Intel Core I3 vs I5: Ποια είναι η καλύτερη CPU για εσάς;

Intel Core I3 vs I5

Η χρήση υπολογιστή ή Laptop είναι μια κουραστική εργασία, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών που διατίθενται στην αγορά. Πρέπει να λάβετε υπόψη τον τύπο του επεξεργαστή που διαθέτουν τα μηχανήματα και εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τύπο των επεξεργαστών που διατίθενται στην αγορά τότε συνεχίστε να διαβάζετε. Μπορεί να σας είναι δύσκολο να επιλέξετε το σωστό μηχάνημα που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός υπολογιστή, ένας είναι ο επεξεργαστής που είναι ενσωματωμένος σε αυτόν. Υπάρχουν επεξεργαστές που είναι καλύτεροι από άλλους επεξεργαστές και ο κύριος παράγοντας είναι η τιμή, όσο υψηλότερη είναι η τιμή τόσο καλύτερος ο επεξεργαστής που ισχύει αλλά δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Ας μάθουμε περισσότερα για τους επεξεργαστές της σειράς Intel Core, και συγκεκριμένα τους Core i3 και Core i5. Τι μπορούν να προσφέρουν και ποιον επεξεργαστή πρέπει να απευθυνθείτε με βάση τις υπολογιστικές σας ανάγκες και φυσικά το εύρος του προϋπολογισμού σας.

Πόσο γρήγορο είναι το Core i3 έναντι του Core i5;

Υπάρχουν διαφορετικές γενιές Intel CPU, δύο 10ης γενιάς, μια 9η γενιά και η 8η γενιά. Κάθε γενιά έχει μοναδικές πτυχές διαφορών που προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση στους χρήστες της. Θα σας δώσουμε γενικές γνώσεις για αυτές τις CPU, η παλαιότερη είναι 8ης γενιάς και θα μπορούσε να έχει τη χειρότερη απόδοση και απόδοση σε σύγκριση με άλλες γενιές. Η 9η και η 10η γενιά θα ήταν πιο γρήγορες, αλλά έχετε κατά νου ότι ένα τσιπ Core i5 8ης γενιάς θα μπορούσε ακόμα να νικήσει το τσιπ Core i3 10ης γενιάς. Η 9η και η 10η γενιά θα ήταν πιο γρήγορες, αλλά έχετε κατά νου ότι ένα τσιπ Core i5 8ης γενιάς θα μπορούσε ακόμα να νικήσει το τσιπ Core i3 10ης γενιάς. Όσον αφορά έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, η 9η γενιά είναι αρκετά ισχυρή.

Ο επιτραπέζιος υπολογιστής 8ης γενιάς είναι αρκετά ισχυρός για να κάνει υψηλότερες υπολογιστικές εργασίες. Η νέα έκδοση 10ης γενιάς θα ήταν πολύ καλή για χρήστες που διψούν για ενέργεια και χρειάζονται ισχυρά μηχανήματα για εργασίες που απαιτούν ενέργεια. Στην περίπτωση των φορητών υπολογιστών, οι επεξεργαστές Core i3 είναι απολύτως αποδεκτοί και θα μπορούσαν να επαρκούν για τη γενική περιήγηση στο διαδίκτυο και τα παιχνίδια αρχικού επιπέδου. Οι τελευταίες γενιές είναι πιο γρήγορες, αλλά τα γραφικά δεν είναι τόσο καλά. Ο Core i5 είναι πιο ικανός και αρκεί για βαριές εργασίες επεξεργασίας και είναι εξαιρετικός για gaming επειδή έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα clocking.

Διαβάστε:  Πρόβλημα με τον υπολογιστή σας και χρειάζεται Restart - Λύσεις Windows 10

Είναι το I3 αρκετό για οικιακή χρήση;

Το Core i3 οποιασδήποτε γενιάς θα μπορούσε να επαρκεί για παιχνίδια αρχικού επιπέδου, γενική περιήγηση στο web και οποιεσδήποτε εργασίες υπολογιστών minnow που περιλαμβάνουν καθημερινές οικιακές χρήσεις. Επίσης, ο Core i3 είναι καλός για άτομα που θέλουν έναν υπολογιστή που είναι πιο γρήγορος από τους μηχανές που τροφοδοτούνται με Atom που είναι αρκετά αργοί σε σύγκριση με τον Core i3. Αλλά, για μελλοντική απόδοση απόδειξης και περισσότερα νήματα, ο Core i5 θα ήταν μια καλύτερη επιλογή. Εάν μπορείτε να επεκτείνετε λίγο τον προϋπολογισμό σας, είναι υπεραρκετή υπολογιστική ισχύς για καθημερινή χρήση και θα μπορούσε να είναι καλό για gaming, αν σκοπεύετε να προσθέσετε και GPU.

