Ανάκτηση αρχείων | Data Recovery | Datarecall International

Η ανάκτηση αρχείων είναι μια διαδικασία απομάκρυνσης (ανάκτησης) μη προσβάσιμων, χαμένων, κατεστραμμένων, ή μορφοποιημένων δεδομένων από δευτερεύουσα αποθήκευση, αφαιρούμενα μέσα ή αρχεία, όταν δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτά με κανονικό τρόπο. Τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως από μέσα αποθήκευσης όπως εσωτερικοί ή εξωτερικοί σκληροί δίσκοι (HDD), μονάδες SSD (Solid State Drives), μονάδες flash USB, μαγνητικές ταινίες, CD, DVD, υποσυστήματα RAID και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορεί να χρειαστεί ανάκτηση λόγω φυσικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης ή λογικής βλάβης στο σύστημα αρχείων που δεν επιτρέπει την τοποθέτησή του από το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή (OS).

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει την απώλεια δεδομένων, είτε πρόκειται για αποτυχία ή σφάλμα σκληρού δίσκου, για καταστροφή δεδομένων είτε για κατά λάθος διαγραφή ενός αρχείου. Εάν έχετε βιώσει μια σημαντική απώλεια δεδομένων, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί για την ανάκτηση δεδομένων – πώς λειτουργεί; Πόσο αποτελεσματικό είναι; Πόσο κοστίζει? H Data Recall σας απαντάει σε όλα τα ερωτήματα.

Απώλεια Δεδομένων και Data Recovery

Η απώλεια δεδομένων μπορεί να έχει πολλές μορφές – τυχαία διαγραφή, αποτυχία σκληρού δίσκου, σφάλματα λογισμικού, καταστροφή δεδομένων, hacking, ακόμη και μια απλή διακοπή ρεύματος μπορεί να σας προκαλέσει την απώλεια δεδομένων. Φυσικά, υπάρχουν πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν ένας σκληρός δίσκος ανακτάται από τεράστιες καταστροφές όπως ολική διάλυση από φωτιά ή κάποια μεγάλη ζημιά στο χώρο. Υπάρχουν ειδικοί στην επαναφορά αρχείων οι οποίοι μπορούν να ανακτήσουν δεδομένα από μέσα αποθήκευσης που έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Εάν ένα κομμάτι δεδομένων ήταν στο σκληρό σας δίσκο, στη μονάδα SSD, στο USB stick, στο RAID ή σε άλλα μέσα αποθήκευσης, ίσως μπορείτε να προσλάβετε κάποιον (ή να αγοράσετε κάποιο λογισμικό) για να κάνετε ανάκτηση δεδομένων. Το Data Recovery με απλά λόγια είναι, η διάσωση και η επισκευή των δεδομένων που έχουν χαθεί.

Φυσικά, η επαναφορά αρχείων δεν θα είναι πάντα δυνατή καθώς μερικές φορές ένα σύστημα μπορεί να είναι πάρα πολύ κατεστραμμένο ή ολικώς κατεστραμμένο για να πραγματοποιηθεί ανάκτηση αρχείων. Ωστόσο, η τεχνολογία ανάκτησης δεδομένων έχει γίνει εξαιρετικά προηγμένη. Για παράδειγμα, η Kroll Ontrack, μια αυστραλιανή εταιρεία Data Recovery, κατάφερε να ανακτήσει το 99% των δεδομένων από σκληρό δίσκο που βρισκόταν στο διαστημόπλοιο Challenger όταν καταστράφηκε κατά την επανεισαγωγή.

Πώς λειτουργεί η ανάκτηση αρχείων ;

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επαναφορά αρχείων εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα χάθηκαν εξ αρχής. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές μορφές.

