Ανάκτηση δεδομένων απο Κινητό Τηλέφωνο

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό η ανάγκη για την ανάκτηση δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Από τεχνικής άποψης, τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν μια ποικιλία λειτουργικών συστημάτων και μοναδικά συστήματα αρχείων, κάποια πολύ βασικά software που βρίσκονται π.χ. στο internet και δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Πολλά κατεστραμμένα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν καν να είναι προσβάσιμα με συνδέσεις USB και πολλές φορές χρειάζεται η ειδική διαδικασία επεξεργασίας flash μνημών για να πετύχουμε την ανάκτηση.

Οι μηχανικοί μας μπορούν να εκτελέσουν ανάκτηση δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα σε περιπτώσεις όπως η καταστροφή τους, ακούσια και εκούσια διαγραφή, κατεστραμμένα κινητά τηλέφωνα από νερό ή φωτιά,διαγραφή της κάρτας sim, ιούς και πολλά άλλα θέματα.

Όταν διαγράφονται π.χ. SMS, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα συνήθως, εξακολουθούν νααποθηκεύονται στην κάρτα SIM ή στη μνήμη flash του τηλεφώνου (ανάλογα με το μοντέλο και τις ρυθμίσεις του χρήστη). Αν το κινητό τηλέφωνο έρθει στα εργαστήριά μας αρκετά νωρίς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ανακτηθούν πλήρως τα μηνύματα.

Οι εικόνες και τα videos είναι ένα ακόμα ευαίσθητο κομμάτι των κινητών τηλεφώνων. Όλοι μας έχουμε εικόνες και video στα κινητά μας και σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν κάμερες. Επομένως το ενδεχόμενο βλάβης τα κάνει εντελώς απρόσιτα. Τέτοιες περιπτώσεις ανάκτησης αρχείων από κινητό είναι αρκετά πολύπλοκες και είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι μηχανικοί της DataRecall χρησιμοποιούν νέες αποκλειστικά τεχνικές ανάκτησης δεδομένων, για να ανακατασκευαστεί πλήρως κάθε εικόνα καιvideo, παρέχοντας στους πελάτες μας ένα πλήρες και τέλεια ανακτημένο αρχείο εικόνας και video.

Σήμερα, είναι δίκαιο να πούμε ότι σχεδόν όλοι κατέχουν ένα smartphone. Μόλις το περασμένο έτος (2017) πωλήθηκαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως και οι πωλήσεις smartphone αυξάνονται από το ένα τρίτο στο άλλο σύμφωνα με την Gartner. Η IDC δηλώνει ότι οι πωλήσεις του τρέχοντος έτους (2017) αυξήθηκαν κατά 7,4% από το δεύτερο τρίμηνο και ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση.

Παρά την επιτυχία αυτή, το smartphone είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι μόλις 10 χρόνια από τότε που η Apple εισήγαγε το πρώτο της iPhone το 2007, που θεωρείται η αρχή της σύγχρονης εποχής των smartphone, παρόλο που υπήρχαν κάποια προηγμένα κινητά τηλέφωνα και PDAs πριν από αυτό που είχε κάποια συγκρίσιμα χαρακτηριστικά.

Με την εισαγωγή του iPhone το 2007, ακολουθήθηκαν γρήγορα άλλες εταιρείες με άλλα μοντέλα και λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο, τώρα μόνο δύο λειτουργικά συστήματα κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά: το Android (από το Google) και το iOS (από την Apple).

Είναι καλύτερη η μικρότερη τεχνολογία;

Εκτός από τα λειτουργικά συστήματα, αυτά τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί από συσκευές φωνητικής επικοινωνίας σε προϊόντα που συνδυάζουν πολλές λειτουργίες και εφαρμογές, κάνοντάς τα σήμερα περισσότερο σαν μίνι υπολογιστές χειρός.

Αυτό έγινε εφικτό με το μειούμενο μέγεθος των ενσωματωμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία αυτών των συσκευών, δηλαδή μικρότερων ελεγκτών, τσιπ επεξεργαστών και μνήμης.

Τα πιο προηγμένα και μικρότερα εξαρτήματα τοποθετούνται στο περίβλημα, το οποίο δεν έχει αλλάξει πολύ από το αρχικό σχέδιο της Apple το 2007. Αλλά αυτό που έχει εξελιχθεί τα τελευταία 10 χρόνια είναι αυτό που μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στο smartphone. ο χώρος αποθήκευσης (με ή χωρίς αφαιρούμενες κάρτες μνήμης flash) έχει πολλαπλασιαστεί δραστικά.

Λόγω της αύξησης της αποθήκευσης και της πολυπλοκότητας των συσκευών, η απομάκρυνση των δεδομένων από τα smartphones δεν είναι εύκολη υπόθεση και κάθε ανάκτηση δεδομένων από smartphone – όπως και από σκληρούς δίσκους, κασέτες ή διακομιστές υψηλών προδιαγραφών – παρουσιάζει τη δική της μοναδική πρόκληση κάθε φορά.

Διαφορετικά είδη απώλειας δεδομένων smartphone

Όπως συμβαίνει και με άλλες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ απώλειας δεδομένων που προκαλείται από μηχανική ή φυσική αποτυχία ή κάποιας που προκαλείται από μια λογική αποτυχία.

Μια φυσική αποτυχία μπορεί να συμβεί όταν το τσιπ μνήμης flash ή το ενσωματωμένο τσιπ ελεγκτή έχει καταστραφεί, κάτι που μπορεί συχνά να συμβεί όταν πέσει ένα τηλέφωνο στο έδαφος ή σε υγρό. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι όταν τα τσιπ μνήμης είναι χαμηλής ποιότητας, προκαλώντας διακοπές που τελικά σταματούν σωστά τα δεδομένα σωστά από την αρχή.

