Ανάκτηση δεδομένων απο Κινητό Τηλέφωνο

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό η ανάγκη για την ανάκτηση δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Από τεχνικής άποψης, τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν μια ποικιλία λειτουργικών συστημάτων και μοναδικά συστήματα αρχείων, κάποια πολύ βασικά software που βρίσκονται π.χ. στο internet και δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Πολλά κατεστραμμένα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν καν να είναι προσβάσιμα με συνδέσεις USB και πολλές φορές χρειάζεται η ειδική διαδικασία επεξεργασίας flash μνημών για να πετύχουμε την ανάκτηση.

Οι μηχανικοί μας μπορούν να εκτελέσουν ανάκτηση δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα σε περιπτώσεις όπως η καταστροφή τους, ακούσια και εκούσια διαγραφή, κατεστραμμένα κινητά τηλέφωνα από νερό ή φωτιά,διαγραφή της κάρτας sim, ιούς και πολλά άλλα θέματα.

Όταν διαγράφονται π.χ. SMS, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα συνήθως, εξακολουθούν νααποθηκεύονται στην κάρτα SIM ή στη μνήμη flash του τηλεφώνου (ανάλογα με το μοντέλο και τις ρυθμίσεις του χρήστη). Αν το κινητό τηλέφωνο έρθει στα εργαστήριά μας αρκετά νωρίς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ανακτηθούν πλήρως τα μηνύματα.

Οι εικόνες και τα videos είναι ένα ακόμα ευαίσθητο κομμάτι των κινητών τηλεφώνων. Όλοι μας έχουμε εικόνες και video στα κινητά μας και σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν κάμερες. Επομένως το ενδεχόμενο βλάβης τα κάνει εντελώς απρόσιτα. Τέτοιες περιπτώσεις ανάκτησης αρχείων από κινητό είναι αρκετά πολύπλοκες και είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι μηχανικοί της DataRecall χρησιμοποιούν νέες αποκλειστικά τεχνικές ανάκτησης δεδομένων, για να ανακατασκευαστεί πλήρως κάθε εικόνα καιvideo, παρέχοντας στους πελάτες μας ένα πλήρες και τέλεια ανακτημένο αρχείο εικόνας και video.

Σήμερα, είναι δίκαιο να πούμε ότι σχεδόν όλοι κατέχουν ένα smartphone. Μόλις το περασμένο έτος (2018) πουλήθηκαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια κινητά παγκοσμίως και οι πωλήσεις smartphone αυξάνονται από το ένα τρίτο στο άλλο σύμφωνα με την Gartner. Η IDC δηλώνει ότι οι πωλήσεις του τρέχοντος έτους (2018) αυξήθηκαν κατά 7,4% από το δεύτερο τρίμηνο και ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση.

Παρά την επιτυχία αυτή, το smartphone είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι μόλις 10 χρόνια από τότε που η Apple εισήγαγε το πρώτο της iPhone το 2007, που θεωρείται η αρχή της σύγχρονης εποχής των smartphone, παρόλο που υπήρχαν κάποια προηγμένα κινητά τηλέφωνα και PDAs πριν από αυτό που είχε κάποια συγκρίσιμα χαρακτηριστικά.

Με την εισαγωγή του iPhone το 2007, ακολουθήθηκαν γρήγορα άλλες εταιρείες με άλλα μοντέλα και λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο, τώρα μόνο δύο λειτουργικά συστήματα κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά: το Android (από το Google) και το iOS (από την Apple).