Σενάρια ανάκτησης αρχείων

Πως γινεται η ανακτηση αρχειων απο σκληρο δισκο

Το πιο συνηθισμένο σενάριο ανάκτησης αρχείων αφορά την αποτυχία του λειτουργικού συστήματος, τη δυσλειτουργία μιας συσκευής αποθήκευσης, τη λογική αποτυχία των συσκευών αποθήκευσης, την τυχαία βλάβη ή τη διαγραφή κλπ. (Συνήθως, σε ένα σύστημα ενιαίας μονάδας, μονής κατάτμησης, ενός OS). Οπότε ο απώτερος στόχος είναι απλά να αντιγράψετε όλα τα σημαντικά αρχεία από τα κατεστραμμένα μέσα σε άλλη νέα μονάδα δίσκου. Αυτό μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα Live CD ή DVD εκκίνησης απευθείας από ένα ROM αντί για την εν λόγω κατεστραμμένη μονάδα δίσκου. Πολλά CD ή DVD παρέχουν ένα μέσο για τη συναρμολόγηση της μονάδας δίσκου ή των αφαιρούμενων μέσων και για να μετακινήσετε τα αρχεία από τη μονάδα συστήματος στο μέσο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με ένα λογισμικό διαχείρισης αρχείων ή οπτικού δίσκου. Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν συχνά να μετριάζονται με διαχωρισμό δίσκων και να αποθηκεύονται με συνέπεια πολύτιμα αρχεία δεδομένων (ή αντίγραφα αυτών) σε διαφορετικό διαμέρισμα από τα αρχεία συστήματος που αντικαθιστούν το λειτουργικό σύστημα.

Ένα άλλο σενάριο αφορά την αποτυχία σε επίπεδο μονάδας δίσκου, όπως ένα κατεστραμμένο σύστημα αρχείων ή ένα διαμέρισμα μονάδας δίσκου ή μια αποτυχία μονάδας σκληρού δίσκου. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα δεν διαβάζονται εύκολα από τις συσκευές πολυμέσων. Ανάλογα με την κατάσταση, οι λύσεις περιλαμβάνουν την επισκευή του λογικού συστήματος αρχείων, του πίνακα διαμερισμάτων ή του κύριου αρχείου εκκίνησης ή την ενημέρωση των τεχνικών ανάκτησης υλικολογισμικού ή ανάκτησης, που ξεκινούν από την ανάκτηση των κατεστραμμένων δεδομένων μέσω λογισμικού, επίσης γνωστή ως “firmware” του σκληρού δίσκου), στην αντικατάσταση υλικού σε μια μονάδα που έχει υποστεί βλάβη από φυσική μονάδα, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή δεδομένων σε μια νέα μονάδα δίσκου. Εάν είναι απαραίτητη η επαναφορά της μονάδας δίσκου, η ίδια η μονάδα δίσκου έχει αποτύχει μόνιμα και η εστίαση είναι μάλλον σε μια μοναδική ανάκτηση, σώζοντας όποια δεδομένα μπορούν να διαβαστούν.

Σε ένα τρίτο σενάριο, τα αρχεία έχουν κατά λάθος “διαγραφεί” από ένα μέσο αποθήκευσης από τους χρήστες. Συνήθως, τα περιεχόμενα των διαγραμμένων αρχείων δεν καταργούνται αμέσως από τη φυσική μονάδα δίσκου. Αντίθετα, οι αναφορές σε αυτές στη δομή καταλόγου αφαιρούνται και στη συνέχεια διατίθεται χώρος για τη διαγραφή μεταγενέστερων δεδομένων. Στο μυαλό των τελικών χρηστών, τα διαγραμμένα αρχεία δεν μπορούν να εντοπιστούν μέσω ενός τυπικού διαχειριστή αρχείων, αλλά τα διαγραμμένα δεδομένα εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικά στη φυσική μονάδα δίσκου. Εν τω μεταξύ, τα αρχικά περιεχόμενα του αρχείου παραμένουν, συχνά σε ορισμένα αποσυνδεδεμένα θραύσματα, και μπορεί να είναι ανακτήσιμα αν δεν αντικατασταθούν από άλλα αρχεία δεδομένων.

