Ανακτηση Δεδομένων SSD δίσκων

Solid State Drive – Ανάκτηση δεδομένων SSD Δίσκων

Η DataRecall παρέχει την υπηρεσία ανάκτηση δεδομένων από SSD δίσκους. Πραγματοποιούμε ανάκτηση και επαναφορά αρχείων από SSD δίσκο με μεγάλη επιτυχία !

Παρέχει την υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων για όλους τους SSD δίσκους και για λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογία NAND flash για όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κανονικών σκληρών δίσκων και δίσκων SSD, με την πιο σημαντική να είναι ότι ο SSD δεν έχει μηχανικά μέρη. Γενικά, πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι τα δεδομένα τους είναι πολύ ασφαλέστερα σε έναν δίσκο SSD, από ό,τι σε ένα κανονικό δίσκο που αποτελείται από μηχανικά μέρη. Δυστυχώς αυτό δεν είναι ισχύει. Οι SSD δίσκοι είναι πιο ευάλωτοι σε βλάβες και επηρεάζονται εκεί που σε ορισμένες περιπτώσεις ένας κανονικός σκληρός δίσκος δεν θα είχε πρόβλημα!

Κάποια σφάλματα που μπορεί να εμφανιστούν αναφέρονται παρακάτω:

• Ξαφνική απώλεια ισχύος
• Μαγνητικά πεδία
• Υψηλή Τάση

Εκτός από αυτό, οι SSD δίσκοι έχουν ένα περιορισμένο αριθμό κύκλων εγγραφής, που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε βλάβη του σκληρού και να διακινδυνεύσει ή απώλεια πρόσβασης στα δεδομένα σας.Οι SSD δίσκοι έχουν ένα πολύ περίπλοκο σύστημα ελέγχου (controller), το οποίο βοηθά κατά πολύ να επεκταθεί η αξιοπιστία του και να αυξηθεί η ταχύτητά του. Ο ελεγκτής (controller) λειτουργεί σαν επεξεργαστής που εκτελεί firmware επιπέδου εντολές και είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της απόδοσης του SSD. Ένα παράδειγμα βλάβης σε SSD δίσκο είναι όταν ένα chip χάνει την ικανότητά του να διατηρεί τα δεδομένα ή όταν τα δεδομένα παρουσιάσουν κάποιο σφάλμα το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί με το σύστημα διόρθωσης σφάλματος του SSD.

Τότε το chip αντικαθίσταται με ένα άλλο διαθέσιμο, όταν όμως φτάνουμε σε σημείο που οι αντικαταστάτες έχουν εξαντληθεί από πολλαπλά σφάλματα, η μονάδα SSD μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Σε όλα τα μέσα αποθήκευσης που έρχονται στα εργαστήρια της DataRecall, είναι απαραίτητο να γίνεται μια καλή διάγνωση στη μονάδα SSD για να έχουμε καλή ιδέα για τα επόμενα βήματα που είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η ανάκτηση των δεδομένων σας από τη μονάδα. Μετά την ολοκλήρωση της διάγνωσης ενημερώνουμε άμεσα τους πελάτες μας για το κόστος της ανάκτησης. Όταν η αναφορά κόστους έχει εγκριθεί, ξεκινά αμέσως η διαδικασία ανάκτησης των δεδομένων.

Διαφορές HDD Δίσκων με SSD Δίσκων

Στους Solide state δίσκους δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα μηχανικά εξαρτήματα που φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να ανησυχείτε, ωστόσο, για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που συνήθως βγάζουν πρόβλημα. Οι πυκνωτές χαλάνε γρήγορα, η τροφοδοσία ρεύματος πολλές φορές είναι ανεπαρκής ή το τσιπ ελέγχου θα μπορούσε να βγάλει δυσλειτουργία σχετικά εύκολα.

Μερικές φορές γίνεται λόγος για τον αριθμό των κύκλων ανάγνωσης / εγγραφής που μπορεί να χειριστεί η μνήμη flash. Είναι αλήθεια ότι η μνήμη flash τελικά φθείρεται, αλλά η διαθέσιμη αντοχή είναι περισσότερο από επαρκής για τη χρήση των καταναλωτών. Μια τυπική μονάδα SSD θα μπορεί να διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία, ακόμη και αν γράφετε 100 gigabytes δεδομένων ανά ημέρα.

Δεν υπάρχει στάνταρ διαδικασία που να σκοτώνει δίσκους ούτε υπάρχει μαγικό φίλτρο που θα τους προστατεύει. Καθώς οι SSD  δίσκοι παλιώνουν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα φθείρονται και τελικά χαλάνε. Είναι τόσο απλό.

Ένας SSD δίσκος δεν δίνει συχνά προειδοποίηση πριν χαλάσει. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν αρχίζουν να φθείρονται φανερά ή να βγάζουν μικρό προβλήματα καθώς μεγαλώνουν. Δουλεύουν – και ξαφνικά σταματάνε να δουλεύουν.