Τι είναι οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου;

Οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είτε αγοράζονται είτε συνάπτονται για να διευκολυνθεί η λειτουργική ανάκτηση. Μπορούν να περιλαμβάνουν υπολογιστές, σταθμούς εργασίας, τηλέφωνα, ηλεκτρική ενέργεια, εξοπλισμό γραφείου και αναλώσιμα γραφείου κλπ. Τυπικά, πρόκειται για ένα “μεταφερόμενο περιβάλλον λειτουργίας” – συνήθως διαμορφώνεται ως ένα ή περισσότερα μεγάλα ρυμουλκούμενα – εξοπλισμό υπολογιστών που μπορεί να παραδοθεί και να εγκατασταθεί σε μια κατάλληλα εξοπλισμένη τοποθεσία. Μια ομάδα υποστήριξης κινητής τηλεφωνίας από τον πωλητή συνήθως συντονίζει την εκτόξευση της μονάδας ανάκτησης κινητών συσκευών μόλις φτάσει στην τοποθεσία.

Εκτός από τα λειτουργικά συστήματα, αυτά τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί από συσκευές φωνητικής επικοινωνίας σε προϊόντα που συνδυάζουν πολλές λειτουργίες και εφαρμογές, κάνοντάς τα σήμερα περισσότερο σαν μίνι υπολογιστές χειρός.

Αυτό έγινε εφικτό με το μειούμενο μέγεθος των ενσωματωμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία αυτών των συσκευών, δηλαδή μικρότερων ελεγκτών, τσιπ επεξεργαστών και μνήμης.

Τα πιο προηγμένα και μικρότερα εξαρτήματα τοποθετούνται στο περίβλημα, το οποίο δεν έχει αλλάξει πολύ από το αρχικό σχέδιο της Apple το 2007. Αλλά αυτό που έχει εξελιχθεί τα τελευταία 10 χρόνια είναι αυτό που μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στο smartphone. ο χώρος αποθήκευσης (με ή χωρίς αφαιρούμενες κάρτες μνήμης flash) έχει πολλαπλασιαστεί δραστικά.

Λόγω της αύξησης της αποθήκευσης και της πολυπλοκότητας των συσκευών, η απομάκρυνση των δεδομένων από τα smartphones δεν είναι εύκολη υπόθεση και κάθε ανάκτηση δεδομένων από smartphone – όπως και από σκληρούς δίσκους, κασέτες ή διακομιστές υψηλών προδιαγραφών – παρουσιάζει τη δική της μοναδική πρόκληση κάθε φορά.

Διαφορετικά είδη απώλειας δεδομένων smartphone

Όπως συμβαίνει και με άλλες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ απώλειας δεδομένων που προκαλείται από μηχανική ή φυσική αποτυχία ή κάποιας που προκαλείται από μια λογική αποτυχία.

Μια φυσική αποτυχία μπορεί να συμβεί όταν το τσιπ μνήμης flash ή το ενσωματωμένο τσιπ ελεγκτή έχει καταστραφεί, κάτι που μπορεί συχνά να συμβεί όταν πέσει ένα τηλέφωνο στο έδαφος ή σε υγρό. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι όταν τα τσιπ μνήμης είναι χαμηλής ποιότητας, προκαλώντας διακοπές που τελικά σταματούν σωστά τα δεδομένα σωστά από την αρχή.

Μια λογική αποτυχία όμως συνήθως συνίσταται σε ελλείψεις ή ψευδείς δομές ή συνδέσεις αρχείων, σε κατεστραμμένα αρχεία και μορφές αρχείων καθώς και σε λάθος αναθέσεις αποθηκευτικού χώρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα αρχεία δεν αναγνωρίζονται ή χειρίζονται πλέον από το λειτουργικό σύστημα, παρόλο που αυτά εξακολουθούν να αποθηκεύονται στο μέσο αποθήκευσης (η μνήμη flash).

Θα πρέπει να κάνετε ανάκτηση εάν χάσετε δεδομένα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις (όταν μια λογική αποτυχία προκάλεσε το πρόβλημα, για παράδειγμα στην περίπτωση μιας ελαττωματικής ενημέρωσης συστήματος), είναι πιθανό ένας χρήστης smartphone να μπορεί να ανακτήσει τα χαμένα δεδομένα χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων smartphone. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα στην αγορά και στο Διαδίκτυο. Πριν από τη χρήση αυτού του λογισμικού, είναι συνετό να ενημερώσετε τον εαυτό σας σχετικά με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν προσπαθήσετε να ανακτήσετε τα δεδομένα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις απώλειας δεδομένων – τόσο φυσικές όσο και λογικές – ο κανονικός χρήστης δεν μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα. Αντ ‘αυτού, αυτός ο τύπος εργασίας πρέπει να διεξάγεται από έναν εμπειρογνώμονα ανάκτησης.

