Γιατί ο σκληρός μου δίσκος εμφανίζεται μικρότερος σε GB

Γιατί ο σκληρός μου δίσκος εμφανίζεται μικρότερος από τον διαφημιζόμενο

Έτσι αγοράσατε ακριβώς ττον γυαλιστερό καινούργιο σκληρό δίσκο 1Tb και είστε ενθουσιασμένοι που τελικά έχετε λίγο περισσότερο χώρο για να αποθηκεύσετε τη συλλογή ταινιών σας. Συνδέετε προσεκτικά τη μονάδα δίσκου στον υπολογιστή σας, και στη συνέχεια περιμένε να την δει ο υπολογιστή σας..

Υπάρχει λόγος που οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων παρουσιάζουν λανθασμένη επισήμανση της χωρητικότητας;

Η απλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι … όχι. Δεν υποδηλώνουν εσφαλμένα τη χωρητικότητα του σκληρού σας δίσκου. Εάν αγοράσατε ένα 1Tb σκληρό δίσκο έχετε στην πραγματικότητα 1TB αποθήκευσης δεδομένων που είναι διαθέσιμο στη συσκευή. Το σφάλμα δεν έγκειται στην επισήμανσή τους. Επιτρέψτε μας να εξηγήσουμε το γιατί.

1 Tb δεδομένων είναι ένα τρισεκατομμύριο bytes ή 1.000.000.000.000 bytes. Τώρα, εάν πάρουμε έναν τυπικό δίσκο Western Digital από το ράφι και το ελέγξουμε, θα έχει κάπου περίπου 1.953.525.168 τομείς. Κάθε τομέας έχει μέγεθος 512-bytes, οπότε με λίγο γρήγορο πολλαπλασιασμό, διαπιστώνουμε ότι η κίνηση, στην πραγματικότητα, έχει: 1.000.204.886.016 bytes διαθέσιμα. Ουάου! Στην πραγματικότητα μας έδωσαν 0,02% επιπλέον σε σχέση με την αναγραφόμενη χωρητικότητα.

Γιατί τα Windows εμφανίζουν λιγότερη χωρητικότητα από ό, τι πραγματικά έχει ο σκληρός δίσκος μου;

Η διαφορά χωρητικότητας του σκληρού δίσκου είναι πραγματικά μόνιμη.

Η πραγματική απόκλιση δεν εμπίπτει στους κατασκευαστές σκληρών δίσκων που βρίσκονται σε εσάς. Λένε ότι είναι ένα 1 δισεκατομμύριο byte δίσκου και είναι στην πραγματικότητα ακριβώς πάνω από αυτή την ικανότητα. Η πραγματική απόκλιση έγκειται στο πώς το λειτουργικό σας σύστημα (Windows) υπολογίζει την χωρητικότητα των δεδομένων.

Η αλήθεια είναι ότι τα Windows δεν μετράνε πραγματικά σε Gigabytes και Terabytes. Αντ ‘αυτού, τα Windows μετρώνται χρησιμοποιώντας το Gibibytes και το Tebibytes. Ξέρουμε ότι σε πολλούς είναι γνωστές αυτές οι πληροφορίες, αλλά υπάρχει μια λεπτή διαφορά στην ορθογραφία και στο νόημα. Η Microsoft, με την άπειρη σοφία της, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ακόμα τη συντομογραφία MB, GB και TB όπως συνήθως χρησιμοποιούμε για megabyte, gigabyte και terabyte. Ωστόσο, με μεγαλύτερη ακρίβεια θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει MiB, GiB και TiB για να περιγράψουν τι μετράνε.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα Terabyte και ένα Tebibyte;

Όπως ανέφερα παραπάνω, ένα terabyte (που μετράει οι κατασκευαστές HDD) είναι 1 τρισεκατομμύριο byte. Ωστόσο, στρογγυλοί αριθμοί όπως αυτό, που είναι ωραία σε επίπεδο υλικού, δεν λειτουργούν καλά σε ένα επίπεδο προγραμματισμού.

