Ανάκτηση αρχείων Data Recall

Πρόβλημα με SSD – Συμβουλές αντιμετώπισης 2018

Χρειάζεστε βοήθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων ενός προβληματικού SSD (Solid State Drive); Ακολουθεί μια λίστα με τα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι χρήστες SSD, μαζί με κάποιες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσής τους.

Αποτυχία SSD
Ας περάσουμε μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια μιας πιθανής αποτυχίας SSD. Οποιαδήποτε από αυτές μπορεί να είναι ενδείξεις ότι ένα SSD βρίσκεται σε κατάσταση αποτυχίας.

1.Τα αρχεία δεν μπορούν να διαβαστούν ή να εγγραφούν στη μονάδα δίσκου.
2.Ο υπολογιστής λειτουργεί υπερβολικά αργά.
3.Ο υπολογιστής δεν θα εκκινήσει, θα λάβετε ένα ερωτηματικό που αναβοσβήνει (σε Mac) ή το μήνυμα «No boot device» (στα Windows).
4.Συχνές μπλε Death οθόνες /Death Μαύρη οθόνη.
5.Οι εφαρμογές πάγωνουν ή κρασάρουν.
6.Η μονάδα δίσκου σας γίνεται μόνο για ανάγνωση (read-only).

Αντιμετώπιση προβλημάτων SSD σκληρού δίσκου

Τα παρακάτω ζητήματα μπορούν να εξηγήσουν μερικές από αυτές τις αποτυχίες, γι ‘αυτό αισθανθείτε ελεύθεροι να το χρησιμοποιήσετε ως οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων για να απομονώσετε και να διορθώσετε το πρόβλημα.

Θέματα υλικού
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και ενεργοποιήστε τον ξανά. Εάν μπορείτε να παρατηρήσετε απευθείας το SSD (αν είναι, για παράδειγμα, αντικατάσταση ενός περιστρεφόμενου σκληρού δίσκου), αναζητήστε οποιαδήποτε ένδειξη δραστηριότητας, όπως μια μεταφορά δεδομένων ή μια ενδεικτική λυχνία τροφοδοσίας. Εάν το SSD είναι ενεργοποιημένο, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη ρύθμιση παραμέτρων λογισμικού ή σε πρόβλημα εγκατάστασης. Ας υποθέσουμε προς το παρόν ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι δραστηριότητας. Τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια;

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και αποσυνδέστε τον. Εάν πρόκειται για φορητό υπολογιστή, αφαιρέστε την μπαταρία αν είναι δυνατόν. Μια αντικατάσταση SSD για έναν περιστρεφόμενο σκληρό δίσκο χρησιμοποιεί τις ίδιες φυσικές συνδέσεις για δεδομένα και ισχύ. Ελέγξτε τα καλώδια για να βεβαιωθείτε ότι είναι στη θέση τους.

Επίσης, εξετάστε τις περιφερειακές συνδέσεις. Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την εγκατάσταση μιας νέας εξωτερικής συσκευής; Είναι πιθανό μια εξωτερική συσκευή να συμβάλλει στο πρόβλημα, οπότε αφαιρέστε κάθε περιφερειακό που δεν είναι απαραίτητο για τη βασική λειτουργία του υπολογιστή και δείτε αν αυτό διορθώνει το πρόβλημα.

Προβλήματα λογισμικού και συστήματος αρχείων

Ίσως να μην είναι το υλικό που να έχει το πρόβλημα – αντί αυτού μπορεί να φταίει μια αδίστακτη εφαρμογή. Για να αντιμετωπίσετε προβλήματα, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία και δείτε εάν τα προβλήματα συνεχίζονται. Η ασφαλής λειτουργία λειτουργεί με ελάχιστα προγράμματα οδήγησης και μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να δείτε αν το λογισμικό κάνει δυσλειτουργία του υπολογιστή σας.

Για να ενεργοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία σε Mac
Κάντε επανεκκίνηση κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift στο πληκτρολόγιο.
Για να ενεργοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία σε υπολογιστή με Windows
Πατήστε F4 κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα πυρήνα, το λογισμικό και οι οδηγοί κρίσιμης σημασίας είναι ενημερωμένοι. Εκτελέστε τα ενσωματωμένα εργαλεία ενημέρωσης λογισμικού συστήματος του υπολογιστή σας. Αυτό γίνεται μέσω του Mac App Store σε υπολογιστές Mac ή μέσω του Windows Update σε υπολογιστές με Windows.

Η καταστροφή του συστήματος αρχείων μπορεί επίσης να συμβάλει στην αστάθεια του συστήματος αποθήκευσης. Εκτελέστε το αγαπημένο σας λογισμικό χρησιμότητας δίσκου για να αξιολογήσετε την υγεία του συστήματος αρχείων που είναι εγκατεστημένο σε αυτό το SSD και να δούμε αν αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το τρίτο κομμάτι του παζλ λογισμικού είναι το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Μπορείτε να δοκιμάσετε την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος μέσω των ενσωματωμένων εργαλείων αποκατάστασης και ανάκτησης, για να δείτε εάν αυτό διορθώνει την αστάθεια SSD.

SMART Αποτυχίες

Το SMART σημαίνει τεχνολογία αυτο-παρακολούθησης, ανάλυσης και αναφοράς. Είναι τεχνολογία αυτοδιάγνωσης ενσωματωμένη σε σκληρούς δίσκους και SSD που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό δυνητικών προβλημάτων. Η κατάσταση SMART αναφέρεται επίσης από SSD. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να συλλεχθούν από βοηθητικά προγράμματα δίσκων και λειτουργικά συστήματα, τα οποία θα αναφέρουν θέματα SMART όταν προκύψουν.

Ακριβώς όπως και με τους περιστρεφόμενους σκληρούς δίσκους, η απόρριψη ενός SSD από μια αποτυχία SMART δεν είναι μια ένδειξη σίγουρου ότι πρόκειται να πεθάνει. Είναι όλα σχετικά με την κατανόηση του συγκεκριμένου σφάλματος που αναφέρθηκε και τι σημαίνει αυτό. Για παράδειγμα, έχει η μονάδα υπερβεί απλώς μια λειτουργική τιμή; Είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα;

Η ανάγνωση και η ερμηνεία των πληροφοριών κατάστασης SMART από μια μονάδα δίσκου μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν από τη μία συσκευή στην άλλη ποικίλλουν. Ο τρόπος με τον οποίο τα διάφορα βοηθητικά προγράμματα δίσκου ερμηνεύουν αυτές τις πληροφορίες είναι επίσης σημαντικό. Ανεξαρτήτως αυτού, οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις αξίζουν περαιτέρω ανάλυση.

Ανεπαρκής firmware SSD ή BIOS μητρικής πλακέτας

Παγώνει ο cursor; Σας εμφανίζει μπλε οθόνη του θανάτου στα Windows, ή η μαύρη οθόνη του θανάτου στο Mac; Είναι πιθανό η μονάδα SSD να λειτουργεί, επειδή το firmware της είναι ξεπερασμένο. Τα προβλήματα του υλικολογισμικού στα SSD μιμούνται συχνά αποτυχίες υλικού.

Εάν έχετε εγκαταστήσει έναν SSD άλλου κατασκευαστή στον υπολογιστή σας, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή SSD για να βεβαιωθείτε ότι το firmware σας είναι ενημερωμένο. Η Intel, η Samsung, η SanDisk και άλλοι κάνουν τις εφαρμογές ενημέρωσης διαθέσιμες για λήψη από τον ιστότοπό τους. Η Apple διανέμει ενημερώσεις firmware στις δικές της εργοστασιακά εγκατεστημένες μονάδες SSD μέσω του Mac App Store, αλλά ελέγξτε με μεμονωμένους κατασκευαστές SSD αν έχετε αναβαθμίσει το Mac σας με ένα μοντέλο aftermarket. Εάν είναι διαθέσιμη μια ενημερωμένη έκδοση, βεβαιωθείτε ότι την έχετε εγκαταστήσει, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και δείτε αν αυτό διορθώνει το πρόβλημα.

Ενώ βρίσκεστε σε αυτήν, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με έναν υπολογιστή με SSD, βεβαιωθείτε ότι το BIOS της κύριας πλατφόρμας λογισμικού ή το firmware EFI είναι ενημερωμένο. Δεν υπάρχει μέθοδος ενιαίου μεγέθους για έλεγχο, γι ‘αυτό ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Και προχωρήστε με εξαιρετική προσοχή. Η εφαρμογή του εσφαλμένου λογισμικού BIOS ή η εσφαλμένη χρήση του μπορεί να μπλοκάρει τον υπολογιστή σας.

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Εάν αυτές οι συμβουλές δεν σας βοήθησαν να διαγνώσετε ή να λύσετε τα ζητήματα SSD, μην πανικοβληθείτε. Το επόμενο βήμα είναι απευθυνθείτε σε ειδικούς ανάκτησης δεδομένων .Φέρτε τον υπολογιστή σας σε τεχνικό ή υπηρεσία που εμπιστεύεστε και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Με την ανάπτυξη των μονάδων SSD τα τελευταία χρόνια, η εξεύρεση μιας έμπειρης τεχνολογίας για να σας βοηθήσει δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Πως να κάνετε Back up τα δεδομένα σας (Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας)

Το back up ή αντίγραφο ασφαλείας αναφέρεται στην αντιγραφή φυσικών ή εικονικών αρχείων ή βάσεων δεδομένων σε δευτερεύουσα τοποθεσία για συντήρηση σε περίπτωση αποτυχίας εξοπλισμού ή άλλης καταστροφής. Η διαδικασία της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα αποκατάστασης καταστροφών (DR).

Τι είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας – Back up και η αποκατάσταση – recovery ;

Οι επιχειρήσεις δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που θεωρούν ευάλωτα σε περίπτωση σφάλματος λογισμικού, καταστροφή δεδομένων, αποτυχία υλικού, κακόβουλη συμπεριφορά, σφάλμα χρήστη ή άλλα απρόβλεπτα συμβάντα. Τα αντίγραφα ασφαλείας καταγράφουν και συγχρονίζουν ένα  point-in-time snapshot  το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την επιστροφή δεδομένων στην προηγούμενη κατάσταση.

Οι δοκιμές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, back up και ανάκτησης εξετάζουν τις πρακτικές και τις τεχνολογίες ενός οργανισμού για την ασφάλεια των δεδομένων και την αναπαραγωγή δεδομένων. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η ταχεία και αξιόπιστη ανάκτηση δεδομένων σε περίπτωση ανάγκης. Η διαδικασία ανάκτησης αρχείων δεδομένων ασφαλείας είναι γνωστή ως αποκατάσταση αρχείων. Οι αιτίες απώλειας αρχείων είναι πολλές και θα πρέπει από τον χρήστη να προλαμβάνονται.

Οι όροι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και προστασίας δεδομένων συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αν και η προστασία των δεδομένων περιλαμβάνει τους ευρύτερους στόχους της συνέχειας των επιχειρήσεων, της ασφάλειας των δεδομένων, της διαχείρισης του κύκλου ζωής των πληροφοριών και της πρόληψης των κακόβουλων προγραμμάτων και των ιών υπολογιστών.

Ποια δεδομένα πρέπει να γίνονται back up και πόσο συχνά;

Μια διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εφαρμόζεται σε κρίσιμες βάσεις δεδομένων ή σε συναφείς line-of-business applications. Η διαδικασία διέπεται από προκαθορισμένες πολιτικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που καθορίζουν πόσο συχνά δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων και πόσα duplicate copies (γνωστές ως αντίγραφα) απαιτούνται, καθώς και από συμφωνίες σε επίπεδο υπηρεσιών (SLA) που καθορίζουν το πόσο γρήγορα πρέπει να αποκατασταθούν τα δεδομένα.

Οι βέλτιστες πρακτικές υποδεικνύουν ότι ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων θα πρέπει να προγραμματιστεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, συχνά κατά τα Σαββατοκύριακα ή off Business ώρες. Για να συμπληρώσουν εβδομαδιαία πλήρη αντίγραφα ασφαλείας, οι επιχειρήσεις συνήθως προγραμματίζουν μια σειρά εργασιών διαφορικής ή επαυξητικής αποθήκευσης δεδομένων που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας μόνο των δεδομένων που έχουν αλλάξει από την τελευταία πλήρης δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Μέσα αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις συνήθως δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των βασικών δεδομένων σε αποκλειστικές εφεδρικές συσκευές ή συστήματα μαγνητικών ταινιών. Τα συστήματα deduplication δεδομένων περιέχουν σκληρούς δίσκους (HDD) και είναι εξοπλισμένα με λογισμικό για τη ρύθμιση των πολιτικών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Τα συστήματα δημιουργίας αντιγράφων δίσκου σε δίσκο αρχικά εμφανίστηκαν ως εναλλακτική λύση για τις βιβλιοθήκες δίσκων μαγνητικής εφεδρικής ταινίας. Τόσο ο δίσκος όσο και η ταινία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα και συχνά σε συνδυασμό.

Δεδομένου ότι τα μεγέθη αρχείων έχουν αυξηθεί, ορισμένοι προμηθευτές αντιγράφων ασφαλείας έφεραν στην αγορά ολοκληρωμένες συσκευές προστασίας δεδομένων σε μια προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Μια ενσωματωμένη συσκευή δεδομένων είναι ουσιαστικά ένας διακομιστής αρχείων εξοπλισμένος με σκληρούς δίσκους και λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων που αναπτύχθηκε από τον προμηθευτή. Αυτές οι συσκευές αποθήκευσης δεδομένων plug-and-play περιλαμβάνουν συχνά αυτοματοποιημένες λειτουργίες για την παρακολούθηση της χωρητικότητας του δίσκου, της επεκτάσιμης αποθήκευσης και των προεπιλεγμένων βιβλιοθηκών ταινιών.

Οι περισσότερες εφεδρικές συσκευές που βασίζονται σε δίσκους επιτρέπουν την μετακίνηση αντιγράφων από περιστροφικά μέσα στη μαγνητική ταινία για μακροχρόνια συγκράτηση. Τα συστήματα μαγνητικής ταινίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως εφεδρικά μέσα λόγω της αύξησης των πυκνοτήτων ταινιών και της ανύψωσης των γραμμικών συστημάτων αρχείων ταινιών.