Επαναφορά δεδομένων από SSD δίσκο

Όταν ένας SSD δίσκος σταματήσει να λειτουργεί ξαφνικά, είναι κακά νέα. Το πρόβλημα είναι ότι οι μονάδες SSD είναι νέες και η ανάκτηση δεδομένων από αυτές δεν είναι σαν την ανάκτηση δεδομένων από μια απλή μονάδα δίσκου.

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε κατασκευασμένο προϊόν, τα ελαττώματα των υλικών μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία και την αξιοπιστία ενός SSD. Οι πυκνωτές, τα τσιπ ελέγχου και τα τροφοδοτικά πρέπει να λειτουργούν αξιόπιστα για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα SSD καθώς είναι κοινά σημεία αποτυχίας.

Βασικό στατιστικό στοιχείο για τους περισσότερους SSD είναι ο αναμενόμενος αριθμός κύκλων ανάγνωσης / εγγραφής στους οποίους έχει βαθμολογηθεί η μνήμη flash. Ο αριθμός αυτός υπολογίζει την αντοχή των εξαρτημάτων αποθήκευσης και δίνει μια αναμενόμενη διάρκεια ζωής για τον οδηγό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μια δεκαετία μέσης χρήσης πριν ξεπεραστεί η αντοχή ανάγνωσης / ανάγνωσης ενός δίσκου και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλά ακόμη χρόνια.

Όπως συμβαίνει με όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή, η φθορά θα προκαλέσει βλάβη. Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να έχετε ένα κατάλληλο σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και να ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές όταν προσπαθείτε να ανακτήσετε μια αποτυχημένη μονάδα δίσκου.

Εάν αποτύχει μια μονάδα SSD, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ο χρήστης, για να ανακτήσει τα δεδομένα του. Το πρώτο σας βήμα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα αξιοπρεπές λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων όπως τα OnTrack EasyRecovery ή Wondershare Data Recovery, αλλά ούτε εδώ η επιλογή είναι δωρεάν.

Η πρόγνωση είναι χειρότερη για δίσκους που χρησιμοποιούν το TRIM, το οποίο θεωρείται συνήθως απαραίτητο για τους καταναλωτές σκληρών δίσκων. Το TRIM λειτουργεί για να κρατήσει τα δεδομένα στο SSD σας οργανωμένα έτσι ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι το TRIM διαγράφει επιθετικά τα αρχεία στη διαδικασία.

Αν δεν μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα μόνοι σας, θα χρειαστεί να βασιστείτε σε μια υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων όπως τη Datarecall International. 

H αλήθεια είναι ότι η ανάκτηση δεδομένων σε έναν σκληρό δίσκο που χάλασε οριστικά είναι δύσκολη και δαπανηρή. Τα βήματα που κάνατε πριν από την οριστική αποτυχία ενός SSD δίσκου είναι πιο αποτελεσματικά από τα βήματα που ακολουθείτε μετά.

Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση δίσκων που μπορεί να αποτύχουν είναι το S.M.A.R.T, ένα σύστημα αυτο-παρακολούθησης που αναζητά σφάλματα. Μια μελέτη της Google κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “οι παράμετροι SMART από μόνες τους είναι απίθανο να είναι χρήσιμες για την πρόβλεψη μεμονωμένων βλαβών της μονάδας δίσκου.” Ενώ οι δίσκοι που ανέφεραν κάποιο σφάλμα ήταν πολύ πιο πιθανό να αποτύχουν από αυτούς που δεν το έκαναν.

Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε μια μονάδα δίσκου αν θα χαλάσει, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τη μονάδα SSD σαν να είναι έτοιμη να βγάλει πρόβλημα. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων αρκετά συχνά. Προτείνω να διαβάσετε το άρθρο μας σχετικά με τις καλύτερες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για περισσότερες πληροφορίες.

Οι μονάδες SSD δεν φαίνεται να είναι πολύ πιο αξιόπιστες από τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους (τουλάχιστον για τα πρώτα τους χρόνια ζωής) και είναι επίσης δύσκολο να ανακτηθούν δεδομένα.

Στα εργαστήρια της DataRecall η εκτεταμένη έρευνά μας σχετικά με το θέμα του SSD μας έχει δώσει πλεονέκτημα στην παροχή λύσεων για τους πελάτες μας. Αρχικά, με προσπάθεια επισκευής της ηλεκτρονικής πλακέτας του SSD δίσκου αν αυτό είναι εφικτό και αν όχι, με μια προηγμένη διαδικασία ανάκτησης χρησιμοποιώντας διαδικασία ανοικοδόμησης των NAND chips, ξεκινώντας με την εξαγωγή του NAND chip από την πλακέτα του δίσκου και την αποκωδικοποίησή του, διαδικασία η οποία διαρκεί αρκετό χρόνο και έχει υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Όταν τελειώσει η διαδικασία και τα δεδομένα έχουν εξαχθεί, τα ελέγχουμε για την επιβεβαίωση της ποιότητάς τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε την λύση στο πρόβλημα του SSD δίσκου σας.

 info@datarecall.gr

 

MB Recovered

 

TB Recovered