Είναι το I3 αρκετό για φοιτητές;

Το Core i3 είναι η καλύτερη επιλογή προϋπολογισμού και αν είστε φοιτητής, είναι αρκετά αξιοπρεπές να σας δώσει αρκετή ισχύ που θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές απαιτήσεις ως φοιτητής. Ωστόσο, ανάλογα με τις περιπτώσεις χρήσης σας, το i3 μπορεί να είναι αρκετό ή όχι, για μαθητές που δεν απαιτούν βαριές εργασίες, τότε το i3 είναι αρκετό ακόμα κι αν σπουδάζετε προγραμματισμό, το i3 είναι καλό. Για μαθητές που πρέπει να κάνουν βαριές εργασίες, το i3 μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Το i5 συνιστάται για μαθητές που χρειάζονται πολύ περισσότερη εργασία πολλαπλών εργασιών και παραγωγικότητας χωρίς καθυστερημένη απόδοση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση όσον αφορά το i3 και το i5 όσον αφορά την CPU και ως μαθητής η απόκτηση του ανώτερου επεξεργαστή θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα στο μέλλον. Σίγουρα μαζί με έναν SSD δίσκο θα είστε εξαιρετικά.

Γιατί να επιλέξετε Core I3

Παρουσιάστηκε το 2010, ο Core i3 είχε βελτιωθεί από τότε μέσω πολλαπλών ενημερώσεων μικροαρχιτεκτονικής.

Το Core i3 θεωρείται η οικονομική επιλογή της σειράς Intel Core, η οποία είναι αρκετά ικανή και μπορεί να βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία φορητών υπολογιστών στην αγορά. Λοιπόν, ο Core i3 είναι λιγότερο ακριβός από αυτούς που είναι ενσωματωμένοι με επεξεργαστές Core i5. Αν και δεν είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο τύπος επεξεργαστή ενός φορητού ή επιτραπέζιου υπολογιστή βασίζεται απλώς στην τιμή, η κατασκευή του επεξεργαστή και οι τεχνικές προδιαγραφές θα επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική απόδοση. Ορισμένα μοντέλα i3 μπορεί να είναι πιο γρήγορα από ορισμένους επεξεργαστές i5 χαμηλότερης ποιότητας.

Διαβάστε:  Κατεστραμμένο Κινητό - Πώς μπορείς να ανακτήσεις δεδομένα

Επομένως, προτιμήστε το Core i3 εάν αναζητάτε έναν προσιτό φορητό υπολογιστή που θα μπορούσε να προσφέρει ανώτερη υπολογιστική ισχύ σε σύγκριση με κάτι σαν Notebook ή tablet. Το Core i3 μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Γιατί να επιλέξετε Core I5

Εάν αναζητάτε μεγαλύτερη απόδοση, προτιμήστε τον Core i5 ή τους τελευταίους επεξεργαστές. Ο Core i5 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 και έχει υποστεί μια σειρά βελτιώσεων από τότε, ο Core i5 είναι γενικά ταχύτερος από τους αντίστοιχους Core i3. Αυτή η σειρά CPU είναι πιο κατάλληλη για πολλαπλές εργασίες, δημιουργία περιεχομένου, κατανάλωση πολυμέσων και περίπλοκες εργασίες υπολογιστών.

Διαφορά μεταξύ επεξεργαστών Core I3 και Core I5

Οι επεξεργαστές Core i3 και i5 διαφέρουν ως προς τον αριθμό των πυρήνων που περιέχει ο καθένας, οι περισσότεροι επεξεργαστές i3 έχουν δύο πυρήνες ή Dual Core, ενώ ο επεξεργαστής i5 περιέχει τέσσερις πυρήνες και υποστηρίζει overclocking turbo boost. Οι επεξεργαστές Core i3 και i5 διαφέρουν ως προς τον αριθμό των πυρήνων που περιέχει ο καθένας, οι περισσότεροι επεξεργαστές i3 έχουν δύο πυρήνες ή Dual Core, ενώ ο επεξεργαστής i5 περιέχει τέσσερις πυρήνες και υποστηρίζει overclocking turbo boost. Προφανώς, ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής θα έχει καλύτερη απόδοση από έναν διπύρηνο και είναι αληθινό σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Η υπολογιστική διαφορά θα μπορούσε να είναι αισθητή όταν εκτελούνται προγράμματα λογισμικού έντασης μνήμης και μετά βίας ήταν ορατή όταν εκτελείτε μικρές εργασίες και στους δύο επεξεργαστές.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