Μια εικονική βιβλιοθήκη ταινιών (VTL) παρέχει μια λιγότερο δαπανηρή επιλογή σε μια διάταξη deduplication. Ένα VTL είναι ένα σύστημα βασισμένο σε δίσκο του οποίου η συμπεριφορά μιμείται εκείνη μιας φυσικής βιβλιοθήκης ταινιών.

Οι μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) γενικά δεν χρησιμοποιούνται για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων λόγω ανησυχιών αντοχής. Ορισμένοι προμηθευτές αποθήκευσης περιλαμβάνουν SSD ως εργαλείο προσωρινής αποθήκευσης ή κλιμάκωσης για τη διαχείριση εγγραφών με συστοιχίες που βασίζονται σε δίσκους. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται αρχικά στην αποθήκευση flash και στη συνέχεια εγγράφονται στο δίσκο.

Local Backup αντί για offline backup για πρωτεύον αποθηκευτικό χώρο

Τα σύγχρονα συστήματα πρωτογενούς αποθήκευσης έχουν εξελιχθεί ώστε να διαθέτουν ισχυρότερες εγγενείς δυνατότητες για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν προηγμένα συστήματα προστασίας RAID, απεριόριστα στιγμιότυπα και εργαλεία για την αναπαραγωγή στιγμιότυπων σε δευτερεύοντα αντίγραφα ασφαλείας ή ακόμα και σε τριτοβάθμια δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας εκτός χώρου. Παρά τις προόδους αυτές, το αντίγραφο ασφαλείας βασικής αποθήκευσης τείνει να είναι πιο ακριβό και δεν διαθέτει τις δυνατότητες ευρετηρίασης που υπάρχουν στα παραδοσιακά προϊόντα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Το deduplication δεδομένων, για παράδειγμα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις εφεδρικές συσκευές EMC Data Domain, αλλά σταδιακά γίνεται ένα βασικό χαρακτηριστικό των επώνυμων, πρωτογενών συστοιχιών αποθήκευσης.

Τα τοπικά αντίγραφα ασφαλείας τοποθετούν αντίγραφα δεδομένων σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή σε συστήματα μαγνητικών ταινιών, που συνήθως βρίσκονται εντός ή κοντά σε ένα κέντρο δεδομένων εγκατεστημένο στην περιοχή. Τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης δικτύου υψηλού εύρους ζώνης ή εταιρικού ενδοδικτύου.

Ένα πλεονέκτημα της τοπικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων πίσω από ένα τείχος προστασίας δικτύου. Το τοπικό αντίγραφο ασφαλείας είναι επίσης πολύ πιο γρήγορο και παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα.

Το απενεργοποιημένο ή το cold αντίγραφο ασφαλείας είναι παρόμοιο με το τοπικό αντίγραφο ασφαλείας, παρόλο που συνδέεται συχνότερα με την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μιας βάσης δεδομένων. Μια off line εφεδρική εργασία συνεπάγεται με διακοπή λειτουργίας από τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ενώ η βάση δεδομένων αποσυνδέεται από το δίκτυό της.

Backup και cloud αποθηκευση

Αντίστροφα, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας εκτός δικτύου μεταδίδει αντίγραφα δεδομένων σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ένα δευτερεύον κέντρο δεδομένων μιας εταιρείας ή μια εγκατάσταση μισθωμένου συντονισμού. Όλο και περισσότερο, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων εκτός του ιστότοπου ισοδυναμεί με την αποθήκευση σε cloud με βάση συνδρομές ως υπηρεσία, η οποία παρέχει χαμηλού κόστους, κλιμακούμενη χωρητικότητα και εξαλείφει την ανάγκη του πελάτη να αγοράζει και να διατηρεί εφεδρικό υλικό. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της, η επιλογή της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ως υπηρεσίας απαιτεί από τους χρήστες να κρυπτογραφούν δεδομένα και να λάβουν άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των δεδομένων.

Το Cloud Back up χωρίζεται στα εξής:

Δημόσια αποθήκευση cloud: Οι χρήστες στέλνουν δεδομένα σε έναν παροχέα υπηρεσιών cloud, ο οποίος τους χρεώνει με μηνιαία συνδρομή βασισμένη στην κατανάλωση αποθήκευσης. Υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για την είσοδο και έξοδο των δεδομένων. Οι Υπηρεσίες Web της Amazon, η Google Compute Engine και η Microsoft Azure είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι δημόσιοι προμηθευτές cloud.
Ιδιωτική αποθήκευση cloud: Τα δεδομένα δημιουργούνται με αντίγραφα ασφαλείας σε διαφορετικούς servers στο τείχος προστασίας μιας επιχείρησης, συνήθως μεταξύ ενός κέντρου δεδομένων εσωτερικού χώρου και ενός δευτερεύοντος ιστότοπου DR. Για το λόγο αυτό, η ιδιωτική αποθήκευση cloud αναφέρεται μερικές φορές ως internal cloud storage.
Υβριδική αποθήκευση cloud: Μια εταιρεία χρησιμοποιεί τόσο την τοπική όσο και την εξωτερική αποθήκευση. Οι επιχειρήσεις συνήθως χρησιμοποιούν δημόσιο cloud storage επιλεκτικά για αρχειοθέτηση δεδομένων και μακροχρόνια διατήρηση. Χρησιμοποιούν ιδιωτική αποθήκευση για τοπική πρόσβαση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για ταχύτερη πρόσβαση στα πιο κρίσιμα δεδομένα τους.

Οι περισσότεροι προμηθευτές εφεδρικών αντιγράφων επιτρέπουν στις τοπικές εφαρμογές να δημιουργούνται με αντίγραφα ασφαλείας σε ένα αποκλειστικό ιδιωτικό cloud, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων που βασίζεται σε cloud ως επέκταση του κέντρου φυσικών δεδομένων ενός πελάτη. Επίσης γνωστό ως »ανάκαμψη από καταστροφές ως υπηρεσία», αυτό το πεδίο ωρίμανσης επιτρέπει σε έναν οργανισμό να μισθώνει χώρο στους διακομιστές αποθήκευσης ενός παρόχου υπηρεσιών για την κεντρική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και τη διαχείριση των δεδομένων σωτηρίας.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων Cloud-to-Cloud είναι μια εναλλακτική προσέγγιση που κερδίζει δυναμική. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, τα δεδομένα ενός πελάτη αντιγράφονται από μια πλατφόρμα backup cloud σε ένα άλλο cloud. Αναφέρεται επίσης σε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε πλατφόρμες λογισμικού-ως-υπηρεσιών.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για υπολογιστές και κινητές συσκευές

Οι χρήστες υπολογιστών μπορούν να λάβουν υπόψη τόσο την τοπική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από τον εσωτερικό σκληρό δίσκο του υπολογιστή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή αφαιρούμενα μέσα, όπως μια μονάδα δίσκου flash. Μια άλλη εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων για smartphones και tablets στην προσωπική αποθήκευση cloud, η οποία διατίθεται από προμηθευτές όπως το Box, το Carbonite, το Dropbox, το Google Drive, το Microsoft OneDrive και άλλα. Αυτές οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται συνήθως για την παροχή μιας συγκεκριμένης χωρητικότητας δωρεάν, παρέχοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αντίθεση με την αποθήκευση του cloud των επιχειρήσεων ως υπηρεσία, αυτές οι cloud προσφορές που βασίζονται στον καταναλωτή γενικά δεν παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας των επιχειρήσεων.

Back up προγράμματα και προμηθευτές υλικού

Οι προμηθευτές που πωλούν εφεδρικές πλατφόρμες υλικού περιλαμβάνουν τις εταιρείες Barracuda Networks, Dell, Drobo, EMC (Data Domain), ExaGrid Systems, Hewlett Packard Enterprise, Hitachi Data Systems (συμπεριλαμβανομένων των Sepaton), IBM, NEC Corp, NetApp, , Quantum Corp., Spectra Logic, Unitrends και Veritas NetBackup (πρώην Symantec NetBackup).

Οι κορυφαίοι προμηθευτές λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας περιλαμβάνουν τους Acronis, Arcserve, Asigra, Commvault, Datto, Druva, EMC Data Protection Suite (Avamar, Data Protection Advisor, Mozy, NetWorker και SourceOne).

Το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows Server διαθέτει εγγενώς το σύστημα Microsoft Resilient File System (Microsoft ReFS) για την αυτόματη ανίχνευση και επιδιόρθωση κατεστραμμένων δεδομένων. Αν και δεν είναι τεχνικά δεδομένα backup, το Microsoft ReFS είναι προσανατολισμένο να αποτελεί προληπτικό μέτρο για τη διασφάλιση των δεδομένων του συστήματος αρχείων ενάντια στη διαφθορά.

Το VMware vSphere παρέχει μια σειρά εργαλείων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για προστασία δεδομένων, υψηλή διαθεσιμότητα και αναπαραγωγή. Τα API VMware vStorage για την Προστασία Δεδομένων (VADP) επιτρέπουν στο VMware ή σε υποστηριζόμενο λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας τρίτων μερών να λαμβάνουν με ασφάλεια και συμπληρωματικά αντίγραφα ασφαλείας των εικονικών μηχανών (VMs). Το VADP υλοποιεί αντίγραφα ασφαλείας μέσω στιγμιότυπων που βασίζονται σε hypervisor. Ως συμπλήρωμα της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων, η ζωντανή λειτουργία VMware vSphere επιτρέπει τη μετακίνηση των VMs μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων ενός συμβάντος DR. Οι εικονικοί τόμοι VMware υπολογίζονται επίσης για την ενίσχυση της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας VM.

Backup robots

Ένα back up robot είναι μια αυτόματη εξωτερική συσκευή αποθήκευσης USB 2.0 που υποστηρίζει πολλούς αφαιρούμενους σκληρούς δίσκους Serial ATA. Η πρώτη εμφάνιση ενός ψηφιακού εφεδρικού ρομπότ εισήχθη από την Drobo και στη συνέχεια λειτουργούσε ως Data Robotics. Αντί να χρησιμοποιήσει ρομποτικό βραχίονα για να χειριστεί το υλικό, το ρομπότ δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα διαμορφώνει αυτόματα και θα διανέμει δεδομένα μεταξύ των διαφόρων σκληρών δίσκων μέσα σε αυτό, χρησιμοποιώντας τεχνολογία virtualization αποθήκευσης για να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για κάθε μονάδα δίσκου στις άλλες μονάδες δίσκου.

Οι λειτουργίες του λογισμικού έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη μηχανική ρομποτική σε συστήματα αρχειοθέτησης αρχείων και backup.

Τύποι αντιγράφων ασφαλείας

Το Full backup συλλαμβάνει ένα αντίγραφο ολόκληρου του συνόλου δεδομένων. Αν και θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέθοδος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, η εκτέλεση Full backup απαιτεί χρονοβόρες εργασίες και απαιτεί μεγάλο αριθμό δίσκων ή ταινιών. Οι περισσότεροι οργανισμοί εκτελούν πλήρη αντίγραφα ασφαλείας μόνο περιοδικά.

Το πρόσθετο αντίγραφο ασφαλείας προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα πλήρη αντίγραφα ασφαλείας, δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας μόνο των δεδομένων που έχουν αλλάξει από το τελευταίο πλήρες αντίγραφο ασφαλείας. Το μειονέκτημα είναι ότι η πλήρης αποκατάσταση απαιτεί περισσότερο χρόνο εάν χρησιμοποιείται ένα αντίγραφο ασφαλείας δεδομένων με βάση την αύξηση.

Το Differential backup αντιγράφει από το τελευταίο πλήρες αντίγραφο ασφαλείας. Αυτό επιτρέπει την ταχύτερη πλήρη επαναφορά απαιτώντας μόνο το τελευταίο πλήρες αντίγραφο ασφαλείας και το τελευταίο διαφορικό αντίγραφο ασφαλείας. Για παράδειγμα, αν δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας τη Δευτέρα, το αντίγραφο ασφαλείας την Τρίτη θα ήταν, σε εκείνο το σημείο, παρόμοιο με ένα πρόσθετο αντίγραφο ασφαλείας. Το αντίγραφο ασφαλείας της Τετάρτης θα στηρίξει στη συνέχεια το διαφορικό που έχει αλλάξει από το πλήρες αντίγραφο ασφαλείας της Δευτέρας. Το μειονέκτημα είναι ότι η προοδευτική ανάπτυξη διαφορικών αντιγράφων ασφαλείας τείνει να επηρεάσει αρνητικά το παράθυρο αντιγράφων ασφαλείας. Ένα διαφορικό δημιουργίας αντιγράφων δημιουργεί ένα αρχείο συνδυάζοντας ένα προηγούμενο πλήρες αντίγραφό του με ένα ή περισσότερα αυξητικά αντίγραφα που δημιουργήθηκαν αργότερα. Το συναρμολογημένο αρχείο δεν είναι ένα άμεσο αντίγραφο ενός μόνο τρέχοντος ή προηγουμένως δημιουργηθέντος αρχείου, αλλά συντίθεται από το αρχικό αρχείο και οποιεσδήποτε μεταγενέστερες τροποποιήσεις στο αρχείο.

Το συνθετικό πλήρες αντίγραφο ασφαλείας είναι μια παραλλαγή του διαφορικού αντιγράφου ασφαλείας. Σε ένα συνθετικό πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, ο διακομιστής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας παράγει ένα επιπλέον πλήρες αντίγραφο, το οποίο βασίζεται στο αρχικό πλήρες αντίγραφο ασφαλείας και τα δεδομένα που συλλέγονται από τα επαυξητικά αντίγραφα.

Τα πρόσθετα εφεδρικά αντίγραφα ελαχιστοποιούν το παράθυρο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας παρέχοντας ταυτόχρονα ταχύτερη πρόσβαση ανάκτησης δεδομένων. Ένα εφεδρικό αντίγραφο για πάντα δημιουργεί το πλήρες σύνολο δεδομένων και στη συνέχεια το συμπληρώνει με πρόσθετα αντίγραφα ασφαλείας από το σημείο αυτό προς τα εμπρός. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μόνο των αλλαγμένων μπλοκ είναι επίσης γνωστή ως διαφοροποίηση δέλτα. Τα πλήρης δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των συνόλων δεδομένων αποθηκεύονται συνήθως στον διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας, ο οποίος αυτοματοποιεί την αποκατάσταση.