Οι τομείς είναι 512-bytes το καθένα. Οι συστοιχίες, οι οποίες είναι οι μικρότερες μονάδες δεδομένων που κάθε πρόγραμμα μπορεί να γράψει και ένα κομμάτι δεδομένων, διαιρούνται πάντοτε με αυτόν τον αριθμό 512. Επομένως, ένα σύμπλεγμα θα μπορούσε να είναι 512-byte, 1024-byte, 2048-byte κλπ. έναν αριθμό στρογγυλοποίησης όπως 1000 ή 2000.

Για το λόγο αυτό, τα μεγέθη δεδομένων σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος / προγραμματισμού μετρούνται με τον αριθμό των ομάδων που καταλαμβάνουν και όχι με το μέγεθος των στρογγυλεμένων δεδομένων.

Σύμφωνα με τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα, ένα Kilobyte (χιλιόγραμμο χιλιάδες) είναι στην πραγματικότητα 1024 bytes, όχι 1000 byte. Φέρουν την ίδια αρχή με κάθε επόμενο μεγαλύτερο μέγεθος. Έτσι, το MB είναι 1024Kb, το GB είναι 1024MB, και το TB είναι 1024Gb.

Επομένως στα Windows, 1 TB (στην πραγματικότητα Tebibyte όχι Terabyte) είναι 1024 x 1024 x 1024 x 1024 ή 1.099.511.627.776 byte. Ένας αριθμός που χωρίζει πολύ ωραία από οποιοδήποτε μέγεθος συμπλέγματος που τυχαίνει να πέφτει σε αυτό. Έτσι, η διαδικασία υπολογισμού των μεγεθών απλοποιείται για τους προγραμματιστές.

Μήπως προσθέτει το Μαθηματικό;

Λοιπόν, τώρα που έχουμε μερικούς αριθμούς για να συνεργαστούμε, ας δοκιμάσουμε αν παίρνουμε το μέγεθος που νομίζουμε ότι πρέπει. Έχουμε λοιπόν έναν σκληρό δίσκο 1 ΤΒ. Πάρτε ένα πραγματικό Terabyte ή 1.000.000.000.000, στη συνέχεια διαιρέστε με το μέγεθος ενός Tebibyte (τι M $ χρησιμοποιεί) ή 1.099.511.627.776, στη συνέχεια. Τι παίρνουμε; Περίπου 909 στα χίλια, έτσι μπορούμε μόνο να περιμένουμε ότι θα μετρηθεί ως περίπου 909GB πραγματική χωρητικότητα.

Φαίνεται ότι η κατασκευή του σκληρού δίσκου είναι στην πραγματικότητα παράδοση και η Microsoft απλά δεν ξέρει πώς να το μετρήσει σωστά.

Υπάρχουν κάποιες άλλες παράμετροι, όπως τα εναέρια συστήματα αρχείων, τα κρυφά διαμερίσματα και όσα δεν επηρεάζουν οριακά την χωρητικότητα του σκληρού σας δίσκου, αλλά είναι σχετικά μικρή επίπτωση σε μια σύγχρονη μεγάλη μονάδα δίσκου. Επομένως δεν πρόκειται να σας κουράσουμε με λεπτομέρειες για αυτό.

Ολοκληρώνοντας

Γιατί, λοιπόν, ο σκληρός σας δίσκος εμφανίζεται μικρότερος από την διαφημιζόμενη χωρητικότητα; Με απλά λόγια, είναι απλώς μια διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο τα λειτουργικά συστήματα υπολογίζουν την χωρητικότητα αποθήκευσης σε σχέση με το πώς το υπολογίζουν οι κατασκευαστές υλικού. Οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων μετριούνται στην πραγματικότητα σε Gigabytes και Terabytes ενώ τα λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιούν συνήθως την βάση 2 Gibibytes και Tebibytes.