Διαγραφή αρχείου

Είναι ενδιαφέρον ότι οποιοδήποτε αρχείο που έχει διαγραφεί στην πραγματικότητα παραμένει στη μονάδα σας μέχρι να αντικατασταθεί με άλλο αρχείο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ενεργήσετε γρήγορα, έχετε στην πραγματικότητα μια αρκετά καλή πιθανότητα να πάρετε το αρχείο πίσω. Σε περίπτωση διαγραφής αρχείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό αποκατάστασης αρχείων, όπως το TeskDisk το οποίο χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους που εξετάζουν κομμάτια πληροφοριών που έχουν απομείνει στο σκληρό δίσκο για να μαντέψουν το σημείο αποθήκευσης του αρχείου. Εάν υποθέσει σωστά, θα πάρετε το αρχείο πίσω. Αν όχι, δεν έχετε τύχη.

Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από USB Flash Drive

Ωστόσο, κάνοντας οτιδήποτε στον υπολογιστή σας μπορεί να οδηγήσει σε αντικατάσταση του αρχείου και πιθανή, μόνιμη απώλεια. Ακόμη και η περιήγηση στο Internet μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση cookies ή αρχείων προσωρινής μνήμης σε αυτήν την τοποθεσία, αντικαθιστώντας τις πληροφορίες που ελπίζετε να ανακτήσετε. Και η εγκατάσταση λογισμικού αποκατάστασης αρχείων μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα. Εάν το αρχείο δεν έχει αντικατασταθεί, οι πιθανότητες ανάκτησης ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή του συστήματος αρχείων σας.

επαναφορα αρχειων datarecall

Για παράδειγμα, το σύστημα των Windows NTFS διατηρεί πληροφορίες περιγραφής αρχείου μετά τη διαγραφή του, καθιστώντας σχετικά εύκολο για το λογισμικό αποκατάστασης αρχείων να βρει το αρχείο. Άλλα συστήματα, όπως το UTF και το FAT, καταστρέφουν περισσότερες πληροφορίες για το αρχείο όταν διαγράφονται, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους αλγόριθμους ανάκτησης αρχείων να μαντέψουν την τοποθεσία του αρχείου στο δίσκο.

Φθορά αρχείων

Εάν έχετε δει ποτέ ένα από τα φοβερά “corrupt hard drive” errors, ξέρετε πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πιθανό τα δεδομένα να μπορούν να ανακτηθούν. Εάν συνδέσετε το σκληρό δίσκο σε έναν άλλο υπολογιστή, ίσως διαπιστώσετε ότι μόνο το λειτουργικό σύστημα έχει καταστραφεί και ότι τα υπόλοιπα δεδομένα σας είναι μια χαρά. Στην περίπτωση αυτή, είναι απλά θέμα αντιγραφής όλων των δεδομένων σε άλλο σκληρό δίσκο.

Ένα άλλο πρόβλημα που θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε αυτό το σημείο είναι ένα κατεστραμμένο partition, το οποίο μπορεί να είναι δυνατό να επιδιορθωθεί χρησιμοποιώντας το σωστό λογισμικό. Εάν μπορείτε να επιδιορθώσετε επιτυχώς το partition θα πρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σας. Αν όχι, εξακολουθείτε να είστε σε θέση να ανακτήσετε αρκετές πληροφορίες από τον πίνακα για να πάρετε τα αρχεία σας πίσω, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση αν τα δεδομένα σας είναι πολύτιμα σας συνιστούμε να εμπιστευτείτε επαγγελματίες επαναφοράς αρχείων.

Ακόμα κι αν τα αρχεία που προσπαθείτε να ανακτήσετε έχουν καταστραφεί, υπάρχει πιθανότητα να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε εκ νέου τμήματα χρηστών χρησιμοποιώντας το λογισμικό αποκατάστασης. Όσο το λογισμικό μπορεί να βρει το αρχείο, θα προσπαθήσει να το ανακτήσει. Ενώ μπορεί να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που έχετε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάρετε ένα μέρος του αρχείου πίσω, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο προσπαθώντας να το αναδημιουργήσετε. Μπορείτε εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά να δοκιμάσετε δωρεάν ανάκτηση αρχείων με το πρόγραμμα Recuva.

File System Format or Damage

Παρόμοια με τη διαγραφή ενός αρχείου, η μορφοποίηση ενός συστήματος αρχείων καταστρέφει πληροφορίες σχετικά με τα προηγούμενα αρχεία και τη δομή του δίσκου, αλλά η ποσότητα των δεδομένων που διαγράφονται εξαρτάται από τη μορφή του συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις ανάκτησης αρχείων από σκληρό δίσκο περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σφάλμα.