Τα αντίστροφα-επαυξητικά αντίγραφα ασφαλείας είναι αλλαγές που γίνονται μεταξύ δύο παρουσιών ενός καθρέφτη. Μόλις ληφθεί ένα αρχικό πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, κάθε διαδοχική επαυξητική εφεδρεία εφαρμόζει οποιεσδήποτε αλλαγές στην υπάρχουσα αποθήκευση. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα νέο συνθετικό πλήρες αντίγραφο ασφαλείας κάθε φορά που εφαρμόζεται μια πρόσθετη αλλαγή, ενώ παράλληλα παρέχει επανάληψη σε προηγούμενα πλήρη αντίγραφα ασφαλείας.

Το θεματικό αντίγραφο ασφαλείας, γνωστό και ως δυναμικό αντίγραφο ασφαλείας, εφαρμόζεται στα δεδομένα που παραμένουν διαθέσιμα στους χρήστες καθώς η ενημέρωση βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή η μέθοδος παρακάμπτει το χρόνο διακοπής του χρήστη και την απώλεια παραγωγικότητας. Ο κίνδυνος με ζεστό αντίγραφο ασφαλείας είναι ότι, αν τα δεδομένα τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το προκύπτον αντίγραφο ασφαλείας ενδέχεται να μην ταιριάζει με την τελική κατάσταση των δεδομένων.

Τεχνικές και τεχνολογίες που συμπληρώνουν τα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων

Η συνεχής προστασία δεδομένων (CDP) αναφέρεται σε στρώματα σχετικών τεχνολογιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας δεδομένων. Ένα σύστημα αποθήκευσης βασισμένο σε CDP υποστηρίζει όλα τα δεδομένα επιχείρησης κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή. Τα εργαλεία CDP επιτρέπουν τη δημιουργία πολλαπλών αντιγράφων δεδομένων. Πολλά συστήματα CDP περιέχουν ενσωματωμένο κινητήρα που αναπαράγει δεδομένα από πρωτεύοντα σε δευτερεύοντα διακομιστή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και / ή αποθήκευση με ταινία. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από δίσκο σε δίσκο είναι μια δημοφιλής αρχιτεκτονική για συστήματα CDP.

Το σχεδόν συνεχές CDP λαμβάνει στιγμιότυπα ασφαλείας σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, τα οποία διαφέρουν από τα στιγμιότυπα προμηθευτών που βασίζονται σε πίνακες, τα οποία λαμβάνονται κάθε φορά που γράφονται νέα δεδομένα στην αποθήκευση.

Η μείωση των δεδομένων μειώνει το αποτύπωμα αποθήκευσης. Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι: συμπίεση δεδομένων και deduplication δεδομένων. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα, αλλά οι πωλητές συχνά συνδυάζουν τις προσεγγίσεις. Η μείωση του μεγέθους των δεδομένων έχει επιπτώσεις στα παράθυρα αντιγράφων ασφαλείας και στους χρόνους αποκατάστασης.

Η κλωνοποίηση του δίσκου περιλαμβάνει την αντιγραφή του περιεχομένου του σκληρού δίσκου ενός υπολογιστή, την αποθήκευση του ως αρχείο εικόνας και τη μεταφορά του σε μέσο αποθήκευσης. Η κλωνοποίηση του δίσκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή, την παροχή συστήματος, την ανάκτηση του συστήματος και την επανεκκίνηση ή την επιστροφή ενός συστήματος στην αρχική του διαμόρφωση.

Η κωδικοποίηση διαγραφής, γνωστή και ως διόρθωση σφαλμάτων προς τα εμπρός, εξελίχθηκε ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα RAID. Η κωδικοποίηση διαγραφής συχνότερα συνδέεται με την αποθήκευση αντικειμένων. Τα δεδομένα RAID γράφονται σε πολλαπλές μονάδες δίσκου, χρησιμοποιώντας μια μονάδα δίσκου ισοτιμίας για να εξασφαλίσουν πλεονασμό και ανθεκτικότητα. Η τεχνολογία σπάει τα δεδομένα σε θραύσματα και τα κωδικοποιεί με άλλα κομμάτια πλεονασμάτων δεδομένων. Αυτά τα κωδικοποιημένα θραύσματα αποθηκεύονται σε διαφορετικά μέσα αποθήκευσης, κόμβους ή γεωγραφικές τοποθεσίες. Τα συσχετιζόμενα θραύσματα χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή των κατεστραμμένων δεδομένων, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως υπερδειγματοληψία.

Το επίπεδο αντίγραφο ασφαλείας είναι ένα σχήμα προστασίας δεδομένων στο οποίο ένα άμεσο αντίγραφο ενός στιγμιότυπου μετακινείται σε χώρο αποθήκευσης χαμηλού κόστους χωρίς τη χρήση παραδοσιακού λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Το αρχικό στιγμιότυπο διατηρεί τη φυσική μορφή και τη θέση του. Το επίπεδο αντίγραφο αντιγράφων ασφαλείας τοποθετείται, αν το πρωτότυπο δεν είναι διαθέσιμο ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο καθρέφτης τοποθετεί αρχεία δεδομένων σε περισσότερους από έναν servers υπολογιστών για να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσιτό στους χρήστες. Σε σύγχρονο καθρέφτη, τα δεδομένα γράφονται ταυτόχρονα στον τοπικό και στον απομακρυσμένο δίσκο. Οι εγγραφές από την τοπική αποθήκευση δεν αναγνωρίζονται έως ότου αποσταλεί επιβεβαίωση από απομακρυσμένο αποθηκευτικό χώρο, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι δύο τοποθεσίες έχουν ταυτόσημο αντίγραφο δεδομένων. Αντιστρόφως, οι ασύγχρονες τοπικές εγγραφές θεωρούνται ολοκληρωμένες πριν από την αποστολή της επιβεβαίωσης από τον απομακρυσμένο διακομιστή.

Η αναπαραγωγή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τον απαιτούμενο αριθμό αντιγράφων ή αντιγράφων των δεδομένων που απαιτούνται για τη διατήρηση ή την επανάληψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η αναπαραγωγή δεδομένων αντιγράφει δεδομένα από τη μία τοποθεσία στην άλλη, παρέχοντας ένα ενημερωμένο αντίγραφο για να επισπεύσει την αποκατάσταση μετά από καταστροφή.

Η επιτόπια αποκατάσταση ή η άμεση αποκατάσταση επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν προσωρινά μια εφαρμογή παραγωγής απευθείας από μια εφεδρική εφαρμογή VM, διατηρώντας έτσι τη διαθεσιμότητα των δεδομένων κατά την αποκατάσταση του κύριου VM. Η τοποθέτηση μιας φυσικής εμφάνισης ή μιας εμφάνισης VM απευθείας σε ένα server αντιγράφων ασφαλείας ή πολυμέσων μπορεί να επιταχύνει την ανάκτηση σε επίπεδο συστήματος σε λίγα λεπτά. Η αποκατάσταση από μια ενσωματωμένη εικόνα έχει ως αποτέλεσμα υποβαθμισμένες επιδόσεις, αφού οι διακομιστές backup δεν έχουν μέγεθος για φόρτο εργασίας παραγωγής.

Τα στιγμιότυπα αποθήκευσης αποτυπώνουν ένα σύνολο σημάτων αναφοράς σε δίσκο για μια δεδομένη βάση δεδομένων, αρχείο ή όγκο αποθήκευσης. Οι χρήστες παραπέμπουν στους δείκτες ή στους δείκτες για την επαναφορά των δεδομένων από ένα επιλεγμένο χρονικό σημείο. Επειδή προέρχεται από έναν υποκείμενο τόμο προέλευσης, ένα στιγμιότυπο μεμονωμένου αποθηκευτικού χώρου είναι μια παρουσίαση, όχι ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας. Ως εκ τούτου, τα στιγμιότυπα δεν προστατεύουν τα δεδομένα από αποτυχία υλικού.

Τα στιγμιότυπα γενικά ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: άλλαξε το μπλοκ, τους κλώνους και το CDP. Τα στιγμιότυπα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως εργαλείο διαχείρισης μέσα σε μια συστοιχία αποθήκευσης. Η εμφάνιση της εικονικοποίησης προσέφερε στιγμιότυπα που βασίζονται σε hypervisor. Τα στιγμιότυπα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν με λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή ακόμα και μέσω VM.

Αντιγραφή διαχείρισης δεδομένων και συγχρονισμού αρχείων και κοινή χρήση

Η εφαπτομενική σχέση με το αντίγραφο ασφαλείας είναι η διαχείριση δεδομένων αντιγραφής (CDM). Πρόκειται για λογισμικό που παρέχει γνώση στα πολλαπλά αντίγραφα δεδομένων που μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση. Επιτρέπει σε ξεχωριστές ομάδες χρηστών να εργάζονται από ένα κοινό αντίγραφο δεδομένων. Αν και τεχνικά δεν είναι τεχνολογία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το CDM επιτρέπει στις εταιρείες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα αντίγραφα των δεδομένων εντοπίζοντας περιττά ή ανεπαρκή αντίγραφα, μειώνοντας έτσι την εφεδρική χωρητικότητα αποθήκευσης και τα παράθυρα αντιγράφων ασφαλείας.

Τα εργαλεία συγχρονισμού και κοινής χρήσης αρχείων προστατεύουν δεδομένα σε κινητές συσκευές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Τα εργαλεία αυτά βασικά αντιγράφουν τροποποιημένα αρχεία χρηστών μεταξύ κινητών συσκευών. Ενώ αυτό προστατεύει τα αρχεία δεδομένων, δεν επιτρέπει στους χρήστες να επαναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο σε περίπτωση που η συσκευή αποτύχει.

Τεχνικές και τεχνολογίες που συμπληρώνουν τα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων

Η συνεχής προστασία δεδομένων (CDP) αναφέρεται σε στρώματα σχετικών τεχνολογιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας δεδομένων. Ένα σύστημα αποθήκευσης βασισμένο σε CDP υποστηρίζει όλα τα δεδομένα επιχείρησης κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή. Τα εργαλεία CDP επιτρέπουν τη δημιουργία πολλαπλών αντιγράφων δεδομένων. Πολλά συστήματα CDP περιέχουν ενσωματωμένο κινητήρα που αναπαράγει δεδομένα από πρωτεύοντα σε δευτερεύοντα διακομιστή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και / ή αποθήκευση με ταινία. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από δίσκο σε δίσκο είναι μια δημοφιλής αρχιτεκτονική για συστήματα CDP.

Το σχεδόν συνεχές CDP λαμβάνει στιγμιότυπα ασφαλείας σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, τα οποία διαφέρουν από τα στιγμιότυπα προμηθευτών που βασίζονται σε πίνακες, τα οποία λαμβάνονται κάθε φορά που γράφονται νέα δεδομένα στην αποθήκευση.

Η μείωση των δεδομένων μειώνει το αποτύπωμα αποθήκευσης. Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι: συμπίεση δεδομένων και deduplication δεδομένων. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα, αλλά οι πωλητές συχνά συνδυάζουν τις προσεγγίσεις. Η μείωση του μεγέθους των δεδομένων έχει επιπτώσεις στα παράθυρα αντιγράφων ασφαλείας και στους χρόνους αποκατάστασης.

Η κλωνοποίηση του δίσκου περιλαμβάνει την αντιγραφή του περιεχομένου του σκληρού δίσκου ενός υπολογιστή, την αποθήκευση του ως αρχείο εικόνας και τη μεταφορά του σε μέσο αποθήκευσης. Η κλωνοποίηση του δίσκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή, την παροχή συστήματος, την ανάκτηση του συστήματος και την επανεκκίνηση ή την επιστροφή ενός συστήματος στην αρχική του διαμόρφωση.

Η κωδικοποίηση διαγραφής, γνωστή και ως διόρθωση σφαλμάτων προς τα εμπρός, εξελίχθηκε ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα RAID. Η κωδικοποίηση διαγραφής συχνότερα συνδέεται με την αποθήκευση αντικειμένων. Τα δεδομένα λωρίδων RAID γράφονται σε πολλαπλές μονάδες δίσκου, χρησιμοποιώντας μια μονάδα δίσκου ισοτιμίας για να εξασφαλίσουν πλεονασμό και ανθεκτικότητα. Η τεχνολογία σπάει τα δεδομένα σε θραύσματα και τα κωδικοποιεί με άλλα κομμάτια πλεονασμάτων δεδομένων. Αυτά τα κωδικοποιημένα θραύσματα αποθηκεύονται σε διαφορετικά μέσα αποθήκευσης, κόμβους ή γεωγραφικές τοποθεσίες. Τα συσχετιζόμενα θραύσματα χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή των κατεστραμμένων δεδομένων, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως υπερδειγματοληψία.

Το επίπεδο αντίγραφο ασφαλείας είναι ένα σχήμα προστασίας δεδομένων στο οποίο ένα άμεσο αντίγραφο ενός στιγμιότυπου μετακινείται σε χώρο αποθήκευσης χαμηλού κόστους χωρίς τη χρήση παραδοσιακού λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Το αρχικό στιγμιότυπο διατηρεί τη φυσική μορφή και τη θέση του. το επίπεδο αντίγραφο αντιγράφων ασφαλείας τοποθετείται, αν το πρωτότυπο δεν είναι διαθέσιμο ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο καθρέφτης τοποθετεί αρχεία δεδομένων σε περισσότερους από έναν διακομιστές υπολογιστών για να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσιτό στους χρήστες. Σε σύγχρονο καθρέφτη, τα δεδομένα γράφονται ταυτόχρονα στον τοπικό και στον απομακρυσμένο δίσκο. Οι εγγραφές από την τοπική αποθήκευση δεν αναγνωρίζονται έως ότου αποσταλεί επιβεβαίωση από απομακρυσμένο αποθηκευτικό χώρο, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι δύο τοποθεσίες έχουν ταυτόσημο αντίγραφο δεδομένων. Αντιστρόφως, οι ασύγχρονες τοπικές εγγραφές θεωρούνται ολοκληρωμένες πριν από την αποστολή της επιβεβαίωσης από τον απομακρυσμένο διακομιστή.