Όταν ένα smartphone δεν ξεκινήσει σωστά, είναι πολύ πιθανό η συσκευή και τα αποθηκευμένα δεδομένα να έχουν σοβαρά ελαττώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τόσα πολλά περίπλοκα προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ότι οι κανονικές μέθοδοι do-it-yourself δεν θα λειτουργήσουν ή ακόμα και θα προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα. Μια τέτοια παραβίαση της συσκευής σας θα μπορούσε να κάνει την ανάκτηση δεδομένων αδύνατη.

Τι μπορούν να κάνουν οι εμπειρογνώμονες ανάκτησης δεδομένων;

Όταν τα προβλήματα με τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα οφείλονται σε δυσλειτουργία ή απώλεια δεδομένων, πρέπει να επικοινωνείτε πάντα με τους εμπειρογνώμονες ανάκτησης δεδομένων και τις υπηρεσίες επισκευής smartphone. Διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και ανταλλακτικά για την επισκευή και την ανάκτηση των χαμένων δεδομένων.

Εάν, για παράδειγμα, ένας ελεγκτής ενός smartphone σπάσει, τότε ένας εμπειρογνώμονας ανάκτησης δεδομένων μπορεί να αποσυνθέσει τη συσκευή, να εντοπίσει τον αρχικό ελεγκτή και να τον αλλάξει με έναν αχρησιμοποίητο ελεγκτή του ίδιου είδους, αν είναι δυνατόν το νέο να παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα τσιπ μνήμης θα αφαιρεθούν από το smartphone και θα διαβαστούν με ειδικά εργαλεία υλικού και λογισμικού. Αυτά θα έχουν σχεδιαστεί κατά παραγγελία και σχεδιασμό από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης ενός παρόχου υπηρεσιών ανάκτησης δεδομένων ή οι εμπειρογνώμονες θα χρησιμοποιούν εργαλεία που δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, μπορούν να επιδιορθώσουν smartphones που έχουν υποστεί μηχανικές βλάβες, όπως σπασμένες οθόνες ή θήκες.

Σε περίπτωση απώλειας λογικών δεδομένων, απαιτούνται και άλλοι ειδικοί: Εδώ οι μηχανικοί εργαστηρίων ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία λογισμικού για την ανάκτηση τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο επιδεκτικά αλλά και αλλοιωμένα. Στη συνέχεια, δεν διαβάζουν μόνο τα δεδομένα από τη συσκευή αλλά επίσης διορθώνουν τα αρχεία σε ένα δεύτερο βήμα.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση μιας υπηρεσίας ανάκτησης δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου;

Για μια καταστροφική διακοπή στην οποία δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση σε μια τοποθεσία επιχείρησης, μπορεί να είναι η απάντηση μια εγκατάσταση ανάκτησης δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο εντοπισμός της κινητής εγκατάστασης είναι η πρόκληση. Εάν ο επηρεαζόμενος χώρος εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του αλλά δεν είναι κατοικήσιμος, ο ιστότοπος για κινητά μπορεί να παρέχει χρήσιμες προσωρινές εγκαταστάσεις κατά την ανάκτηση. Εάν η τοποθεσία καταστραφεί, η κινητή εγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει ως νέο επιχειρησιακό κέντρο μέχρι να εντοπιστεί και να προετοιμαστεί ένας χώρος αντικατάστασης. Στον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων, η ανάκτηση κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιείται για την υποστήριξη διαδικασιών ανάκτησης τεχνολογίας πληροφορικής, δεδομένου ότι (σύμφωνα με την IBM Corp.) εκτιμάται ότι το 65% έως 80% των επικλήσεων υπηρεσιών ανάκτησης καταστροφών είναι διακοπές λειτουργίας της τεχνολογίας των πληροφοριών. Οι ιστότοποι για κινητά είναι συνήθως διαμορφωμένοι ως κατάλληλα εξοπλισμένο κέντρο δεδομένων και γραφείου. Άλλοι μπορούν να διαμορφωθούν για multiple seats, όπως ένα κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν παροχέα υπηρεσιών ανάκτησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας;

