Τρόπος Overclock Επεξεργαστή / CPU Laptop (Intel & AMD)

Τρόπος Overclock Επεξεργαστή CPU Laptop

Η γνώση του τρόπου υπερχρονισμού (Overclock) ενός επεξεργαστή laptop επιτρέπει να ρυθμίσετε με ακρίβεια τα εξαρτήματα υλικού, για να σας προσφέρουν μέγιστη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα. Συνήθως γίνεται για να ενισχύσει την απόδοση του επεξεργαστή σας σε εξαιρετικά εντατικές εργασίες όπως η απόδοση εικόνων, η διακωδικοποίηση και ακόμη και η εξόρυξη bitcoin. Το overclocking περιλαμβάνει την προσαρμογή των ρυθμίσεων μνήμης, του πυρήνα, της ισχύος και της τάσης για έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή, τη μητρική πλακέτα και τη μνήμη RAM του φορητού υπολογιστή σας.

Το απλό κόλπο είναι να εξαντλήσετε κάθε ουγγιά απόδοσης από το σύστημά σας μεγιστοποιώντας τη συχνότητα του επεξεργαστή, μεγιστοποιώντας τη συνολική τάση που παρέχεται ενώ απομακρύνετε γρήγορα την παραγόμενη θερμότητα. Εάν μπορείτε να κρατήσετε τη σωστή ισορροπία, θα είστε έτοιμοι. Το Overclocking είναι μια καλή ιδέα για να ενισχύσετε την απόδοση του φορητού υπολογιστή σας χωρίς να σκάβετε τόσο πολύ στις τσέπες σας, ωστόσο, ακυρώνει την εγγύησή σας επειδή χρησιμοποιείτε το σύστημά σας πολύ πέρα ​​από τις προτεινόμενες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να έχετε κάνει Back up. Σε περίπτωση απώλειας αρχείων η Datarecall International, είναι η δίπλα σας για μια ασφαλή ανάκτηση δεδομένων.

Οποιοδήποτε μικρό λάθος γίνει στην προσπάθεια overclock του συστήματός σας, μπορεί να καταστρέψει οριστικά τον επεξεργαστή σας. Φροντίστε λοιπόν να το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Αποποίηση ευθύνης: Αν και είμαστε στην ευχάριστη θέση να απλοποιήσουμε τη διαδικασία υπερχρονισμού της συσκευής σας, δεν μπορούμε να θεωρηθούμε υπεύθυνοι για ένα λάθος υπερχρονισμό, συμβουλευτείτε πάντα τους κατασκευαστές του φορητού υπολογιστή σας εάν δεν είστε αρκετά σίγουροι για να κάνετε τη διαδικασία.

Πώς μπορείτε να υπερχρονίσετε ένα Laptop με έναν επεξεργαστή Intel;

Πρώτα θα πρέπει να κατανοήσετε το γεγονός ότι ακόμα κι αν όλοι οι επεξεργαστές Intel μπορούν να υπερχρονιστούν, συνιστά μόνο να υπερχρονίζονται μόνο οι ξεκλείδωτοι επεξεργαστές της. Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν επεξεργαστές ώστε να αποδίδουν κάτω από τις δυνατότητές τους για να αποφύγουν την αποτυχία. Ένα σύστημα με την ένδειξη 3,0 GHz μπορεί να ρυθμιστεί να λειτουργεί στα 2,5 GHz μετά από δοκιμή. που είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητές του.

Διαβάστε:  Ανάκτηση φωτογραφιών από κινητό

Προσαρμόζοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα του ρολογιού, μπορούμε να ωθήσουμε την απόδοση του επεξεργαστή πολύ πάνω από τους περιορισμούς του σχεδιασμού.

