Τι είναι η μνήμη cache στο κινητό

Τι είναι η μνήμη cache στο κινητό

Η μνήμη cache σε ένα κινητό τηλέφωνο αντιπροσωπεύει έναν προσωρινό χώρο αποθήκευσης δεδομένων που χρησιμοποιείται από τις εφαρμογές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Αυτή η μνήμη περιλαμβάνει συχνά δεδομένα που έχουν ήδη ληφθεί από το διαδίκτυο ή από την εσωτερική μνήμη του κινητού. Όταν μια εφαρμογή αναζητά αυτά τα δεδομένα, προσπαθεί πρώτα να τα βρει στη μνήμη cache. Αν τα δεδομένα υπάρχουν εκεί, η εφαρμογή μπορεί να τα φορτώσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν έπρεπε να τα λάβει από την αρχή.

Η μνήμη cache βοηθά τις εφαρμογές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη χρήση ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, η μνήμη cache μπορεί να γεμίσει με δεδομένα που πλέον δεν χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές. Όταν αυτό συμβαίνει, μπορεί να επιβραδύνει την απόδοση του κινητού.

Για να βελτιώσετε την απόδοση του κινητού σας, μπορείτε να εκκαθαρίζετε τακτικά τη μνήμη cache των εφαρμογών σας. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του κινητού σας.
 2. Επιλέξτε την κατηγορία “Εφαρμογές” ή “Διαχείριση εφαρμογών”, ανάλογα με το μοντέλο του κινητού σας.
 3. Βρείτε την εφαρμογή για την οποία θέλετε να εκκαθαρίσετε τη μνήμη cache και επιλέξτε την.
 4. Στη συνέχεια, πατήστε την επιλογή “Αποθήκευση”.
 5. Ανάλογα με το μοντέλο του κινητού σας, μπορείτε να βρείτε την επιλογή “Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης” ή κάτι αντίστοιχο και να την επιλέξετε.
Διαβάστε:  Deepfake - Σεξουαλικός Εκφοβισμός - Οδηγός

Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της απόδοσης του κινητού σας και της διάρκειας της μπαταρίας.

Μια εναλλακτική λύση είναι να εξαφανίσετε τη μνήμη cache όλων των εφαρμογών σας ταυτόχρονα. Για να το πράξετε αυτό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του κινητού σας.
 2. Κατευθυνθείτε προς την επιλογή “Αποθήκευση”.
 3. Πατήστε την επιλογή “Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης όλων των εφαρμογών”.

Σημειώστε ότι η εκκαθάριση της μνήμης cache δεν θα διαγράψει κανένα από τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως φωτογραφίες, βίντεο ή επαφές.

Τα αρχεία προσωρινής μνήμης (cache) είναι προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται από εφαρμογές και προγράμματα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Συνήθως περιέχουν δεδομένα που έχουν ήδη φορτωθεί από το διαδίκτυο ή από την εσωτερική μνήμη του κινητού σας. Όταν μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα χρειάζεται να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, προσπαθεί πρώτα να τα εντοπίσει στην cache. Εάν τα δεδομένα βρίσκονται εκεί, η εφαρμογή ή το πρόγραμμα μπορεί να τα φορτώσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν έπρεπε να τα φορτώσει από την αρχή.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλετε να διαγράψετε τα αρχεία cache:

 1. Για να βελτιώσετε την απόδοση του κινητού σας: Τα αρχεία cache μπορεί να καταναλώσουν γρήγορα την εσωτερική μνήμη του κινητού σας, προκαλώντας επιβράδυνση. Η διαγραφή τους μπορεί να δώσει στη συσκευή σας περισσότερο διαθέσιμο χώρο για λειτουργία.
 2. Για να διορθώσετε προβλήματα με εφαρμογές ή προγράμματα: Εάν μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα δεν λειτουργεί σωστά, η διαγραφή των αρχείων cache μπορεί να βοηθήσει.
 3. Για να διαγράψετε προσωπικά δεδομένα: Τα αρχεία cache μπορεί να περιέχουν προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης και ιστορικό περιήγησης. Εάν θέλετε να διαγράψετε αυτά τα δεδομένα από τη συσκευή σας, η διαγραφή των αρχείων cache είναι ένα βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Διαβάστε:  Χάκερ - Τι είναι και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται
Καλέστε μας