Η αναπαραγωγή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τον απαιτούμενο αριθμό αντιγράφων ή αντιγράφων των δεδομένων που απαιτούνται για τη διατήρηση ή την επανάληψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η αναπαραγωγή δεδομένων αντιγράφει δεδομένα από τη μία τοποθεσία στην άλλη, παρέχοντας ένα ενημερωμένο αντίγραφο για να επισπεύσει την αποκατάσταση μετά από καταστροφή.

Η επιτόπια αποκατάσταση ή η άμεση αποκατάσταση επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν προσωρινά μια εφαρμογή παραγωγής απευθείας από μια εφεδρική εφαρμογή VM, διατηρώντας έτσι τη διαθεσιμότητα των δεδομένων κατά την αποκατάσταση του κύριου VM. Η τοποθέτηση μιας φυσικής εμφάνισης ή μιας εμφάνισης VM απευθείας σε ένα διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας ή πολυμέσων μπορεί να επιταχύνει την ανάκτηση σε επίπεδο συστήματος σε λίγα λεπτά. Η αποκατάσταση από μια ενσωματωμένη εικόνα έχει ως αποτέλεσμα υποβαθμισμένες επιδόσεις, αφού οι διακομιστές backup δεν έχουν μέγεθος για φόρτο εργασίας παραγωγής.

Τα στιγμιότυπα αποθήκευσης αποτυπώνουν ένα σύνολο σημάτων αναφοράς σε δίσκο για μια δεδομένη βάση δεδομένων, αρχείο ή όγκο αποθήκευσης. Οι χρήστες παραπέμπουν στους δείκτες ή στους δείκτες για την επαναφορά των δεδομένων από ένα επιλεγμένο χρονικό σημείο. Επειδή προέρχεται από έναν υποκείμενο τόμο προέλευσης, ένα στιγμιότυπο μεμονωμένου αποθηκευτικού χώρου είναι μια παρουσίαση, όχι ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας. Ως εκ τούτου, τα στιγμιότυπα δεν προστατεύουν τα δεδομένα από την αποτυχία υλικού.

Τα στιγμιότυπα γενικά ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: αλλαγή block, τους κλώνους και το CDP. Τα στιγμιότυπα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως εργαλείο διαχείρισης μέσα σε μια συστοιχία αποθήκευσης. Η εμφάνιση της εικονικοποίησης προσέφερε στιγμιότυπα που βασίζονται σε hypervisor. Τα στιγμιότυπα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν με λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή ακόμα και μέσω VM.

Αντιγραφή διαχείρισης δεδομένων και συγχρονισμού αρχείων και κοινή χρήση

Η εφαπτομενική σχέση με το αντίγραφο ασφαλείας είναι η διαχείριση δεδομένων αντιγραφής (CDM). Πρόκειται για λογισμικό που παρέχει γνώση στα πολλαπλά αντίγραφα δεδομένων που μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση. Επιτρέπει σε ξεχωριστές ομάδες χρηστών να εργάζονται από ένα κοινό αντίγραφο δεδομένων. Αν και τεχνικά δεν είναι τεχνολογία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το CDM επιτρέπει στις εταιρείες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα αντίγραφα των δεδομένων εντοπίζοντας περιττά ή ανεπαρκή αντίγραφα, μειώνοντας έτσι την εφεδρική χωρητικότητα αποθήκευσης και τα παράθυρα αντιγράφων ασφαλείας.

Τα εργαλεία συγχρονισμού και κοινής χρήσης αρχείων προστατεύουν δεδομένα σε κινητές συσκευές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Τα εργαλεία αυτά βασικά αντιγράφουν τροποποιημένα αρχεία χρηστών μεταξύ κινητών συσκευών. Ενώ αυτό προστατεύει τα αρχεία δεδομένων, δεν επιτρέπει στους χρήστες να επαναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο σε περίπτωση που η συσκευή αποτύχει.

Καταλήγωντας..

Όταν αποφασίζετε ποιος τύπος αντιγράφων ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιήσετε, πρέπει να σταθμίσετε αρκετούς βασικούς παράγοντες. Δεν είναι ασυνήθιστο μια επιχείρηση να αναμειγνύει διάφορες προσεγγίσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, όπως υπαγορεύεται από την υπεροχή των δεδομένων. Η στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα πρέπει να διέπεται από τους SLA που ισχύουν για μια εφαρμογή, όσον αφορά την πρόσβαση / διαθεσιμότητα δεδομένων, τους χρόνους ανάκτησης και τους στόχους του σημείου ανάκτησης. Η επιλογή των αντιγράφων ασφαλείας επηρεάζεται επίσης από την ευελιξία της εφαρμογής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Τι σημαίνει η άμεση ανάκτηση (Instant Recovery – Recovery in Place)

Η άμεση ανάκτηση – αποκατάσταση είναι μια δυνατότητα που επιτρέπει την προσωρινή εκτέλεση προσωρινής αποθήκευσης εικονικής μηχανής (VM- virtual machine) σε δευτερεύουσα αποθήκευση μετά από αποτυχία ή καταστροφή. Η άμεση ανάκτηση μπορεί επίσης να αναφέρεται ως Recovery in Place.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην αποκατάσταση καταστροφών είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάκτηση και επαναφορά των δεδομένων από την κύρια αποθήκευση. Η ανακατεύθυνση φόρτου εργασίας χρήστη σε backup server κατά την αποκατάσταση της κύριας αποθήκευσης μπορεί να βελτιώσει το μέγιστο ανεκτό χρονικό διάστημα που μπορεί να μειωθεί μια εφαρμογή. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση, ο φόρτος εργασίας ανακατευθύνεται στο αρχικό VM. Επειδή η αποκατάσταση γίνεται πίσω από τις σκηνές, ο χρήστης δεν γνωρίζει ότι έχει συμβεί κάτι ασυνήθιστο. Το κόστος ανάκτησης δεδομένων διαφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Παρόλο που η άμεση αποκατάσταση δεν απαιτεί ταυτόσημο πρωτογενές και δευτερογενές υλικό για να λειτουργήσει η διαδικασία, είναι σημαντικό για τους διαχειριστές να δοκιμάσουν και να διασφαλίσουν ότι το εφεδρικό υλικό μπορεί να υποστηρίξει ένα περιβάλλον παραγωγής – ειδικά αν ο οργανισμός αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μια σχετικά φθηνή επιλογή για δευτεροβάθμια όπως μια συσκευή αποθήκευσης σε cloud.

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Πόσο κοστίζει η ανάκτηση δεδομένων ; Είναι δωρεάν η διάγνωση ;

Πόσο κοστίζει η ανάκτηση δεδομένων ; Το κόστος ανάκτησης αρχείων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η δωρεάν διάγνωση της Datarecall σας δίνει τις απαντήσεις. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό ερώτημα των χρηστών όταν βρεθούν στη δύσκολη θέση να χάσουν σημαντικά αρχεία.

Οι περισσότεροι χρήστες που έρχονται σε επαφή με την Datarecall International, θέτουν ερωτήματα αποκατάστασης στοιχείων και ενδιαφέρονται να μάθουν ποια θα είναι η τιμή. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποδείξουμε μια κατευθυντήρια τιμή βάσει των συμπτωμάτων που περιγράφονται, αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Φανταστείτε να τηλεφωνείτε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, ενημερώνοντάς τους ότι το αυτοκίνητό σας έχει χαλάσει και ζητάτε μια τιμή με αυτό τον τρόπο. Μέχρι να δουν το όχημα, δεν θα ξέρουν αν χρειάζεται νέο κινητήρα ή απλά ένα μπουζί! Η ανάκτηση δεδομένων είναι κάπως έτσι. Η αντικατάσταση ενός ανεπαρκούς στοιχείου μιας συσκευής ή ενεργοποιητή δεν διαφέρει από την αντικατάσταση ενός κινητήρα του αυτοκινήτου από πλευράς εργασίας. Ωστόσο, οι χρεώσεις είναι σημαντικά μικρότερες από την αντικατάσταση ενός κινητήρα!

Πολλές φορές μπορεί να διαβάσετε στο διαδίκτυο ότι «η υπηρεσία ήταν καλή, αλλά η τιμή ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε». Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τιμή που δίνουμε είναι ακριβή. Όπως αναφέρουμε και στην ενότητα »Συχνές Ερωτήσεις‘ το κόστος της ανάκτησης είναι υψηλό καθώς το εργαστήριο αποτελείται από πολύ ακριβά και εξειδικευμένα εργαλεία, καθώς και από άριστα εκπαιδευμένους μηχανικούς για την δημιουργία ειδικού περιβάλλοντος . Οι τιμές για την ανάκτηση του σκληρού δίσκου ξεκινούν περίπου από τα 150 ευρώ , αλλά μπορούν να κλιμακωθούν στα 500 ή και περισσότερα αν φτάσουμε μέχρι το σημείο αντικατάστασης του μοτέρ.

Βέβαια από συσκευή σε συσκευή υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα η ανάκτηση δεδομένων από USB Flash είναι χαμηλότερη και κυμάινεται από 100 έως 300 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η διάγνωση σε κάθε περίπτωση κατά μέσο όρο διαρκεί 2 ημέρες όπου γίνεται και η συνολική εκτίμηση της βλάβης. Να τονιστεί εδώ ότι η διάγνωση είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ από την εταιρεία μας.

Πως μπορεί να υπολογιστεί το κόστος της ανάκτησης δεδομένων ;

Τα εργαστήρια επαγγελματικής ανάκτησης δεδομένων έχουν μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης μπροστά τους. Ένα εργαστήριο δεν χρειάζεται μόνο να ανησυχεί για την παροχή υπηρεσιών ανάκτησης δεδομένων με κόστος που είναι προσιτό για τους πελάτες και ανταγωνιστικό στη βιομηχανία.

Το κόστος μιας περίπτωσης ανάκτησης δεδομένων πρέπει επίσης να καλύπτει επαρκώς το κόστος των εργασιών αποκατάστασης στοιχείων, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις διάφορες εγκαταστάσεις, την καταβολή των μισθών των εργαζομένων και τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας. Όπως κάθε άλλη εταιρεία σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, εάν ένα εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πράξη εξισορρόπησης, δεν θα διαρκέσει πολύ.

Ως αποτέλεσμα, ένα στάνταρ κόστος ανάκτησης δεδομένων δεν έχει πολύ νόημα. Οι μονάδες σκληρού δίσκου έχουν διάφορα σημεία αποτυχίας. Μερικοί χρειάζονται περισσότερη δουλειά για να επισκευαστούν από άλλους. Έχουμε αναφέρει ότι το πρώτο σημάδι ότι ένας σκληρός δίσκος έχει προβλήματα είναι όταν υπάρχουν σφάλματα στο δίσκο. Όταν μια μονάδα δίσκου έχει σφάλματα, είναι δυσανάγνωστη ή δεν μπορεί να διαβάσει δεδομένα καθώς τα βλέπει ως Bad Sectors. Όταν ένας δίσκος έχει έναν Bad Sector, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με το δίσκο, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορεί να επισκευαστεί. Η επισκευή ενός σκληρού δίσκου είναι σε αρκετές περιπτώσεις εφικτή.

Για να χρησιμοποιήσετε μια ιατρική αναλογία, η βακτηριακή πνευμονία και η καρδιακή προσβολή μπορούν δυνητικά να είναι θανατηφόρες, αλλά η αντιβιοτική θεραπεία και η χειρουργική επέμβαση στην καρδιά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα που απαιτούν ένα πολύ διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων και εξοπλισμού.

Ο χρόνος των μηχανικών ανάκτησης δεδομένων είναι πολύτιμος. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα, μια περίπτωση ανάκτησης δεδομένων μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί. Απλώς δεν έχει νόημα να χρεώνουμε ακριβώς το ίδιο για μια περίπτωση που απαιτεί 12 ώρες μηχανικού χρόνου με μια άλλη που απαιτεί 5 ώρες μηχανικού χρόνου.

Με όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να δείτε γιατί οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων ποιότητας δεν μπορούν απλά να λειτουργήσουν με στάνταρ τιμές. Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν σταθερές τιμές για την ανάκτηση δεδομένων συνήθως δεν διαθέτουν τους πόρους για πραγματικά επαγγελματική εργασία.

Συνήθως, όσοι ακολουθούν την συγκεκριμένη στρατηγική σταθερής τιμής έχουν μόνο τους πόρους και την τεχνογνωσία για να επιδιορθώσουν τους παλιούς σκληρούς δίσκους με πολύ συνηθισμένα προβλήματα και δεν μπορούν να τα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση για τους πελάτες τους.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ανάκτησης αρχείων ;

Οι τιμές ανάκτησης δεδομένων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της κατάστασης με τη συσκευή αποθήκευσης (αν διαγράψατε

δεδομένα από αυτήν, η συσκευή έχει μια μικρή αποτυχία ή η συσκευή έχει σοβαρή αποτυχία), ποια είναι η συνολική χωρητικότητά της, πόσο περίπλοκο η συσκευή αποθήκευσης είναι, και άλλοι συνεισφέροντες παράγοντες. Η λειτουργία του Data Recovery έχει πολλές πτυχές και παραμέτρους, όπου κάθε φθορά ή βλάβη χρίζει διαφορετικής προσέγγισης.

1.Τι θα χρειαστεί για τους μηχανικούς μας να επαναφέρουν προσωρινά τη συσκευή σας ώστε να μπορέσουν να σώσουν δεδομένα ;
2.Υπάρχει ένα φυσικό ζήτημα ή ένα λογικό ζήτημα;
3.Κάνει το drive παράξενους θορύβους, όπως ένα κλικ ή ηχητικό σήμα;
4.Έχει ο σκληρός σας δίσκος μερικά bad sectors σε λάθος μέρος;
5.Υπάρχουν χτυπήματα πάνω στη συσκευή (hard disk platters);
6.Πόσα εξαρτήματα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν οι μηχανικοί μας για την επισκευή της μονάδας;
7.Υπάρχει φυσική κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου;
8.Πόσα χρήματα θα μας κοστίσει, όταν πρόκειται να πληρώσουμε για την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους στην υπόθεση ανάκτησης δεδομένων;

Η αξιολόγησή μας απαντά σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και μας επιτρέπει να σας πούμε ακριβώς πόσο θα σας κοστίσει η υπόθεση ανάκτηση δεδομένων. Δείτε αναλυτικά τις τιμές ανάκτησης αρχείων για κάθε διαφορετική περίπτωση.