Τι θα χρειαστείτε λοιπόν για το overclock του φορητού υπολογιστή σας;

Ένας πλήρως λειτουργικός φορητός υπολογιστής με Windows

Μητρική πλακέτα προσαρμοσμένη στο overclocking

Ένα προηγμένο σύστημα ψύξης

Ισχυρό τροφοδοτικό ATX

Εργαλείο λογισμικού (Intel Extreme Tuning Utility)

Βήμα προς βήμα για να υπερχρονίσετε έναν επεξεργαστή Laptop Intel Βήμα

1: Ελέγξτε τη σταθερότητα του συστήματός σας

Πριν προχωρήσουμε στην ιδέα του overclocking, πρέπει να ελέγξουμε αν το σύστημα είναι σταθερό τόσο σε κατάσταση αδράνειας όσο και σε μέγιστο φορτίο. Υπάρχει ένα δωρεάν εργαλείο τρίτων κατασκευαστών (prime95) που μπορείτε να εγκαταστήσετε για να σας βοηθήσει να το δοκιμάσετε. Θα χρειαστεί επίσης να εγκαταστήσετε (CPU Thermometer) για να ελέγξετε πόση θερμότητα παράγει ο φορητός σας υπολογιστής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ξεκινήστε ένα τεστ και αρχίστε να μετράτε τις θερμοκρασίες του φορητού υπολογιστή σας μέσω θερμόμετρου CPU. Οτιδήποτε από τη χαμηλή έως υψηλή δεκαετία του ’90 δεν θα είναι καλό για τον επεξεργαστή σας.

Βήμα 2: Ρύθμιση υλικού

Πρέπει να αποκτήσετε μια βελτιστοποιημένη μητρική πλακέτα overclocking, ένα ισχυρό τροφοδοτικό που μπορεί να χειριστεί το αυξημένο φορτίο ισχύος που θα αντλήσει ο φορητός υπολογιστής.

Ρυθμίστε ένα επιθετικό σύστημα ψύξης ταχείας θερμότητας. Συνιστάται να προσθέσετε περισσότερους ανεμιστήρες ή να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα υγρής ψύξης.

Βήμα 3: Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ενέργειας

Εδώ, θέλουμε να αυξήσουμε την ισχύ που θα χρησιμοποιεί ο φορητός υπολογιστής μας για να ενισχύσει την απόδοσή του. Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU για να αυξήσετε την ισχύ και το ρεύμα έτσι ώστε να ταιριάζει με τις δυνατότητες του τροφοδοτικού, της μητρικής πλακέτας και του συστήματος ψύξης.

Στη συνέχεια, ρυθμίζουμε μια νέα συχνότητα για το στοιχείο-στόχο μας αυξάνοντας την αναλογία.

Εδώ κάνουμε χρήση του βασικού ρολογιού. Για ένα σύστημα με προεπιλεγμένο βασικό ρολόι 100 MHz, θα πολλαπλασιάζαμε το βασικό ρολόι με μια αναλογία 30 για να επιτύχουμε μια νέα συχνότητα 3000 MHZ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσουμε την αναλογία στο 30. Ωστόσο, για μια κάρτα γραφικών, η αναλογία overclocking πολλαπλασιάζεται με το μισό του βασικού ρολογιού.

Διαβάστε:  Πώς να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης σε Laptop HP (Screenshot)

Βήμα 4: Αρχίστε να εκτελείτε τα τεστ αντοχής του φορητού υπολογιστή σας

Χρησιμοποιήστε το The Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU) για να ελέγξετε την πίεση στο σύστημά σας κατά τη διάρκεια αυτών των νέων ρυθμίσεων.

Η εκτέλεση ενός έως δύο δοκιμών αντοχής θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σταθερότητα, ωστόσο, όταν καταλάβετε ότι το σύστημά σας είναι ασταθές, είναι καιρός να αυξήσετε την παροχή τάσης.

Μπορείτε να αυξήσετε την τάση σε μικρά τμήματα ας πούμε 5 mV, έως ότου η αύξηση της τάσης δεν θα επηρεάσει τη σταθερότητα του συστήματος. Αλλάξτε τη λειτουργία τάσης σε προσαρμοστική και, στη συνέχεια, οριστικοποιήστε τις ρυθμίσεις τάσης.