Μια λογική αποτυχία όμως συνήθως συνίσταται σε ελλείψεις ή ψευδείς δομές ή συνδέσεις αρχείων, σε κατεστραμμένα αρχεία και μορφές αρχείων καθώς και σε λάθος αναθέσεις αποθηκευτικού χώρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα αρχεία δεν αναγνωρίζονται ή χειρίζονται πλέον από το λειτουργικό σύστημα, παρόλο που αυτά εξακολουθούν να αποθηκεύονται στο μέσο αποθήκευσης (η μνήμη flash).

Θα πρέπει να κάνετε ανάκτηση εάν χάσετε δεδομένα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις (όταν μια λογική αποτυχία προκάλεσε το πρόβλημα, για παράδειγμα στην περίπτωση μιας ελαττωματικής ενημέρωσης συστήματος), είναι πιθανό ένας χρήστης smartphone να μπορεί να ανακτήσει τα χαμένα δεδομένα χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων smartphone. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα στην αγορά και στο Διαδίκτυο. Πριν από τη χρήση αυτού του λογισμικού, είναι συνετό να ενημερώσετε τον εαυτό σας σχετικά με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν προσπαθήσετε να ανακτήσετε τα δεδομένα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις απώλειας δεδομένων – τόσο φυσικές όσο και λογικές – ο κανονικός χρήστης δεν μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα. Αντ ‘αυτού, αυτός ο τύπος εργασίας πρέπει να διεξάγεται από έναν εμπειρογνώμονα ανάκτησης.

Όταν ένα smartphone δεν ξεκινήσει σωστά, είναι πολύ πιθανό η συσκευή και τα αποθηκευμένα δεδομένα να έχουν σοβαρά ελαττώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τόσα πολλά περίπλοκα προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ότι οι κανονικές μέθοδοι do-it-yourself δεν θα λειτουργήσουν ή ακόμα και θα προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα. Μια τέτοια παραβίαση της συσκευής σας θα μπορούσε να κάνει την ανάκτηση δεδομένων αδύνατη.

Τι μπορούν να κάνουν οι εμπειρογνώμονες ανάκτησης δεδομένων;

Όταν τα προβλήματα με τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα οφείλονται σε δυσλειτουργία ή απώλεια δεδομένων, πρέπει να επικοινωνείτε πάντα με τους εμπειρογνώμονες ανάκτησης δεδομένων και τις υπηρεσίες επισκευής smartphone. Διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και ανταλλακτικά για την επισκευή και την ανάκτηση των χαμένων δεδομένων.

Εάν, για παράδειγμα, ένας ελεγκτής ενός smartphone σπάσει, τότε ένας εμπειρογνώμονας ανάκτησης δεδομένων μπορεί να αποσυνθέσει τη συσκευή, να εντοπίσει τον αρχικό ελεγκτή και να τον αλλάξει με έναν αχρησιμοποίητο ελεγκτή του ίδιου είδους, αν είναι δυνατόν το νέο να παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα τσιπ μνήμης θα αφαιρεθούν από το smartphone και θα διαβαστούν με ειδικά εργαλεία υλικού και λογισμικού. Αυτά θα έχουν σχεδιαστεί κατά παραγγελία και σχεδιασμό από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης ενός παρόχου υπηρεσιών ανάκτησης δεδομένων ή οι εμπειρογνώμονες θα χρησιμοποιούν εργαλεία που δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, μπορούν να επιδιορθώσουν smartphones που έχουν υποστεί μηχανικές βλάβες, όπως σπασμένες οθόνες ή θήκες.

Σε περίπτωση απώλειας λογικών δεδομένων, απαιτούνται και άλλοι ειδικοί: Εδώ οι μηχανικοί εργαστηρίων ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία λογισμικού για την ανάκτηση τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο επιδεκτικά αλλά και αλλοιωμένα. Στη συνέχεια, δεν διαβάζουν μόνο τα δεδομένα από τη συσκευή αλλά επίσης διορθώνουν τα αρχεία σε ένα δεύτερο βήμα.

Τι πρέπει να κάνετε αν χάσετε δεδομένα;

Στη Datarecall, λαμβάνουμε ένα μεγάλο αριθμό συσκευών SSD που βασίζονται σε φλας καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους για ανάκτηση δεδομένων, γεγονός που σημαίνει με τη σειρά του ότι έχουμε δει πολλούς διαφορετικούς τύπους καταστάσεων απώλειας δεδομένων. Από την εμπειρία μας, κανένα σενάριο δεν είναι ακριβώς το ίδιο, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που παραμένουν τα ίδια με κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, για να είναι επιτυχής η ανάκτηση δεδομένων από κινητό τηλέφωνο, οι ιδιοκτήτες της συσκευής πρέπει επίσης να κάνουν το δικό τους μέρος. Αν είναι προφανές ότι υπάρχει ένα σοβαρό φυσικό ή λογικό πρόβλημα, δεν θα πρέπει να επιχειρείται η διάσωση δεδομένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν έχετε εμπειρία στον τομέα και δεν έχετε κατανοήσει τη συνεργασία με σύνθετες δομές δεδομένων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να επιλέξετε έναν παροχέα ανάκτησης δεδομένων ο οποίος γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Μερικά από τα μοντέλα που έχουμε δουλέψει συχνά στο παρελθόν, αναφέρονται παρακάτω:

  • Motorola
  • Samsung
  • Sony Ericsson
  • Alcatel
  • SAGEM
  • Panasonic
  • Sanyo
  • Phillips
  • BenQ
  • LG

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες : info@datarecall.gr –  +30 210 6016930