Ποιοι πρωτεύοντες παράγοντες επηρεάζουν το κόστος ανάκτησης δεδομένων;

Ωριαία εξειδίκευση: Το μικρό μέγεθος της βιομηχανίας ανάκτησης δεδομένων και η συγκέντρωση μικρών ταλέντων καθιστά τη βιομηχανία ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Η ωριαία τιμή για έναν επαγγελματία ανάκτησης δεδομένων κοστίζει συνήθως από 100 έως 300 ανά ώρα, ανάλογα με τη θέση, την ικανότητα και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του μηχανικού.

Ανταλλακτικά: Ένα επαγγελματικό εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων θα πρέπει να διαθέτει μια καλά αποθηκευμένη βιβλιοθήκη σκληρών δίσκων για να ενεργεί ως δωρητές. Ωστόσο, οι περιπτώσεις που αφορούν σπάνια ή πολύ καινούρια μοντέλα σκληρών δίσκων απαιτούν από τους μηχανικούς να παραγγείλουν εξαρτήματα δότη. Η εξασφάλιση οποιουδήποτε τμήματος του δότη σημαίνει αγορά ενός εντελώς καινούργιου σκληρού δίσκου. Φανταστείτε αν ο μηχανικός σας δεν μπορούσε να αγοράσει μόνο ένα νέο εξάρτημα – έπρεπε να αγοράσει και ολόκληρο νέο αυτοκίνητο!

Έρευνα και ανάπτυξη: Για να παραμείνει ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό, ένα εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήματα στην εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν εγχειρίδια για τον ιδιοκτήτη που να περιγράφουν τον τρόπο επιδιόρθωσης ενός σκληρού δίσκου – κάθε εργαλείο ανάκτησης δεδομένων και η τεχνική πρέπει να αντιστραφεί από ειδικευμένους επιστήμονες υπολογιστών.

Εσωτερικά μέσα: Αντί να εργάζονται απευθείας στον σκληρό δίσκο του πελάτη, οι μηχανικοί μας δημιουργούν μια αντιγραφείσα εικόνα της μονάδας δίσκου χρησιμοποιώντας τεχνολογία εγκληματολογικής απεικόνισης που εμποδίζει την εγγραφή. Το αντίγραφο πρέπει να μείνει κάπου, πράγμα που σημαίνει ότι τα εργαστήρια αποκατάστασης στοιχείων πρέπει να λογοδοτούν για προσωρινές ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων. Δεν είναι ασυνήθιστο για μεγάλες σειρές RAID να τρώνε δεκάδες terabytes του χώρου στο δίσκο για αρκετές εβδομάδες, ενώ μια υπόθεση ανάκτησης δεδομένων διακομιστή συνεχίζεται.

Μέσα αντικατάστασης: Αφού ανακτώνται τα δεδομένα του πελάτη, οι μηχανικοί πρέπει να το εξάγουν σε μια υγιή και νέα συσκευή αποθήκευσης και να το μεταφέρουν στον πελάτη.

Διασφάλιση ποιότητας: Λίγες ώρες ανάκτησης δεδομένων Το QA πρέπει να διασφαλίζει ότι τα σημαντικά αρχεία του πελάτη λειτουργούν και ότι ο πελάτης λαμβάνει τα σωστά δεδομένα από το εργαστήριο.

Τα κεντρικά μας εργαστήρια βρίσκονται Σουλίου & Χαλανδρίου 16Α 153 43Aγ. Παρασκευή, Αθήνα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο +30 210 60 16 930 ή μέσω Email : info@datarecall.gr

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Πως λειτουργεί η επαναφορά δεδομένων και από τι προκαλείται η απώλεια αρχείων

Η επαναφορά δεδομένων είναι η διαδικασία αποκατάστασης δεδομένων που έχει χαθεί, έχει διαγραφεί κατά λάθος, έχει καταστραφεί ή έχει καταστεί απρόσιτη.

Στην επιχειρησιακή πληροφορική, η αποκατάσταση στοιχείων αναφέρεται συνήθως στην αποκατάσταση δεδομένων σε ένα desktop, laptop, server ή εξωτερικό σύστημα αποθήκευσης από ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Αιτίες απώλειας δεδομένων

Οι περισσότερες απώλειες δεδομένων οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και όχι σε κακόβουλες επιθέσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκαν το 2016. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο λάθος αντιστοιχούσε σχεδόν στα δύο τρίτα των περιστατικών. Ο συνηθέστερος τύπος παραβίασης συνέβη όταν κάποιος έστειλε δεδομένα σε λάθος άτομο.

Άλλες κοινές αιτίες της απώλειας δεδομένων είναι η διακοπή ρεύματος, οι φυσικές καταστροφές, οι βλάβες ή οι δυσλειτουργίες του εξοπλισμού, η τυχαία διαγραφή δεδομένων, η ακατάλληλη μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου, οι κατεστραμμένες κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής σκληρών δίσκων, οι σφαλμάτων λογισμικού, τον υπολογιστή μετά από ενδείξεις αποτυχίας, τη φυσική βλάβη στους σκληρούς δίσκους, την κλοπή φορητού υπολογιστή και τη διάχυση καφέ ή νερού σε έναν υπολογιστή. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις αιτίες απώλειας δεδομένων από ηλεκτρονικές συσκευές.

Πώς λειτουργεί η επαναφορά δεδομένων

Η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων ποικίλει, ανάλογα με τις συνθήκες της απώλειας δεδομένων, το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των αντιγράφων ασφαλείας και των μέσων αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας. Για παράδειγμα, πολλές πλατφόρμες λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας desktop υπολογιστών και φορητών υπολογιστών επιτρέπουν στους χρήστες να επαναφέρουν τα ίδια τα χαμένα αρχεία, ενώ η αποκατάσταση μιας αλλοιωμένης βάσης δεδομένων από μια εφεδρική ταινία είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί παρέμβαση στον τομέα της πληροφορικής. Οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση αρχείων που δεν έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας και έχουν διαγραφεί κατά λάθος από το σύστημα αρχείων ενός υπολογιστή, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στο σκληρό δίσκο σε θραύσματα.

Διαβάστε περισσότερα για την Επαναφορά αρχείων και πως λειτουργεί το Data Recovery

Η επαναφορά δεδομένων είναι δυνατή επειδή ένα αρχείο και οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το αρχείο αποθηκεύονται σε διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα, το λειτουργικό σύστημα των Windows χρησιμοποιεί έναν πίνακα κατανομής αρχείων για να παρακολουθήσει ποια αρχεία βρίσκονται στη μονάδα σκληρού δίσκου και όπου αποθηκεύονται. Ο πίνακας κατανομής είναι σαν τον πίνακα περιεχομένων ενός βιβλίου, ενώ τα πραγματικά αρχεία στον σκληρό δίσκο μοιάζουν με τις σελίδες του βιβλίου.

Όταν τα δεδομένα πρέπει να ανακτηθούν, συνήθως είναι μόνο ο πίνακας κατανομής αρχείων που δεν λειτουργεί σωστά. Το πραγματικό αρχείο που πρόκειται να ανακτηθεί μπορεί να παραμένει στον σκληρό δίσκο σε άψογη κατάσταση. Αν το αρχείο εξακολουθεί να υπάρχει – και δεν είναι κατεστραμμένο ή κρυπτογραφημένο – μπορεί να ανακτηθεί. Αν το αρχείο είναι κατεστραμμένο, λείπει ή κρυπτογραφείται, υπάρχουν και άλλοι τρόποι ανάκτησης. Εάν ο φάκελος έχει υποστεί βλάβη, μπορεί ακόμα να ανακατασκευαστεί. Πολλές εφαρμογές, όπως το Microsoft Office, βάζουν ομοιόμορφες κεφαλίδες στην αρχή των αρχείων για να δηλώσουν ότι ανήκουν σε αυτή την εφαρμογή. Ορισμένα βοηθητικά προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή των κεφαλίδων αρχείων, έτσι ώστε τουλάχιστον ένα μέρος του αρχείου να μπορεί να ανακτηθεί.

Οι περισσότερες διαδικασίες ανάκτησης δεδομένων συνδυάζουν τεχνολογίες, οπότε οι οργανισμοί δεν ανακτούν μόνο δεδομένα με ταινία. Η ανάκτηση των βασικών εφαρμογών και των δεδομένων από την κασέτα απαιτεί χρόνο και μπορεί να χρειαστεί να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας αμέσως μετά από μια καταστροφή. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μεταφορά ταινιών.

Επιπλέον, μπορεί να μην απαιτούνται όλα τα δεδομένα παραγωγής σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία για να συνεχιστεί η λειτουργία. Επομένως, είναι συνετό να προσδιορίσουμε τι μπορεί να μείνει πίσω και ποια δεδομένα πρέπει να ανακτηθούν.

Τεχνικές ανάκτησης δεδομένων

Η άμεση ανάκτηση, γνωστή και ως αποκατάσταση στη θέση, προσπαθεί να εξαλείψει το παράθυρο ανάκτησης μεταφέροντας τα φόρτου εργασίας του χρήστη στον διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας. Δημιουργείται ένα στιγμιότυπο – snapshot ώστε το αντίγραφο ασφαλείας να παραμένει σε παρθένα κατάσταση και όλες οι λειτουργίες εγγραφής χρήστη να επαναπροσανατολίζονται σε αυτό το στιγμιότυπο. Oι χρήστες στη συνέχεια επεξεργάζονται την εικονική μηχανή αντιγράφων ασφαλείας (VM) και η διαδικασία ανάκτησης ξεκινά στο παρασκήνιο. Οι χρήστες δεν έχουν ιδέα ότι η ανάκτηση λαμβάνει χώρα και μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση, το φόρτο εργασίας του χρήστη επαναπροσανατολίζεται στο αρχικό VM.

Ένας τρόπος για να αποφύγετε τη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία ανάκτησης δεδομένων είναι να αποτρέψετε την απώλεια δεδομένων. Τα προϊόντα πρόληψης απώλειας δεδομένων (DLP) βοηθούν τις εταιρείες να εντοπίζουν και να διακόπτουν διαρροές δεδομένων και να διατίθενται σε δύο εκδόσεις: αυτόνομη και ολοκληρωμένη.

Τα αυτόνομα προϊόντα DLP μπορούν να διαμένουν σε εξειδικευμένες συσκευές ή να πωλούνται ως λογισμικό.
Ενσωματωμένα προϊόντα DLP βρίσκονται συνήθως σε πύλες περιμετρικής ασφάλειας και είναι χρήσιμα για την ανίχνευση ευαίσθητων δεδομένων σε ηρεμία και κίνηση.
Σε αντίθεση με τα προϊόντα αυτόνομης πρόληψης απώλειας δεδομένων, τα ενσωματωμένα προϊόντα DLP συνήθως δεν μοιράζονται τις ίδιες κονσόλες διαχείρισης, τους μηχανισμούς διαχείρισης πολιτικής και την αποθήκευση δεδομένων.

Ενσωμάτωση της ανάκτησης δεδομένων σε σχέδιο DR

Το σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών ενός οργανισμού πρέπει να προσδιορίζει τους ανθρώπους στον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την ανάκτηση δεδομένων, να παρέχει μια στρατηγική για τον τρόπο ανάκτησης των δεδομένων και να τεκμηριώνει τους αποδεκτούς στόχους ανάκτησης και τους χρόνους αποκατάστασης. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τα βήματα για την ανάκτηση δεδομένων.

Για παράδειγμα, εάν ένα κτίριο δεν λειτουργεί, οι επηρεαζόμενες επιχειρηματικές μονάδες πρέπει να ενημερώνονται για να προετοιμαστούν για να μεταφερθούν σε μια εναλλακτική τοποθεσία. Εάν τα συστήματα υλικού έχουν καταστραφεί, οι διαδικασίες πρέπει να ενεργοποιηθούν για να ανακτήσουν το κατεστραμμένο υλικό. Οι διαδικασίες για την ανάκτηση λογισμικού που έχει υποστεί βλάβη πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος του σχεδίου DR.

Μια ανάλυση επιχειρησιακών επιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να κατανοήσει τις απαιτήσεις δεδομένων του και να προσδιορίσει τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την ανάκτηση δεδομένων στην προηγούμενη κατάστασή του. Μία πρόκληση για την απώλεια δεδομένων και την ανάκτηση δεδομένων γίνεται να χειριστεί τα αδόμητα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε διάφορες συσκευές.

Υπάρχουν βήματα που μπορούν να μετριάσουν τη ζημιά. Ξεκινήστε ταξινομώντας τα δεδομένα βάσει της ευαισθησίας τους και προσδιορίσετε ποιες ταξινομήσεις πρέπει να εξασφαλιστούν. Στη συνέχεια, καθορίστε πόσα δεδομένα θα πρέπει να διακυβεύονται για να επηρεάσουν την οργάνωση. Εκτελέστε μια αξιολόγηση κινδύνου για να καθορίσετε ποιοι έλεγχοι απαιτούνται για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων. Τέλος, θέστε τα συστήματα σε λειτουργία για να αποθηκεύσετε και να προστατεύσετε αυτό το περιεχόμενο.

Η Datarecall International είναι δίπλα σας σε κάθε ζήτημα σας και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας βοηθήσει ενεργά στην ανάκτηση δεδομένων. Επικοινωνήστε μαζί μας :  +30 210 60 16 930

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Τι είναι η επαναφορά αρχείων και πώς λειτουργεί;

Επαναφορά αρχείων και πως λειτουργεί το Data Recovery

Data Recovery και επαναφορά αρχείων. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει την απώλεια δεδομένων, είτε πρόκειται για αποτυχία ή σφάλμα σκληρού δίσκου, για καταστροφή δεδομένων είτε για κατά λάθος διαγραφή ενός αρχείου. Εάν έχετε βιώσει μια σημαντική απώλεια δεδομένων, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί για την ανάκτηση δεδομένων – πώς λειτουργεί; Πόσο αποτελεσματικό είναι; Πόσο κοστίζει? H Data Recall σας απαντάει σε όλα τα ερωτήματα.