Για παράδειγμα, η μορφοποίηση με FAT έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μιας μεγάλης ποσότητας δεδομένων και την επανεγγραφή αυτής της ενότητας του δίσκου με μηδενικά, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα να ανακτήσετε τα δεδομένα σας. Ορισμένα συστήματα αρχείων, όπως το NTFS, θα έχουν υψηλότερη πιθανότητα ανάκτησης εάν έχουν αντικατασταθεί με το ίδιο σύστημα αρχείων, ενώ άλλα έχουν μικρότερη πιθανότητα αν έχουν αντικατασταθεί με το ίδιο σύστημα – η εγγραφή του XFS πάνω από το FAT καθιστά πιο πιθανό για την ανάκτηση των αρχείων FAT.

Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό δίσκο – Είναι εφικτό ;

Σε περίπτωση ζημιάς στο σύστημα αρχείων, ο αριθμός των αρχείων που μπορούν να ανακτηθούν εξαρτάται από την έκταση της ζημιάς και από τις πληροφορίες κατανομής που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στο λογισμικό αποκατάστασης. Εάν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το λογισμικό αποκατάστασης για να επιδιορθώσετε το σύστημα αρχείων και να εντοπίσετε με ακρίβεια τα προηγούμενα αρχεία, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε επαναφορά αρχείων.

Φυσική φθορά Drive

Η ανάκτηση των αρχείων που έχουν διαγραφεί ή μορφοποιηθεί είναι η μια περίπτωση. Η απομάκρυνση δεδομένων από μια μονάδα δίσκου που έχει υποστεί βλάβη είναι άλλη. Αν και δεν χρειάζονται εντυπωσιακές τεχνικές δεξιότητες για να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε ένα λογισμικό αποκατάστασης, η αντιμετώπιση ενός βαριά κατεστραμμένου δίσκου είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες, καθώς απαιτεί συνήθως το χαλασμένο Drive να διαχωρίζεται.

Διαβάστε : Ανακτήσεις αρχείων από κάρτα μνήμης SD – Πως το πετυχαίνουμε ;

Η απομάκρυνση του Drive χωρίς να υποστεί ζημιά είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα – οι επαγγελματίες τα ανοίγουν σε καθαρά δωμάτια, σε εξαιρετικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα που δεν περιέχουν σχεδόν όλους τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Ακόμη και μία κηλίδα σκόνης που προσγειώνεται σε μια πλάκα σκληρού δίσκου μπορεί να προκαλέσει τη συντριβή της κεφαλής ανάγνωσης / εγγραφής και να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα της μονάδας δίσκου. Ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στη μονάδα, επομένως αυτά τα δωμάτια, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε αυτά και τα ρούχα που φορούν οι τεχνικοί, είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν τη στατική λειτουργία.

Όταν ένας σκληρός δίσκος αποτύχει από φυσική φθορά, μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως σπασμένος πίνακα ελέγχου ή κεφαλή που έχει κολλήσει. Περιστασιακά αυτά τα ζητήματα μπορούν να καθοριστούν αντικαθιστώντας το σπασμένο τμήμα, αλλά γενικά, εάν υπάρχει φυσική ζημιά στο σκληρό δίσκο, θα χρειαστεί σοβαρή αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες για την επαναφορά αρχείων.

Αν παραδώσετε τη μονάδα δίσκου σε έναν data recovery specialist, θα ακολουθήσουν ορισμένα βήματα, από την ανοικοδόμηση τμημάτων του σκληρού δίσκου στη δημιουργία μιας εικόνας δίσκου και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιδιορθώσουν τα κατεστραμμένα μέρη χρησιμοποιώντας εξελιγμένο λογισμικό. Το κόστος της ανακατασκευής, των ιδιόκτητων τεχνολογιών απεικόνισης και της συντήρησης των καθαρών χώρων είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει το κόστος της ανάκτησης επαγγελματικών δεδομένων σε υψηλά επίπεδα (αν και ορισμένοι πάροχοι είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν πιο προσιτές τιμές όπως η Data Recall).