Βήμα 5: Αυξήστε τη συχνότητα

Επαναλάβετε το βήμα 3 και επιτύχετε συχνότητα μεγαλύτερη από αυτή που έχετε πετύχει. Όταν το σύστημά σας φτάσει στη μπλε οθόνη του θανάτου, ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Μόλις ξεπεράσετε τη θάλασσα, ο επεξεργαστής σας μπορεί να καταλήξει στις φλόγες. Μέχρι τώρα έχετε υπερχρονίσει το Laptop σας με σύστημα Intel.

Πώς μπορείτε να κάνετε Overclock ένα Laptop με έναν επεξεργαστή AMD;

Η CPU της AMD Phenom και η μητρική πλακέτα chipset της σειράς AMD-7 προσφέρουν εξαιρετικές επιλογές για τη λεπτή ρύθμιση του συστήματος του φορητού υπολογιστή σας για καλύτερη απόδοση. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία πλατφόρμας δράκων της AMD, το επίσημο βοηθητικό εργαλείο overdrive της AMD και ρυθμισμένες ρυθμίσεις, για να αποκτήσετε πολύ εντυπωσιακές ρυθμίσεις απόδοσης. Σημείωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό εργαλείο AMD overdrive για να κάνετε συντονισμό απόδοσης, να παρακολουθείτε το σύστημα και επίσης να κάνετε τη δοκιμή για επεξεργαστές AMD.

Ας δούμε αναλυτικά τι μπορεί να κάνει το βοηθητικό εργαλείο overdrive AMD

Σημειώστε τις στοχευόμενες ταχύτητες ρολογιού, πριν εφαρμόσετε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις.

Πολλαπλασιαστής CPU. Ελέγξτε όλους τους πυρήνες, ώστε να αποκτήσετε τον έλεγχο των διαθέσιμων πυρήνων CPU. Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό για να προσαρμόσετε τον πολλαπλασιαστή. Λάβετε υπόψη την ταχύτητα στόχο, ώστε να μην χρειαστεί να καταλήξετε στη ζώνη αστάθειας του φορητού υπολογιστή σας. Κατευθυνθείτε στο ρολόι αναφοράς HyperTransport(HT). Αυτό συνήθως προσαρμόζει το ρολόι του πυρήνα της CPU, το ρολόι του πυρήνα της CPU, το ρολόι NB της CPU (ελεγκτής μνήμης), Λάβετε υπόψη την ταχύτητα-στόχο, ώστε να μην χρειαστεί να καταλήξετε σε ζώνη αστάθειας για το ρολόι NB της CPU, το ρολόι μνήμης και τη συχνότητα ρολογιού HT.

Προσαρμόστε αυτό ενώ αναφέρεστε στην ταχύτητα στόχο. Στη συνέχεια, ρυθμίστε τα χειριστήρια τάσης του chipset. Η ρύθμιση των τάσεων μπορεί να βελτιώσει τα περιθώρια απόδοσης για το δίαυλο PCI, τη σύνδεση HyperTransport και τον πυρήνα του chipset.

Διαβάστε:  Πρόβλημα με τον υπολογιστή σας και χρειάζεται Restart - Λύσεις Windows 10

Συντονισμός μνήμης – η μείωση των τιμών στις ρυθμίσεις μνήμης μπορεί να ενισχύσει την απόδοση ή να μειώσει το περιθώριο συντονισμού του ρολογιού μνήμης. Εν τω μεταξύ, υψηλότερες τιμές μπορούν να επιτρέψουν υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού μνήμης. Βήμα προς βήμα για να υπερχρονίσετε έναν επεξεργαστή AMD Από την προηγμένη λειτουργία, το βοηθητικό εργαλείο θα σας δώσει πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων απόδοσης. δηλαδή συχνότητα ρολογιού, πολλαπλασιαστής ρολογιού, τάση συν χρονισμός μνήμης.

Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ενώ χρησιμοποιείτε το βοηθητικό εργαλείο overdrive της AMD για να υπερχρονίσετε τον φορητό υπολογιστή σας που διαθέτει επεξεργαστή AMD:

1. Συντονισμός CPU

Βήμα 1: Ανοίξτε το εργαλείο overdrive της AMD και μεταβείτε στην καρτέλα προτιμήσεων στη σύνθετη λειτουργία.

Βήμα 2: Μεταβείτε στην ενότητα ελέγχου απόδοσης.

Βήμα 3: Η περιοχή εστίασής μας είναι ο πολλαπλασιαστής πυρήνα της CPU και η οθόνη CPU VID. Επιλέξτε όλους τους πυρήνες

Βήμα 4: Μπορείτε να ξεκινήσετε την αύξηση της CPU και του CPU VID. Κάντε αυτό σε μικρά κομμάτια, ενώ παρατηρείτε τη συνολική επίδραση στην απόδοση. Μπορείτε να ξεκινήσετε ρυθμίζοντας τον πολλαπλασιαστή CPU από 15X σε 16X. το CPU VID από 1.350V έως 1.40V. 2. Δοκιμή σταθερότητας Το βοηθητικό εργαλείο overdrive της AMD σάς παρέχει εξαιρετικά γενική αξιολόγηση σταθερότητας συστήματος. Είναι τόσο ευέλικτο που μπορείτε να ελέγξετε τη σταθερότητα για έναν μόνο πυρήνα ή όλους τους πυρήνες ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα μόνο τεστ για εκτέλεση.

Μπορείτε να ρυθμίσετε την ώρα που θέλετε να εκτελεστεί η δοκιμή σας, αλλά για βέλτιστα αποτελέσματα, συνιστάται η εκτέλεση των δοκιμών για 12-24 ώρες.

3. CPU NB Performance Tuning Through The BIOS Menu

Οι επεξεργαστές AMD έχουν συχνότητα ρολογιού NB CPU που ελέγχει τη συχνότητα της μνήμης και την ταχύτητα της προσωρινής μνήμης L3. Το CPU NB έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη συνολική απόδοση του συστήματος. Μπορεί να ρυθμιστεί απευθείας στο μενού BIO.

Πριν από τον συντονισμό, ρυθμίστε τον πολλαπλασιαστή/τάση της CPU σε μια γνωστή σταθερή τιμή.

Βήμα 1: Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και πατήστε ESC για να μεταβείτε στο BIOS MENU.

Βήμα 2: Ρυθμίστε τη συχνότητα CPU/NB στην επόμενη διαθέσιμη τιμή. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις και κάντε μια δοκιμή σταθερότητας. Προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά το overclocking Ενώ το overclocking δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα απόδοσης, είναι καλό να σημειωθεί ότι όταν γίνει λάθος, κινδυνεύετε να χάσετε/τηγανίσετε το σύστημά σας.

Ακολουθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε πριν επιχειρήσετε να υπερχρονίσετε τον φορητό υπολογιστή σας:

Διατηρήστε τις θερμοκρασίες κάτω από 140 βαθμούς F

Εφόσον οι εγγυήσεις των κατασκευαστών δεν καλύπτουν ένα υπερχρονισμένο σύστημα, απενεργοποιήστε το σύστημά σας μόλις οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 140 βαθμούς F.

Συνδέστε προηγμένους μηχανισμούς ψύξης, όπως συστήματα υγρής ψύξης στον φορητό υπολογιστή σας που μπορούν να διαχέουν γρήγορα την παραγόμενη θερμότητα. Όλοι οι κατασκευαστές επεξεργαστών παρέχουν ένα εγχειρίδιο overclocking, συνιστάται ιδιαίτερα στους αρχάριους να το περάσουν πριν επιχειρήσουν να κάνουν overclocking το σύστημά σας.

Καλέστε μας