Διαβάστε : Χαλασμένος σκληρός δίσκος – Ο εξωτερικός δίσκος δεν λειτουργεί

Απώλεια Δεδομένων και Data Recovery

Η απώλεια δεδομένων μπορεί να έχει πολλές μορφές – τυχαία διαγραφή, αποτυχία σκληρού δίσκου, σφάλματα λογισμικού, καταστροφή δεδομένων, hacking, ακόμη και μια απλή διακοπή ρεύματος μπορεί να σας προκαλέσει την απώλεια δεδομένων. Φυσικά, υπάρχουν πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν ένας σκληρός δίσκος ανακτάται από τεράστιες καταστροφές όπως ολική διάλυση από φωτιά ή κάποια μεγάλη ζημιά στο χώρο. Υπάρχουν ειδικοί στην επαναφορά αρχείων οι οποίοι μπορούν να ανακτήσουν δεδομένα από μέσα αποθήκευσης που έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Εάν ένα κομμάτι δεδομένων ήταν στο σκληρό σας δίσκο, στη μονάδα SSD, στο USB stick, στο RAID ή σε άλλα μέσα αποθήκευσης, ίσως μπορείτε να προσλάβετε κάποιον (ή να αγοράσετε κάποιο λογισμικό) για να κάνετε ανάκτηση δεδομένων. Το Data Recovery με απλά λόγια είναι, η διάσωση και η επισκευή των δεδομένων που έχουν χαθεί.

data recovery datarecall

Φυσικά, η επαναφορά αρχείων δεν θα είναι πάντα δυνατή καθώς μερικές φορές ένα σύστημα μπορεί να είναι πάρα πολύ κατεστραμμένο ή ολικώς κατεστραμμένο για να πραγματοποιηθεί ανάκτηση αρχείων. Ωστόσο, η τεχνολογία ανάκτησης δεδομένων έχει γίνει εξαιρετικά προηγμένη. Για παράδειγμα, η Kroll Ontrack, μια αυστραλιανή εταιρεία Data Recovery, κατάφερε να ανακτήσει το 99% των δεδομένων από σκληρό δίσκο που βρισκόταν στο διαστημόπλοιο Challenger όταν καταστράφηκε κατά την επανεισαγωγή.

Πώς λειτουργεί το Data Recovery ;

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επαναφορά αρχείων εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα χάθηκαν εξ αρχής. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές μορφές.

Διαγραφή αρχείου

Είναι ενδιαφέρον ότι οποιοδήποτε αρχείο που έχει διαγραφεί στην πραγματικότητα παραμένει στη μονάδα σας μέχρι να αντικατασταθεί με άλλο αρχείο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ενεργήσετε γρήγορα, έχετε στην πραγματικότητα μια αρκετά καλή πιθανότητα να πάρετε το αρχείο πίσω. Σε περίπτωση διαγραφής αρχείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό αποκατάστασης αρχείων, όπως το TeskDisk το οποίο χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους που εξετάζουν κομμάτια πληροφοριών που έχουν απομείνει στο σκληρό δίσκο για να μαντέψουν το σημείο αποθήκευσης του αρχείου. Εάν υποθέσει σωστά, θα πάρετε το αρχείο πίσω. Αν όχι, δεν έχετε τύχη.

Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από USB Flash Drive

Ωστόσο, κάνοντας οτιδήποτε στον υπολογιστή σας μπορεί να οδηγήσει σε αντικατάσταση του αρχείου και πιθανή, μόνιμη απώλεια. Ακόμη και η περιήγηση στο Internet μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση cookies ή αρχείων προσωρινής μνήμης σε αυτήν την τοποθεσία, αντικαθιστώντας τις πληροφορίες που ελπίζετε να ανακτήσετε. Και η εγκατάσταση λογισμικού αποκατάστασης αρχείων μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα. Εάν το αρχείο δεν έχει αντικατασταθεί, οι πιθανότητες ανάκτησης ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή του συστήματος αρχείων σας.

επαναφορα αρχειων datarecall

Για παράδειγμα, το σύστημα των Windows NTFS διατηρεί πληροφορίες περιγραφής αρχείου μετά τη διαγραφή του, καθιστώντας σχετικά εύκολο για το λογισμικό αποκατάστασης αρχείων να βρει το αρχείο. Άλλα συστήματα, όπως το UTF και το FAT, καταστρέφουν περισσότερες πληροφορίες για το αρχείο όταν διαγράφονται, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους αλγόριθμους ανάκτησης αρχείων να μαντέψουν την τοποθεσία του αρχείου στο δίσκο.

Φθορά αρχείων

Εάν έχετε δει ποτέ ένα από τα φοβερά “corrupt hard drive” errors, ξέρετε πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πιθανό τα δεδομένα να μπορούν να ανακτηθούν. Εάν συνδέσετε το σκληρό δίσκο σε έναν άλλο υπολογιστή, ίσως διαπιστώσετε ότι μόνο το λειτουργικό σύστημα έχει καταστραφεί και ότι τα υπόλοιπα δεδομένα σας είναι μια χαρά. Στην περίπτωση αυτή, είναι απλά θέμα αντιγραφής όλων των δεδομένων σε άλλο σκληρό δίσκο.

Ένα άλλο πρόβλημα που θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε αυτό το σημείο είναι ένα κατεστραμμένο partition, το οποίο μπορεί να είναι δυνατό να επιδιορθωθεί χρησιμοποιώντας το σωστό λογισμικό. Εάν μπορείτε να επιδιορθώσετε επιτυχώς το partition θα πρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σας. Αν όχι, εξακολουθείτε να είστε σε θέση να ανακτήσετε αρκετές πληροφορίες από τον πίνακα για να πάρετε τα αρχεία σας πίσω, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση αν τα δεδομένα σας είναι πολύτιμα σας συνιστούμε να εμπιστευτείτε επαγγελματίες επαναφοράς αρχείων.

Ακόμα κι αν τα αρχεία που προσπαθείτε να ανακτήσετε έχουν καταστραφεί, υπάρχει πιθανότητα να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε εκ νέου τμήματα χρηστών χρησιμοποιώντας το λογισμικό αποκατάστασης. Όσο το λογισμικό μπορεί να βρει το αρχείο, θα προσπαθήσει να το ανακτήσει. Ενώ μπορεί να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που έχετε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάρετε ένα μέρος του αρχείου πίσω, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο προσπαθώντας να το αναδημιουργήσετε. Μπορείτε εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά να δοκιμάσετε δωρεάν ανάκτηση αρχείων με το πρόγραμμα Recuva.

File System Format or Damage

Παρόμοια με τη διαγραφή ενός αρχείου, η μορφοποίηση ενός συστήματος αρχείων καταστρέφει πληροφορίες σχετικά με τα προηγούμενα αρχεία και τη δομή του δίσκου, αλλά η ποσότητα των δεδομένων που διαγράφονται εξαρτάται από τη μορφή του συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις ανάκτησης αρχείων από σκληρό δίσκο περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σφάλμα.

Για παράδειγμα, η μορφοποίηση με FAT έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μιας μεγάλης ποσότητας δεδομένων και την επανεγγραφή αυτής της ενότητας του δίσκου με μηδενικά, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα να ανακτήσετε τα δεδομένα σας. Ορισμένα συστήματα αρχείων, όπως το NTFS, θα έχουν υψηλότερη πιθανότητα ανάκτησης εάν έχουν αντικατασταθεί με το ίδιο σύστημα αρχείων, ενώ άλλα έχουν μικρότερη πιθανότητα αν έχουν αντικατασταθεί με το ίδιο σύστημα – η εγγραφή του XFS πάνω από το FAT καθιστά πιο πιθανό για την ανάκτηση των αρχείων FAT.

Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό δίσκο – Είναι εφικτό ;

Σε περίπτωση ζημιάς στο σύστημα αρχείων, ο αριθμός των αρχείων που μπορούν να ανακτηθούν εξαρτάται από την έκταση της ζημιάς και από τις πληροφορίες κατανομής που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στο λογισμικό αποκατάστασης. Εάν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το λογισμικό αποκατάστασης για να επιδιορθώσετε το σύστημα αρχείων και να εντοπίσετε με ακρίβεια τα προηγούμενα αρχεία, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε επαναφορά αρχείων.

Φυσική φθορά Drive

Η ανάκτηση των αρχείων που έχουν διαγραφεί ή μορφοποιηθεί είναι η μια περίπτωση. Η απομάκρυνση δεδομένων από μια μονάδα δίσκου που έχει υποστεί βλάβη είναι άλλη. Αν και δεν χρειάζονται εντυπωσιακές τεχνικές δεξιότητες για να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε ένα λογισμικό αποκατάστασης, η αντιμετώπιση ενός βαριά κατεστραμμένου δίσκου είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες, καθώς απαιτεί συνήθως το χαλασμένο Drive να διαχωρίζεται.

Διαβάστε : Ανακτήσεις αρχείων από κάρτα μνήμης SD – Πως το πετυχαίνουμε ;

Η απομάκρυνση του Drive χωρίς να υποστεί ζημιά είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα – οι επαγγελματίες τα ανοίγουν σε καθαρά δωμάτια, σε εξαιρετικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα που δεν περιέχουν σχεδόν όλους τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Ακόμη και μία κηλίδα σκόνης που προσγειώνεται σε μια πλάκα σκληρού δίσκου μπορεί να προκαλέσει τη συντριβή της κεφαλής ανάγνωσης / εγγραφής και να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα της μονάδας δίσκου. Ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στη μονάδα, επομένως αυτά τα δωμάτια, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε αυτά και τα ρούχα που φορούν οι τεχνικοί, είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν τη στατική λειτουργία.

Όταν ένας σκληρός δίσκος αποτύχει από φυσική φθορά, μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως σπασμένος πίνακα ελέγχου ή κεφαλή που έχει κολλήσει. Περιστασιακά αυτά τα ζητήματα μπορούν να καθοριστούν αντικαθιστώντας το σπασμένο τμήμα, αλλά γενικά, εάν υπάρχει φυσική ζημιά στο σκληρό δίσκο, θα χρειαστεί σοβαρή αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες για την επαναφορά αρχείων.

Αν παραδώσετε τη μονάδα δίσκου σε έναν data recovery specialist, θα ακολουθήσουν ορισμένα βήματα, από την ανοικοδόμηση τμημάτων του σκληρού δίσκου στη δημιουργία μιας εικόνας δίσκου και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιδιορθώσουν τα κατεστραμμένα μέρη χρησιμοποιώντας εξελιγμένο λογισμικό. Το κόστος της ανακατασκευής, των ιδιόκτητων τεχνολογιών απεικόνισης και της συντήρησης των καθαρών χώρων είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει το κόστος της ανάκτησης επαγγελματικών δεδομένων σε υψηλά επίπεδα (αν και ορισμένοι πάροχοι είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν πιο προσιτές τιμές όπως η Data Recall).

Αποκατάσταση στοιχείων Drive Data Recovery

ανακτηση αρχειων datarecallΟι Solid state drives γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, ειδικά με την εξέλικη του ultrabook. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν στην αγορά τόσο καιρό, η ανάκτηση δεδομένων από ένα σκληρό δίσκο SSD είναι πιο δύσκολη από την ανάκτηση από έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Ωστόσο, ορισμένες από τις ίδιες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση δεδομένων που έχουν διαγραφεί ή διαμορφωθεί.

Ωστόσο, η ανάκτηση δεδομένων από μια φυσικά κατεστραμμένη μονάδα SSD μπορεί να είναι πολύ ακριβή, καθώς η τεχνολογία είναι ακόμα νέα.

Το Data recovery software και οι ειδικοί στην επαναφορά αρχείων μπορούν να κάνουν μεγάλη δουλειά για να πάρουν τα δεδομένα σας πίσω, αλλά είναι επικίνδυνο, χρονοβόρο και δαπανηρό. Το καλύτερο μέτρο που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε τη μακροπρόθεσμη απώλεια δεδομένων είναι αυτό που υποστηρίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα: κάντε πολλά backups! Χρησιμοποιήστε έναν παροχέα backup cloud, διατηρήστε έναν εφεδρικό σκληρό δίσκο στο σπίτι σας και σιγουρευτείτε ότι δεν θα καταστραφούν τα δεδομένα σας από την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος ή από τυχαία μορφοποίηση.

Εφόσον έρθετε στη δύσκολη αυτή θέση η απάντηση στο πρόβλημα σας είναι η Datarecall International.

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti Founders Edition Review : Η GP104 έρχεται σε Threes

NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti Founders Edition Review : Η GP104 έρχεται σε Threes

Η NVIDIA ανακοίνωσε την κυκλοφορία της GeForce GTX 1070 Ti, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ως η τρίτη κάρτα γραφικών της σειράς GTX 10 βασισμένη στο GP104, το GTX 1070 Ti έρχεται 16 μήνες μετά την κυκλοφορία των GTX 1080 και 1070, τη οποία μπαίνει ανάμεσα τους σε τιμή και απόδοση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια στοίβα τριών καρτών, όλες βασισμένες σε GPU Gx104, κάτι που η NVIDIA σπάνια προσφέρει. Ως προϊόν μεταγενέστερου κύκλου, η κάρτα εμφανίζεται  εμφανώς στο πίσω μέρος επαναφοράς της AMD στον χώρο γραφικών υψηλής τεχνολογίας με το RX Vega και σε αυτό το πλαίσιο η NVIDIA συγκρίνει άμεσα το GTX 1070 Ti με το Vega 56.

Τη στιγμή της κυκλοφορίας του Vega, η AMD συνέδεσε το Vega 64 με το GTX 1080 και το Vega 56 με το GTX 1070. Παρόλο που το GTX 1080 Ti συνεχίζει να οδηγεί την αγορά, τον Αύγουστο είδαμε το αερόψυκτο Vega 64 μαζί με το GTX 1080, ενώ το Vega 56  έβγαλε το GTX 1070 κατά περίπου 8%, αν και με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Στοχεύοντας στο Vega 56, το GTX 1070 Ti στρέφεται στην αντιστροφή αυτού του πλεονεκτήματος απόδοσης.

NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti

Όσο για την ίδια τη GPU, το GTX 1070 Ti έχει ως ρύθμιση τα GP104 19 SM, τέσσερα περισσότερα SM από το GTX 1070. Αυτό συνδυάζεται με την υψηλότερη TWT 180W TDP GTX 1080, τη μνήμη GDDR5 GTX 1070 και εύρος ζώνης κάπου ενδιάμεσα. Ενώ τα επιπρόσθετα SM των GTX 1070 Ti παρέχουν περισσότερους πόρους σκίασης, υφής και γεωμετρίας από το GTX 1070, αυτό εξισορροπείται από το εύρος ζώνης μνήμης και την απόδοση ROP που παραμένει στο ίδιο επίπεδο. Κατά συνέπεια, το GTX 1070 Ti είναι ρυθμιζόμενο για να ταιριάζει καλύτερα σε παιχνίδια με υπολογιστές χάρη στα επιπλέον SMs, σε αντίθεση με τα παιχνίδια που απαιτούν εύρος ζώνης ή ROP.

Το GeForce GTX 1070 Ti προσφέρει 19% περισσότερη απόδοση σκίασης / υφή / γεωμετρία από το GeForce GTX 1070, που συνδυάζεται χωρίς αλλαγή στη διακίνηση ROP ή στο εύρος ζώνης μνήμης. Ή για να συγκρίνουμε τα πράγματα με το GTX 1080, το GTX 1070 Ti προσφέρει το 92% της απόδοσης του GTX 1080 για το shader / texture / geometry, το 97% της απόδοσης ROP και το 80% του εύρους ζώνης μνήμης. Για την απόδοση, με τους αριθμούς της NVIDIA, το GTX 1070 Ti προωθείται περίπου 15% ταχύτερα από το GTX 1070 αλλά 8% πιο αργό από το GTX 1080.

Όποια και αν είναι η διαφορά επιδόσεων, η τιμή GTX 1070 Ti είναι κατά προσέγγιση στη μέση μεταξύ των GTX 1080 και 1070. Η ιδρυτική έκδοση της NVIDIA είναι στατική στα $ 449, αλλά το επίσημο MSRP ξεκινά σε αυτό το σημείο, το χαμηλό ανώτατο όριο των $ 500 ή έτσι όπου οι κάρτες GTX 1080 μπαίνουν στο παιχνίδι. Παρόλο που είναι αξιοσημείωτο ότι η έκδοση GTX 1070 Ti Founders δεν φέρει την παραδοσιακή τιμή πριμοδότησης των Founders Edition, ακόμα και ένα αστέρι αξίας $ 50 θα συγκρουόταν με τα μοντέλα των 500 GTX 1080. Και ένα MSRP σε οποιοδήποτε χαμηλότερο σημείο τιμών θα χτυπήσει στο GTX 1070.

Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό παράθυρο τιμών και επιδόσεων που προσπαθεί να συμπιέσει το GTX 1070 Ti, όλες οι κάρτες GTX 1070 Ti μεταφέρονται με τα ίδια 1607MHz βάση / 1683MHz boost reference clocks και συνολικά ο αριθμός των SKU θα είναι πιο περιορισμένος. Η προφανής συνέπεια του overclocked GTX 1070 Ti είναι ότι αυτές οι κάρτες θα υπερκαλύπτουν τις GTX 1080s στην τιμή και τις πιθανές επιδόσεις, έτσι ανταγωνίζονται με τα προϊόντα της NVIDIA. Το οποίο θέτει το ερώτημα γιατί η NVIDIA θα αναγκάσει να δημιουργήσει μια τέτοια σφιχτά συσκευασμένη σειρά προϊόντων στην πρώτη θέση.

Εξετάζοντας την τιμολόγηση, την απόδοση και την τοποθέτηση, είναι ξεκάθαρο ότι η NVIDIA υποστηρίζει τη στοίβα τους από κάθε είδους εισβολή της AMD. Ειδικότερα, η AMD ήταν σε θέση να τοποθετήσει το Vega 56 επάνω από το GTX 1070, αλλά ένα GTX 1070 Ti τώρα αποκλείει αυτό το είδος καταπάτησης με ελάχιστες ζημιές στις πωλήσεις, με την προϋπόθεση ότι η κάρτα θα παραμείνει ανάμεσα στα GTX 1080 και 1070 τόσο στις τιμές όσο και εκτέλεση.

Σε κάθε περίπτωση, η NVIDIA εξακολουθεί να προωθεί την κάρτα ως μια καλή κάρτα overclocking, αλλά χωρίς εργοστασιακά overclocks, αφήνοντας στους καταναλωτές να κάνουν overclock με third-party utilities. Έτσι, μπορούν να αποφύγουν τα εργοστασιακά overclocked designs που θα μπορούσαν τελικά να υπονομεύσουν το GTX 1080, αλλά εξακολουθούν να εμπορεύονται το overclockability. Παρεμπιπτόντως, με το να παραμείνουμε τόσο κοντά στο φάσμα $ 449 – $ 500, οι εταίροι της AIB ενδέχεται να μην έχουν τα περιθώρια να προσφέρουν υπερβολικά σχεδιασμένα και οικονομικά προσαρμοσμένα σχέδια που θα προσελκύσουν overclockers. Και δεδομένης της στενότητας της κατηγορίας τιμών, μπορεί να μην είναι οικονομικό να δοκιμάζουμε και να επικυρώνουμε πίνακες υψηλών ταχυτήτων, μόνο για να τις πουλάμε με σημαντικά μειωμένα περιθώρια.

Όσο για το ανταγωνιστικό εύρος, το GTX 1070 Ti είναι τετραγωνισμένο με το Vega 56. Εκτός από την τιμή και τη διαθεσιμότητα, το GTX 1070 Ti έχει το πλεονέκτημα ότι ξεκινά με custom partner cards, ενώ οι RX Vega κάρτες δεν έχουν ακόμη χτυπήσει την αγορά. Το RX Vega 56 διατίθεται επί του παρόντος μόνο με reference blower, ο οποίος μπορεί να μην είναι ιδανικός συνδυασμός με προσαρμοσμένα σχέδια.

gamereviews.gr

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Επισκευή σκληρού εξωτερικού δίσκου - Πως γίνεται

Επισκευή σκληρού εξωτερικού δίσκου – Πως γίνεται

Από όλα τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να χτυπήσουν τον υπολογιστή σας, λίγοι είναι τόσο ανησυχητικοί όσο τα σφάλματα του σκληρού δίσκου (HDD). Οι σκληροί δίσκοι μπορούν να περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες όπως φωτογραφίεςμ βίντεο, κρίσιμα έγγραφα και μια μουσική συλλογή που μπορεί να χτίζατε για χρόνια. Αυτές τις μέρες, μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου μπορεί να αναπαραχθεί στο cloud ή σε ένα ηλεκτρονικό back-up, γεγονός που το καθιστά ασφαλέστερο από τα προβλήματα του σκληρού δίσκου.

Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να κρατήσετε το σκληρό σας δίσκο σε καλή κατάσταση για να αποφύγετε την πιθανότητα να χάσετε δεδομένα προτού τα στείλετε στο cloud.

Διαβάστε : Χαλασμένος σκληρός δίσκος – Ο εξωτερικός δίσκος δεν λειτουργεί

Το πρώτο σημάδι ότι ένας σκληρός δίσκος έχει προβλήματα είναι όταν υπάρχουν σφάλματα στο δίσκο. Όταν μια μονάδα δίσκου έχει σφάλματα, είναι δυσανάγνωστη ή δεν μπορεί να διαβάσει δεδομένα καθώς τα βλέπει ως Bad Sectors. Όταν ένας δίσκος έχει έναν Bad Sector, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με το δίσκο, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορεί να επισκευαστεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον σκληρό σας δίσκο σε καλή κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα CHKDSK. Όπως υποδηλώνει η ονομασία του, το πρόγραμμα μπορεί να ελέγξει το δίσκο σας και να διορθώσει τυχόν σφάλματα. Όταν λειτουργεί το CHKDSK σαρώνει τον σκληρό δίσκο, διορθώνει λάθη, σηματοδοτεί κακούς τομείς που δεν μπορούν να διορθωθούν και μεταφέρει δεδομένα σε ασφαλή και υγιή σημεία στο σκληρό δίσκο. Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο, αλλά δεν λειτουργεί αυτόματα. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες πρέπει να το ξεκινήσουν στο manual.

Ωστόσο, το CHKDSK δεν κάνει για όλους τους χρήστες. Το βοηθητικό πρόγραμμα προορίζεται κυρίως για υπολογιστές με σκληρούς δίσκους. Αν έχετε υπολογιστή με μονάδα SSD (SSD), το CHKDSK δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσετε.

Δεν τρέχει τίποτα αν το τρέξετε, αλλά μερικοί χρήστες αναφέρουν ότι η χρησιμότητα του έχει προκαλέσει προβλήματα. Ανεξάρτητα από αυτό, οι SSDs έρχονται με δικό τους ενσωματωμένο σύστημα για την αντιμετώπιση των σφαλμάτων και δεν απαιτούν CHKDSK.

Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό δίσκο – Είναι εφικτό ;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ελέγξετε τη μονάδα δίσκου για σφάλματα σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό Windows 10. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου σφαλμάτων δίσκου. Για να ξεκινήσετε, πατήστε Ctrl + E για να ανοίξετε ένα παράθυρο File Explorer. Στο αριστερό πλαίσιο πλοήγησης, κάντε κλικ στην επιλογή click on This PC και, στη συνέχεια, στο κύριο μέρος του παραθύρου κάτω από το στοιχείο «Συσκευές και μονάδες δίσκου» κάντε δεξί κλικ στην κύρια μονάδα δίσκου (θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «C:»).

Με δεξί κλικ στο μενού περιβάλλοντος επιλέξτε Ιδιότητες και, στη συνέχεια, στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε την καρτέλα Εργαλεία. Στην κορυφή, θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή που να λέει ότι «Αυτή η επιλογή θα ελέγξει τη μονάδα δίσκου για σφάλματα συστήματος αρχείων.» Κάντε κλικ στο κουμπί δίπλα με την ένδειξη Ελέγξτε.

Θα εμφανιστεί ένα άλλο παράθυρο. Μπορεί να αναφέρει ότι τα Windows δεν έχουν βρει λάθη, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη μονάδα σας ούτως ή άλλως. Αν αυτή είναι η περίπτωση που σας ταιριάζει, κάντε κλικ στη μονάδα σάρωσης και θα ξεκινήσει η σάρωση.

Το CHKDSK μπορεί επίσης να εκτελεστεί από τη γραμμή εντολών. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις του CHKDSK, δεν χρειάζεται να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα. Για να ξεκινήσετε στα Windows 10, μεταβείτε στην επιλογή Έναρξη> Σύστημα των Windows και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην επιλογή Γραμμή εντολών.

episkeui sklirou exoterikou diskou

Στο μενού περιβάλλοντος που ανοίγει, επιλέξτε Περισσότερα> Εκτέλεση ως διαχειριστής. Για να εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου δίσκου σε έναν υπολογιστή με μία μονάδα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το chkdsk και να πατήσετε Enter στο πληκτρολόγιό σας. Ωστόσο, αυτό θα ελέγξει μόνο το δίσκο σας για σφάλματα που δεν θα κάνει πραγματικά τίποτα για να διορθώσετε τυχόν προβλήματα που βρίσκει.

Για να το επιλύσετε, πρέπει να προσθέσετε τα γνωστά ως διακόπτες. Αυτές είναι πρόσθετες εντολές που λένε σε ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών να κάνουν ένα επιπλέον βήμα. Στην περίπτωσή μας, οι διακόπτες είναι «/ f» (fix) και «/ r» (ανάκτηση αναγνώσιμων πληροφοριών). Η πλήρης εντολή, τότε, θα είναι «chkdsk / f / r» – σημειώστε τα κενά καθώς αυτά είναι κρίσιμα με βοηθητικά προγράμματα γραμμής εντολών.

Εάν θέλετε να εκτελέσετε το CHKDSK σε ένα σύστημα με πολλαπλές μονάδες δίσκου, όπως μια μονάδα δίσκου C: και D: θα πρέπει να εκτελέσετε μια εντολή όπως αυτή «chkdsk / f / r D:» αλλά, πάλι, μην ξεχνάτε τους χώρους.

Τώρα που ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου δίσκου μην ξεχάσετε να εκτελέσετε μια σάρωση μία φορά το μήνα για να κρατήσετε tabs στην υγεία του σκληρού σας δίσκου.

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Χαλασμένος σκληρός δίσκος - Ο εξωτερικός δίσκος δεν λειτουργεί

Χαλασμένος σκληρός δίσκος – Ο εξωτερικός δίσκος δεν λειτουργεί

Πολλές φορές ακούμε τις φράσεις ο εξωτερικός δίσκος δεν λειτουργεί, δεν αναγνωρίζεται ο εξωτερικός σκληρός δίσκος, ο εξωτερικός σκληρός δίσκος δεν εμφανίζεται, πρόβλημα με εξωτερικό δίσκο, ο υπολογιστής δεν βλέπει τον εξωτερικό δίσκο και πάρα πολλές άλλες. Αν έχετε τα παραπάνω ερωτήματα τότε ήρθατε στο σωστό μέρος. Στη πλειονότητα των περιπτώσεων η ανάκτηση δεδομένων από σκληρό εξωτερικό δίσκο δεν είναι μια απλή υπόθεση και χρίζει επαγγελματικής διάγνωσης. Η ανάκτηση αρχείων από εξωτερικό δίσκο είναι εφικτή αλλά πρέπει να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία από επαγγελματίες ώστε να μην χάσετε τελείως τα δεδομένα σας.

Από την στιγμή που ο εξωτερικός σκληρός δίσκος σταματάει να εμφανίζεται στον υπολογιστή ή παρουσιάζει δυσλειτουργία, κάθε κίνηση που κάνετε εν αγνοία σας, θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα σας. Η Data Recall πραγματοποιεί με απόλυτη ασφάλεια Ανάκτηση Raid δισκων και Ανάκτηση SSD δισκων.