Αποκατάσταση στοιχείων Drive Data Recovery

ανακτηση αρχειων datarecallΟι Solid state drives γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, ειδικά με την εξέλικη του ultrabook. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν στην αγορά τόσο καιρό, η ανάκτηση δεδομένων από ένα σκληρό δίσκο SSD είναι πιο δύσκολη από την ανάκτηση από έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Ωστόσο, ορισμένες από τις ίδιες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση δεδομένων που έχουν διαγραφεί ή διαμορφωθεί.

Ωστόσο, η ανάκτηση δεδομένων από μια φυσικά κατεστραμμένη μονάδα SSD μπορεί να είναι πολύ ακριβή, καθώς η τεχνολογία είναι ακόμα νέα.

Το Data recovery software και οι ειδικοί στην επαναφορά αρχείων μπορούν να κάνουν μεγάλη δουλειά για να πάρουν τα δεδομένα σας πίσω, αλλά είναι επικίνδυνο, χρονοβόρο και δαπανηρό. Το καλύτερο μέτρο που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε τη μακροπρόθεσμη απώλεια δεδομένων είναι αυτό που υποστηρίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα: κάντε πολλά backups! Χρησιμοποιήστε έναν παροχέα backup cloud, διατηρήστε έναν εφεδρικό σκληρό δίσκο στο σπίτι σας και σιγουρευτείτε ότι δεν θα καταστραφούν τα δεδομένα σας από την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος ή από τυχαία μορφοποίηση.

Ο όρος “ανάκτηση αρχείων” χρησιμοποιείται επίσης στο πλαίσιο εγκληματολογικών εφαρμογών ή κατασκοπείας, όπου ανακτώνται αρχεία κρυπτογραφημένα ή κρυμμένα και όχι κατεστραμμένα. Μερικές φορές τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή βρίσκονται κρυπτογραφημένα ή κρυμμένα για λόγους όπως η προσβολή από ιούς, οι οποίοι μπορούν να ανακτηθούν μόνο από ορισμένους ειδικούς στον τομέα της ιατροδικαστικής.

Μια ευρεία ποικιλία αποτυχιών μπορεί να προκαλέσει φυσική ζημιά στα μέσα αποθήκευσης, τα οποία μπορεί να προκύψουν από ανθρώπινα λάθη και φυσικές καταστροφές.

Η φυσική ζημιά σε ένα σκληρό δίσκο, ακόμη και σε περιπτώσεις που σημειώθηκε σύγκρουση κεφαλής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει μόνιμη απώλεια δεδομένων. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από την Datarecall International μπορούν συνήθως να διασώσουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, δεδομένα που είχαν χαθεί όταν συνέβη η αποτυχία.

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε περιπτώσεις όπου μπορεί να έχουν συμβεί σοβαρές ζημιές στη πιατέλα του σκληρού δίσκου. Ωστόσο, εάν ο σκληρός δίσκος μπορεί να επιδιορθωθεί και δημιουργηθεί μια πλήρης εικόνα ή κλώνος, τότε η λογική δομή του αρχείου μπορεί να ανασυσταθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι περισσότερες βλάβες δεν μπορούν να επιδιορθωθούν από τους χρήστες. Για παράδειγμα, το άνοιγμα μιας μονάδας σκληρού δίσκου σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά της σκόνης στην πιατέλα και να πιαστεί ανάμεσα στην πιατέλα και την κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής. Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, οι κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής επιπλέουν 3 έως 6 νανόμετρα πάνω από την επιφάνεια του δίσκου και τα μέσου όρου σωματίδια σκόνης που βρίσκονται σε κανονικό περιβάλλον έχουν συνήθως διάμετρο περίπου 30.000 νανόμετρα. Όταν αυτά τα σωματίδια σκόνης πιαστούν μεταξύ των κεφαλών ανάγνωσης / εγγραφής και της πιατέλας, μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα που θα βλάψουν περαιτέρω την πιατέλα και θα θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκτησης. Επιπλέον, οι χρήστες γενικά δεν διαθέτουν το υλικό ή την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την πραγματοποίηση αυτών των επισκευών. Κατά συνέπεια, η Datarecall International για τη διάσωση σημαντικών δεδομένων χρησιμοποιεί τα πιο αξιόπιστα με τη χρήση καθαρών δωματίων κατηγορίας 100 χωρίς σκόνη εργαλεία.