Cache

Οι επεξεργαστές Core i5 έχουν μεγαλύτερη κρυφή μνήμη που βοηθά τον επεξεργαστή να αντιμετωπίζει γρηγορότερα επαναλαμβανόμενες εργασίες, η CPU σας πρέπει να φορτώνει το πλαίσιο εργασιών γρηγορότερα και για να γίνει αυτό, μια κρυφή μνήμη θα βοηθήσει τον επεξεργαστή να λάβει αμέσως τα προηγούμενα δεδομένα της εργασίας σας. Μεγαλύτερη κρυφή μνήμη σημαίνει καλύτερη βοήθεια στην CPU σας στο multitasking, η προσωρινή μνήμη παίζει μεγάλο ρόλο στην εναλλαγή εφαρμογών από το ένα παράθυρο στο άλλο. Οι επεξεργαστές Core i3 της Intel είχαν είτε 3MB είτε 4MB cache, ενώ ο Core i5 είχε είτε 4MB είτε 6MB cache. Μπορεί να πιστεύετε ότι τα 3 MB ή τα 6 MB είναι πολύ λίγα ως αποθηκευτικός χώρος. Λοιπόν, τα 3 έως 6 MB είναι αρκετά για να αποθηκεύσετε δεδομένα που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για ταχύτερη ανάκτηση εάν τα χρειαστείτε ξανά.

Διαβάστε:  Ρυθμίσεις SSD - Κόλπα για να λειτουργεί πιο γρήγορα

Turbo Boost

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι ενσωματωμένο στους επεξεργαστές, το Turbo boost που αναφέρεται στη δυνατότητα overclocking της Intel. Το Turbo Boost επιτρέπει στον επεξεργαστή να λειτουργεί πιο γρήγορα από την ταχύτητα ρολογιού του βασικού του όταν μια εργασία χρησιμοποιεί μόνο έναν ή δύο πυρήνες αντί για τους τέσσερις πυρήνες που το Turbo Boost θα επέτρεπε στους χρησιμοποιούμενους πυρήνες να ενισχύσουν τη διαδικασία. Για παράδειγμα, το βασικό ρολόι του Core i5 είναι 1,9 GHz, αλλά όταν οι εργασίες το επιτρέπουν για Turbo Boost, ο επεξεργαστής θα μπορούσε να αυξήσει δυναμικά το ρολόι του σε πυρήνες έως και 2,9 GHz. Το Core i3 δεν διαθέτει Turbo Boost.

Hyper-Threading

Μετά έρχεται το Hyper-Threading. Αυτό σημαίνει ότι ένας πυρήνας του επεξεργαστή μπορεί να λειτουργήσει ως δύο πυρήνες εάν ο επεξεργαστής είναι υπερφορτωμένος, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, ένας επεξεργαστής διπλού πυρήνα μπορεί να λειτουργήσει σαν τετραπύρηνος. Οι σειρές i3 και i7 το υποστηρίζουν. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την αύξηση της απόδοσης σε εργασίες πολλαπλών νημάτων, εάν εκτελείτε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα ή εάν εκτελείτε λειτουργίες πολυμέσων, αυτοί οι τύποι διεργασιών εκμεταλλεύονται το Hyper-Threading.

Ενσωματωμένα Γραφικά

Η έκδοση των γραφικών που συνοδεύει τον επεξεργαστή επηρεάζει επίσης την ταχύτητά του, οι παλαιότερες εκδόσεις γραφικών είναι συνήθως ενσωματωμένες στα chipset της μητρικής πλακέτας. Ενώ οι νεότερες εκδόσεις είναι ενσωματωμένες στον ίδιο τον επεξεργαστή που τον καθιστά πιο αποτελεσματικό.

Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις γραφικών τόσο στο i3 όσο και στο i5, τα τρέχοντα κορυφαία γραφικά για το i5 είναι το Iris 6100 που σας επιτρέπει να κάνετε βαρείς υπολογιστές και να παίζετε ένα παιχνίδι στη μέτρια ρύθμιση, η οποία φυσικά εξαρτάται από το παιχνίδι που παίζετε . Ο σκληρός σας δίσκος επίσης επίσης θα πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας.

Τι σας λέει το όνομα του επεξεργαστή σας;

Τα ονόματα κάθε επεξεργαστή μπορεί επίσης να τελειώνουν με γράμματα και αυτά τα γράμματα έχουν διαφορετική σημασία.

U: Εξαιρετικά χαμηλή ισχύς. Η βαθμολογία U είναι μόνο για επεξεργαστές φορητών υπολογιστών. Αυτά αντλούν λιγότερη ενέργεια και είναι καλύτερα για την μπαταρία.

Υ: Χαμηλή ισχύς. Βρίσκεται συνήθως σε φορητούς υπολογιστές παλαιότερης γενιάς και επεξεργαστές κινητών. Παίρνουν λιγότερη ενέργεια από έναν επεξεργαστή

U. T: Βελτιστοποιημένη ενέργεια για επιτραπέζιους επεξεργαστές.

Ε: Τετραπύρηνος. Η βαθμολογία Q είναι μόνο για επεξεργαστές με τέσσερις φυσικούς πυρήνες.

H: Γραφικά υψηλής απόδοσης. Το chipset διαθέτει έναν από τους καλύτερα ενσωματωμένους επεξεργαστές γραφικών της Intel.

Κ: Ξεκλείδωτο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να υπερχρονίσετε τον επεξεργαστή πάνω από τη βαθμολογία του.

Καλέστε μας