οποίο δεν είναι άμεσα προσβάσιμο στον τελικό χρήστη, συνήθως περιέχει το υλικολογισμικό της μονάδας δίσκου και τα προσαρμοστικά δεδομένα που βοηθούν τον κινητήρα να λειτουργεί σε κανονικές παραμέτρους. Μία λειτουργία της περιοχής του συστήματος είναι να καταγράψει ελαττωματικούς τομείς μέσα στο δίσκο. ουσιαστικά λέγοντας τη μονάδα δίσκου όπου μπορεί και δεν μπορεί να γράψει δεδομένα.

Οι κατάλογοι τομέα αποθηκεύονται επίσης σε διάφορες μάρκες που είναι προσαρτημένες στο PCB και είναι μοναδικές για κάθε μονάδα σκληρού δίσκου. Εάν τα δεδομένα στο PCB δεν ταιριάζουν με αυτά που είναι αποθηκευμένα στην πιατέλα, τότε η μονάδα δεν θα βαθμονομείται σωστά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κεφαλές μονάδων δίσκου θα κάνουν κλικ επειδή δεν είναι σε θέση να βρουν τα δεδομένα που ταιριάζουν με αυτά που είναι αποθηκευμένα στο PCB.