Τεχνικές αποκατάστασης

Η ανάκτηση αρχείων από υλικό με φυσική ζημιά μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλές τεχνικές. Ορισμένες ζημιές μπορούν να επιδιορθωθούν αντικαθιστώντας μέρη στο σκληρό δίσκο. Αυτό και μόνο μπορεί να καταστήσει το δίσκο χρησιμοποιήσιμο, αλλά ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν λογικές βλάβες. Μια εξειδικευμένη διαδικασία απεικόνισης δίσκων χρησιμοποιείται για την ανάκτηση κάθε αναγνώσιμου μπιτ από την επιφάνεια. Μόλις η εικόνα αυτή αποκτηθεί και αποθηκευτεί σε αξιόπιστο μέσο, ​​η εικόνα μπορεί να αναλυθεί με ασφάλεια για λογική ζημιά και πιθανόν να επιτρέψει την ανασύσταση μεγάλου μέρους του αρχικού συστήματος αρχείων.

Επισκευή υλικού

Τα μέσα που έχουν υποστεί καταστροφική ηλεκτρονική αποτυχία απαιτούν ανάκτηση αρχείων προκειμένου να διασωθούν τα περιεχόμενά τους.

Μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι μια πλακέ τυπωμένου κυκλώματος (PCB) που έχει υποστεί βλάβη μπορεί απλώς να αντικατασταθεί κατά τη διαδικασία ανάκτησης από ένα ίδιο PCB από μια υγιή μονάδα δίσκου. Ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε σπάνιες περιπτώσεις σε μονάδες σκληρών δίσκων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2003, δεν θα λειτουργήσει σε νεότερες μονάδες δίσκου. Οι πίνακες ηλεκτρονικών συσκευών των σύγχρονων μονάδων δίσκου περιέχουν συνήθως δεδομένα προσαρμογής για τη μονάδα δίσκου και άλλες πληροφορίες που απαιτούνται για την ορθή πρόσβαση στα δεδομένα στη μονάδα δίσκου. Οι πίνακες αντικατάστασης συχνά χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες για την αποτελεσματική ανάκτηση όλων των δεδομένων. Η πλακέτα αντικατάστασης μπορεί να χρειαστεί να επαναπρογραμματιστεί. Ορισμένοι κατασκευαστές (για παράδειγμα, η Seagate) αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες σε ένα σειριακό τσιπ EEPROM, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να μεταφερθεί στον πίνακα αντικατάστασης.

Κάθε μονάδα σκληρού δίσκου έχει αυτό που ονομάζεται περιοχή συστήματος ή περιοχή εξυπηρέτησης. αυτό το τμήμα της μονάδας δίσκου, το οποίο δεν είναι άμεσα προσβάσιμο στον τελικό χρήστη, συνήθως περιέχει το υλικολογισμικό της μονάδας δίσκου και τα προσαρμοστικά δεδομένα που βοηθούν τον κινητήρα να λειτουργεί σε κανονικές παραμέτρους. Μία λειτουργία της περιοχής του συστήματος είναι να καταγράψει ελαττωματικούς τομείς μέσα στο δίσκο. ουσιαστικά λέγοντας τη μονάδα δίσκου όπου μπορεί και δεν μπορεί να γράψει δεδομένα.

Οι κατάλογοι τομέα αποθηκεύονται επίσης σε διάφορες μάρκες που είναι προσαρτημένες στο PCB και είναι μοναδικές για κάθε μονάδα σκληρού δίσκου. Εάν τα δεδομένα στο PCB δεν ταιριάζουν με αυτά που είναι αποθηκευμένα στην πιατέλα, τότε η μονάδα δεν θα βαθμονομείται σωστά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κεφαλές μονάδων δίσκου θα κάνουν κλικ επειδή δεν είναι σε θέση να βρουν τα δεδομένα που ταιριάζουν με αυτά που είναι αποθηκευμένα στο PCB.