Εάν κατά λάθος διαγράψετε ένα αρχείο ή χάσετε όλα τα αρχεία σας εξαιτίας χαλασμένου δίσκου ή ιού του συστήματος, ένα λογισμικό αποκατάστασης σκληρού δίσκου ενδέχεται να ανακτήσει κάποια από τα αρχεία του σκληρού σας δίσκου «καθαρίζοντας τη μονάδα, εντοπίζοντας τα ανακτήσιμα δεδομένα αλλά όχι πάντα και συνήθως χωρίς επιτυχία όταν μιλάμε για σοβαρή βλάβη..Έχουμε αναλάβει πολλές περιπτώσεις χαλασμένων σκληρών δίσκων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λάρισα, Αθήνα κτλ.

Έχουμε πραγματοποιήσει με απόλυτη ασφάλεια και εμπιστευτικότητα ανάκτηση αρχείων από σκληρό δίσκο στη Θεσσαλονίκη, όπου καταφέραμε να διασώσουμε όλα τα δεδομένα του πελάτη.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Η πρόταση μας είναι να επιλέξετε μια αξιόπιστη εταιρεία ανάκτησης δεδομένων όπως η Data Recall. Η εταιρεία που θα επιλέξετε θα πρέπει να συνεργάζεται με επαγγελματίες τεχνικούς και να διαθέτει ειδικά εργαλεία, τα οποία θα εξετάζουν τον σκληρό σας δίσκο σε καθαρά δωμάτια ή σε συνθήκες χωρίς σκόνη, με την σωστή ακολουθία των προτύπων της βιομηχανίας και να έχουν πιστοποιήσεις καθώς και εξαιρετικές συστάσεις. Σε τελική ανάλυση, θα τους εμπιστευτείτε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η Data Recall σας προσφέρει τον συνδυασμό όλων των παραπάνω στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς με ασφάλεια και εχεμύθεια καθ’ολη την διάρκεια της συνεργασίας μας.

Δείτε αναλυτικά στον τιμοκατάλογο μας την γενική προσέγγιση ανάκτησης αρχείων ανάλογα με την δυσκολία και το είδος.

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Ανάκτηση αρχείων από USB Flash Drive

Ανάκτηση δεδομένων από USB Stick Flash Drive – Πως γίνεται ;

Ανάκτηση αρχείων από USB Stick Flash Drive

Μια μονάδα flash USB Stick αποθηκεύει όλα τα δεδομένα της στη μνήμη όπως συμβαίνει και σε ένα σκληρό δίσκο. Το λειτουργικό σύστημα μπορεί να ανακτήσει αυτά τα δεδομένα όταν απαιτείται πρόσβαση. Μπορεί να υπάρχουν διάφορα θέματα που ενδέχεται να οδηγήσουν τα δεδομένα της μονάδας USB στη μερική ή ολική καταστροφή και μη ανάκτηση. Για παράδειγμα, αν η μονάδα USB Flash δεν είναι σωστά τοποθετημένη από τη θύρα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή δεδομένων. Ένας άλλος λόγος για την καταστροφή των δεδομένων μπορεί να είναι τα μη έγκυρα δεδομένα στο Master Boot Record (MBR) ή στο Partition Boot Record (PBR) ή στη δομή καταλόγου της μονάδας USB.

Διαβάστε : Τι είναι η επαναφορά αρχείων και πως λειτουργεί το Data Recovery

Το USB flash είναι μια συσκευή αποθήκευσης δεδομένων που περιλαμβάνει μνήμη flash με ενσωματωμένη Universal Serial Bus (USB) επαφή. Οι μονάδες USB flash είναι αφαιρούμενες,  επανεγγράψιμες και ακόμη μικρότερες από μια δισκέτα. Προτείνεται η ανάκτηση αρχείων από USB Flash Drive να γίνεται από επαγγελματίες.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι που μπορεί να μετατρέψουν το USB Flash σε ένα μη λειτουργικό σύστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω φυσικής φθοράς είτε λόγω λογικής. Οι κοινές βλάβες σε Hardware είναι σπασμένα stems και connectors, χαλασμένοι δίσκοι (χωρίς τροφοδοσία), σπασμένο κύκλωμα ή πύλη NAND, μη αναγνωρισμένο RAW, ανάγκη μορφοποίησης – Format, άρνηση πρόσβασης στο USB Flash κτλ. Για να ανακτήσετε δεδομένα από ένα USB Flash Drive, πρέπει να εντοπίσετε τον ακριβή λόγο που οδήγησε στο πρόβλημα κατά την ανάγνωση της μονάδας USB.

Εάν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας καταρρεύσει, επικρατεί συνήθως ένας πανικός, ακολουθούμενος από κάποια μορφή διορθωτικής δράσης – αν αυτό είναι δυνατόν. Αν η μονάδα USB flash Stick * ή η κάρτα SD διαγραφεί τότε τα πράγματα ζορίζουν.

Συνήθως δεν αναμένουμε να εξαφανιστούν δεδομένα από μονάδες USB Flash Stick ή κάρτες μνήμης SD. Ή μήπως θα πρέπει να το περιμένουμε ; Ωστόσο, τα ατυχήματα συμβαίνουν, για παράδειγμα, είναι εύκολο να διαγράψετε ή να αντικαταστήσετε τυχαία υπάρχοντα δεδομένα. Και τότε υπάρχουν και οι ακόλουθες αποτυχίες που διαγράφουν τα δεδομένα σε φορητές συσκευές:

1.Κατά λάθος Format σε USB Flash Stick
2.Επίθεση ιού
3.Ισχύς και ηλεκτροστατική εκκένωση
4.Δεν αφαιρείτε σωστά τη μονάδα flash USB από τον υπολογιστή
5.Κατά λάθος διαγραφή αρχείων από τη μονάδα flash USB
6.Τα Windows ενδέχεται να σας ρωτήσουν εάν θέλετε να διαμορφώσετε τη μονάδα flash USB

Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα χαμένα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να αποκατασταθούν και συνήθως απλά με τη χρήση εργαλείων ανάκτησης δεδομένων. Όταν  διαγράφετε ένα αρχείο από τη συσκευή σας, δεν έχει εξαφανιστεί μέχρι να αντικατασταθούν οι νέες περιοχές από το δίσκο που χρησιμοποιήθηκε. Το αρχείο μπορεί να ανακτηθεί ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα είτε με λογισμικό αποκατάστασης είτε με τις ενέργειες επαγγελματιών ανάκτησης δεδομένων.

Δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων από USB Flash Drive και τα κοινά προβλήματα :

Ανάκτηση δεδομένων USB Flash φυσικά προβλήματα

Ανάκτηση δεδομένων USB Flash φυσικά προβλήματα

 

Ανάκτηση δεδομένων USB Flash Κοινά προβλήματα

Ανάκτηση δεδομένων USB Flash Κοινά προβλήματα

 

Λόγοι για τη διαφθορά ή την άρνηση πρόσβασης USB FLASH Stick:

1) Φυσικά θέματα – προβλήματα

2) Λογικά Θέματα – προβλήματα

Ανάκτηση αρχείων από φυσικά θέματα:

Εάν έχετε ένα φυσικό σφάλμα, όπως σπασμένο connector, πλακέτα κυκλώματος, τσιπ μνήμης NAND της μονάδας δίσκου, τότε το υλικό πρέπει να αντικατασταθεί και να σταλθεί για επισκευή σε επαγγελματίες ανάκτησης αρχείων από USB Flash Stick. Το Doing-yourself μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Είναι προτιμότερο να λάβετε βοήθεια από τους ειδικούς σε αυτόν τον τομέα. Μπορείτε να επικοινωνήστε με μια αξιόπιστη εταιρεία ανάκτησης δεδομένων, όπως την Data Recall, οι οποίοι εξειδικεύονται στην ανάκτηση δεδομένων από μια φυσική μονάδα USB Flash.

Σπασμένα μέρη και connectors, και »νεκρούς δίσκους», μη λειτουργικούς Dead Drives (χωρίς να διαβάζει καν το USB Flash Stick):

Μια κοινή ένδειξη φυσικών σφαλμάτων είναι ορισμένα είδη μηνυμάτων ή προβλημάτων που έχετε μετά τη σύνδεση του USB Flash. Τα συνήθη μηνύματα σφάλματος είναι «Τοποθετήστε το δίσκο σε αφαιρούμενο δίσκο» ή «Δεν αναγνωρίζεται ή δυσλειτουργεί η συσκευή USB», «πρέπει να μορφοποιήσετε το δίσκο πριν το χρησιμοποιήσετε», το διαμέρισμα RAW, Οι μονάδες USB Flash είναι νεκρές ή δεν ανταποκρίνονται και τα χαλασμένα τσιπ ελεγκτών ή / πινάκων.

Διαβάστε : Επισκευή σκληρού εξωτερικού δίσκου – Πως γίνεται

Εάν ο USB Connector είναι σπασμένος ή η πλακέτα κυκλωμάτων είναι κατεστραμμένη, αυτό οδηγεί στη διακοπή ρεύματος στο USB. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται συγκόλληση και επισκευή κυκλώματος. Δεν συνιστάται να το κάνετε μόνοι σας καθώς αν κάτι πάει στραβά, μπορεί να χάσετε μόνιμα όλα τα δεδομένα στο USB Flash σας. Θα μειώσει τις πιθανότητες ανάκτησης των δεδομένων σας από το USB Flash όπως μπορεί να φτάσει μέχρι και σε αδύνατη ανάκτηση αρχείων. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω φυσικών λαθών απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και εμπειρογνωμοσύνη. Η καλύτερη δυνατή λύση είναι να το παραδώσετε σε κάποιον επαγγελματία και να τον αφήσετε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πώς να προστατεύσετε τη μονάδα Flash USB Stick

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών δεδομένων σε μια υπηρεσία όπως το BullGuard Backup. Εάν δεν το κάνετε αυτό, ουσιαστικά έχετε αυτό που είναι γνωστό στη φρασεολογία ως ολοκληρωτική αποτυχία.

Οι μονάδες Flash USB Stick δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχεία που ενημερώνονται συχνά. Το usb Flash έχει περιορισμούς σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τα μέσα flash με ασφάλεια και ποτέ μην αποσυνδέετε τη μονάδα ενώ διαβάζει ή εγγράφει. Η εσφαλμένη κατάργηση της μονάδας flash μπορεί να καταστρέψει τα δεδομένα.

Διατηρήστε τη μονάδα USB Flash Stick αποθηκευμένη σε κατάλληλες συνθήκες και μην την εκθέτετε σε ακραίες θερμοκρασίες, υγρασία ή πίεση για να παραμείνει σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 Η διαφορά μεταξύ σκληρών δίσκων και μονάδων flash

Ο παραδοσιακός σκληρός δίσκος περιστροφής (HDD) που βρίσκετε στους περισσότερους υπολογιστές βασίζεται σε δίσκο που αποθηκεύει πληροφορίες ως μαγνητικά bits. Οι σκληροί δίσκοι είναι ουσιαστικά μεταλλικές πιατέλες με μαγνητική επικάλυψη. Αυτή η επίστρωση αποθηκεύει τα δεδομένα, ό, τι κι αν είναι, ένα αρχείο, ένα βίντεο ή ένα αρχείο ήχου. Μια κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής σε έναν βραχίονα προσεγγίζει τα δεδομένα ενώ οι δίσκοι περιστρέφονται σε ένα περίβλημα σκληρού δίσκου.

Ένας σκληρός δίσκος SSD κάνει την ίδια εργασία λειτουργικά με έναν σκληρό δίσκο, αλλά αντί για μια μαγνητική επίστρωση πάνω από πιατέλες, τα δεδομένα αποθηκεύονται σε διασυνδεδεμένα τσιπ μνήμης flash που διατηρούν τα δεδομένα ακόμα και όταν δεν υπάρχει ισχύς. Αυτές οι μάρκες μνήμης flash γίνονται ολοένα και συχνότερες σε διαφορετικές τεχνολογίες από φορητούς υπολογιστές έως πλατφόρμες αποθήκευσης υπολογιστών βιομηχανικού μεγέθους. Αλλά διαφέρουν από τις μονάδες USB flash στο είδος και την ταχύτητα της μνήμης. Οι μονάδες USB / SD χρησιμοποιούν ουσιαστικά μια σημαντικά μειωμένη έκδοση της μονάδας SSD.

Σφάλμα – Error: «Εισαγάγετε δίσκο σε αφαιρούμενο δίσκο»- “Please Insert Disk into Removable Disk”:

Αυτό το σφάλμα παρουσιάζεται όταν το λογισμικό του ελεγκτή μονάδας δίσκου flash καταστραφεί. Μπορεί επίσης να συμβεί αν υπάρχουν κάποια προβλήματα με τη μνήμη NAND. Το παραπάνω σφάλμα μπορεί να προκληθεί από τσιπ μνήμης NAND λόγω χαμηλής ποιότητας ή γενικής χρήσης. Με τον συχνό αριθμό ανάγνωσης και εγγραφής, η κατάσταση του δίσκου γίνεται χειρότερη.

Το σφάλμα υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις μνήμες NAND. Πιθανότατα τα metadata που είναι αποθηκευμένα στη μνήμη NAND είναι κατεστραμμένα ή προβληματικά και δεν μπορούν να διαβαστούν, οδηγώντας το USB Flash Stick να μην μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα. Κάθε φορά που προσπαθείτε να διαβάσετε τη μονάδα δίσκου USB, θα λάβετε το μήνυμα σφάλματος «Εισαγάγετε έναν δίσκο στον αφαιρούμενο δίσκο». Επίσης, αν προσπαθήσετε να ελέγξετε το μέγεθος της μονάδας δίσκου, εμφανίζεται συνήθως η χωρητικότητά της ως 0MB. Όταν η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει στα Windows, μόλις επιλέξετε το Device Manager κάτω από τις μονάδες δίσκου, θα εμφανιστεί ένα διαφορετικό όνομα για τη μονάδα USB. Επίσης, η Διαχείριση δίσκων εμφανίζει ένα μήνυμα μονάδας δίσκου με No Media.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματίες που εκτελούν ανάκτηση δεδομένων USB ή ανάκτηση δεδομένων flash. Δείτε τον τιμοκατάλογο μας.

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.