Το σημαντικότερο είναι η ανάγκη των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες πρέπει να καθορίζουν τις λειτουργικές τους απαιτήσεις. Να κατανοήσουν τις ελάχιστες ρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανάληψη ενός αποδεκτού επιπέδου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να κατανοήσουν τα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται για την ανάκτηση αυτών των κρίσιμων επιχειρηματικών λειτουργιών. Τα αποτελέσματα μιας καλής ανάλυσης επιχειρηματικών επιπτώσεων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για να αποφασιστεί η χρήση μιας λύσης ανάκτησης για κινητά.

Άλλα κριτήρια απόφασης περιλαμβάνουν:

Η εμπειρία και η φήμη της εταιρείας ανάκτησης κινητής τηλεφωνίας
Αναφορές πελατών
Τιμολόγηση και εγγυήσεις
Διαθέσιμο υλικό, λογισμικό, τύποι οχημάτων
Χρονικό πλαίσιο από τη δήλωση καταστροφής έως την άφιξη / σύνδεση κινητών υπηρεσιών
Θέση (εις) των εγκαταστάσεων ανάκτησης κινητών συσκευών, εγγύτητα σε τοποθεσίες πελατών

Τι πρέπει να κάνετε αν χάσετε δεδομένα;

Στη Datarecall, λαμβάνουμε ένα μεγάλο αριθμό συσκευών SSD που βασίζονται σε φλας καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους για ανάκτηση δεδομένων, γεγονός που σημαίνει με τη σειρά του ότι έχουμε δει πολλούς διαφορετικούς τύπους καταστάσεων απώλειας δεδομένων. Από την εμπειρία μας, κανένα σενάριο δεν είναι ακριβώς το ίδιο, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που παραμένουν τα ίδια με κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, για να είναι επιτυχής η ανάκτηση δεδομένων από κινητό τηλέφωνο, οι ιδιοκτήτες της συσκευής πρέπει επίσης να κάνουν το δικό τους μέρος. Αν είναι προφανές ότι υπάρχει ένα σοβαρό φυσικό ή λογικό πρόβλημα, δεν θα πρέπει να επιχειρείται η διάσωση δεδομένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν έχετε εμπειρία στον τομέα και δεν έχετε κατανοήσει τη συνεργασία με σύνθετες δομές δεδομένων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να επιλέξετε έναν παροχέα ανάκτησης δεδομένων ο οποίος γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Παρόλο που το τηλέφωνό σας μπορεί να φαίνεται ως μία συσκευή αποθήκευσης, ανάλογα με τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας και τα δεδομένα εγκατάστασης μπορούν να αποθηκευτούν εντελώς διαφορετικά. Οι συσκευές Apple με την αρχιτεκτονική iOS αποθηκεύουν τα δεδομένα εξ ολοκλήρου στην εσωτερική τους μνήμη, που ονομάζεται μνήμη flash NAND.

Σε αντίθεση με την Apple iOS, η πλατφόρμα Android μπορεί να έχει διαφορετικούς τύπους αποθήκευσης εσωτερικών δεδομένων, όπως μνήμη NAND (chip eMMC ή eMCP), κάρτες Micro SD και κάρτες SIM. Έτσι, εάν το τηλέφωνό σας διαθέτει μια κάρτα microSD εκτός από την εσωτερική μνήμη flash, τα γραφικά σας ίσως αποθηκευτούν στην κάρτα SD και τα υπόλοιπα δεδομένα, όπως τα μηνύματα κειμένου, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι επαφές, μπορούν να αποθηκευτούν στο τσιπ eMMC.

Οι μηχανικοί μας είναι σε θέση να επιδιορθώσουν και να ανακτήσουν τα δεδομένα πρακτικά, από κάθε σοβαρά κατεστραμμένη συσκευή χωρίς να την τροφοδοτήσουν. Όταν χάνονται τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, στις περισσότερες περιπτώσεις η συσκευή πρέπει να αποσυνδεθεί για να έχει πρόσβαση στο τσιπ eMMC ή eMCP. Μόλις το τηλέφωνο έχει διαλυθεί, το τσιπ μπορεί να απεικονιστεί με έναν αναγνώστη τσιπ. Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, το τσιπ μνήμης δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη μητρική πλακέτα, οι μηχανικοί μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδική τεχνική εξαγωγής δεδομένων. Παρόλο που δεν είναι πάντοτε διαθέσιμο, καθώς πολλοί κατασκευαστές δεν γνωρίζουν όλα τα μυστικά, διαθέτουμε την γνώση για αποτελεσματική μέθοδο ανάκτησης για κινητά.

Χρησιμοποιώντας ειδικές μέθοδους, τα καλώδια συνδέονται με συγκεκριμένα σημεία επαφής στη μητρική πλακέτα, οδηγώντας στο τσιπ. Μόλις έχουμε πρόσβαση στο τσιπ, τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν με γρήγορο και ασφαλή τρόπο.

Τι να κάνετε όταν χάσετε τα δεδομένα σας από Smartphone

Απενεργοποιήστε αμέσως τη συσκευή και μην επιχειρήσετε να την ενεργοποιήσετε. Εάν η συσκευή σας έχει υποστεί ζημιά από το νερό, αφαιρέστε την μπαταρία και αφήστε την.
Επικοινωνήστε με την Datarecall Inernational. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία ανάκτησης κινητών για να πάρετε τα αρχεία σας πίσω την πρώτη φορά, καθώς οι επόμενες προσπάθειες αποκατάστασης μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχείς.
Λάβετε υπόψη ότι η προσπάθεια χρήσης εμπορικά διαθέσιμου λογισμικού αποκατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια δεδομένων. Οι πιο εύκολα διαθέσιμες λύσεις αποκατάστασης δεν μπορούν να αποθηκεύσουν τη συσκευή χωρίς να την ενεργοποιήσουν. Αυτή η ενέργεια από μόνη της μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα ζωντανά αντικείμενα και μπορεί να οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες.

Οι μηχανικοί της Datarecall International ειδικεύονται στην ανάκτηση δεδομένων από κινητές συσκευές τόσο φυσικά όσο και λογικά κατεστραμμένες. Επαναφέρουμε τα δεδομένα από smartphones που έχουν υποστεί ζημιά στο νερό, κινητές συσκευές που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης και συσκευές με σπασμένες οθόνες. Οι ειδικοί μας, συνήθως ανακτούν συσκευές με κατεστραμμένο λειτουργικό σύστημα μετά από ενημερώσεις λογισμικού ή ακούσια διαγραφή αρχείων. Ανεξάρτητα από την αιτία της ζημίας, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αποκαταστήσετε τα δεδομένα σας γρήγορα, με ασφάλεια και οικονομικά αποδοτικό από οποιοδήποτε τύπο κινητής συσκευής:

Μερικά από τα μοντέλα που έχουμε δουλέψει συχνά στο παρελθόν, αναφέρονται παρακάτω:

  • Motorola
  • Samsung
  • Sony Ericsson
  • Alcatel
  • SAGEM
  • Panasonic
  • Sanyo
  • Phillips
  • BenQ
  • LG

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες : info@datarecall.gr –  +30 210 6016930

 

MB Recovered

 

TB Recovered