Διαφορές SSD με HDD Δίσκο

Διαφορές SSD με HDD Δίσκο

Εάν αγοράζετε μια νέα συσκευή αποθήκευσης για τα αρχεία, τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας, πιθανότατα αναρωτιέστε αν ο SSD ή HDD δίσκος είναι καλύτερος για τις ανάγκες σας. Είμαστε έμπειροι τεχνικοί ανάκτησης δεδομένων, οπότε είδαμε το καλύτερο και το χειρότερο και από τα δύο. Συγκεντρώσαμε αυτόν τον εύχρηστο οδηγό για να σας βοηθήσουμε να συγκρίνετε τις δύο επιλογές και να κάνετε τη σωστή επιλογή. Ας δούμε αναλυτικά τις διαφορές SSD με HDD Δίσκο.

Διαφορές SSD με HDD Δίσκο – Σύγκριση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι μονάδες σκληρού δίσκου (HDD) και οι μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) χρησιμοποιούν αμφότερες διαφορετική τεχνολογία για την αποθήκευση ψηφιακών αρχείων. Ένας σκληρός δίσκος περιέχει φυσικούς δίσκους που περιστρέφονται, με μια κεφαλή μονάδας να κινείται στην επιφάνεια των δίσκων για να εντοπίσει αρχεία. Ένας SSD, από την άλλη πλευρά, δεν έχει φυσικούς δίσκους περιστροφής. Αντ ‘αυτού, αποθηκεύει δεδομένα μέσα σε πίνακες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου κινούμενα μέρη. Λόγω της έλλειψης κινούμενων εξαρτημάτων, ένας SSD μπορεί να εγκατασταθεί μέσα σε μια ποικιλία φορητών συσκευών όπως τηλέφωνα και tablet χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία τους.

Πέρα από τις φυσικές διαφορές, τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Συγκρίναμε τους σκληρούς δίσκους με τους Solid State Drives σε 5 κύριους τομείς:

  • Αξιοπιστία
  • Εκτέλεση
  • Αντοχή
  • Κόστος
  • Αντοχή

Διαφορές SSD με HDD Δίσκο: Ποιο είδος είναι το πιο αξιόπιστο;

Είτε κοιτάτε σκληρούς δίσκους HDD είτε σκληρούς δίσκους (SSD), η συζήτηση συνεχίζεται για το ποια λύση αποθήκευσης είναι η ταχύτερη. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο στους σκληρούς δίσκους όσο και στους SSD, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, της αξιοπιστίας των δεδομένων και της παρακολούθησης. Θα συγκρίνουμε όλους αυτούς τους παράγοντες σε αυτό το άρθρο για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε εάν ένας σκληρός δίσκος ή μονάδα στερεάς κατάστασης είναι ο πιο κατάλληλος για τα αρχεία, τις φωτογραφίες και άλλα δεδομένα σας. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης των SSD με τους παραδοσιακούς δίσκους περιστρεφόμενων μέσων.

Διαβάστε:  Ανάκτηση δεδομένων από USB Stick Flash Drive

Σκληροί δίσκοι HDD έναντι SSD: Ταχύτητα και απόδοση

Οι SSD είναι ο σαφής νικητής εδώ όσον αφορά την ταχύτητα και την απόδοση. Ένας σκληρός δίσκος πρέπει να δουλέψει περισσότερο, με μια φυσική κεφαλή μονάδας δίσκου να αναζητά την επιφάνεια των δίσκων για τον τομέα που περιέχει τα κατακερματισμένα κομμάτια αρχείων. Έχετε ακούσει ποτέ έναν θόρυβο γρατσουνίσματος που προέρχεται από τον υπολογιστή σας; Αυτός είναι ο ήχος του σκληρού δίσκου που αναζητά φυσικά τα αρχεία σας! Οι SSD από την άλλη, δεν έχουν φυσικά κινούμενα μέρη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εντοπίσουν και να ξεκινήσουν αρχεία ή εφαρμογές πολύ πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να κάνει ένας σκληρός δίσκος. Ωστόσο, αυτή η λειτουργικότητα έρχεται με μια θυσία. Οι SSD έχουν κανονικά πολύ λιγότερο φυσικό χώρο αποθήκευσης από τους μηχανικούς HDD.

Οι SSD είναι ιδανικοί για την εκκίνηση εφαρμογών επιφάνειας εργασίας ή του λειτουργικού σας συστήματος. Τα Windows 10 διαθέτουν «γρήγορη εκκίνηση», η οποία είναι δυνατή μόνο χάρη στην τεράστια ταχύτητα των SSD. Τα παιχνίδια και άλλες εφαρμογές υψηλής απόδοσης είναι συχνά οι πλέον κατάλληλες για SSD, καθώς η ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής είναι πολύ μεγαλύτερη, προκαλώντας λιγότερη καθυστέρηση εισόδου και απογοητευτικές καθυστερήσεις. Τα αρχεία που ανοίγονται σπάνια, τα έγγραφα και τα προσωπικά έγγραφα που δεν χρειάζονται τόσο αστραπιαία πρόσβαση και ταιριάζουν καλύτερα σε έναν σκληρό δίσκο λόγω της χαμηλότερης τιμής, καθιστώντας τα ιδανικά για αποθήκευση μεγάλων αρχείων και φακέλων.

Νικητής ταχύτητας και απόδοσης: Solid State Drives

Σκληροί δίσκοι HDD ή SSD: Ανθεκτικότητα

Οι σκληροί δίσκοι είναι μηχανικοί ενώ οι SSD δεν είναι. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι οι SSD είναι πιο μοντέρνοι καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών λόγω της αθόρυβης λειτουργίας τους και του μικρότερου φυσικού τους μεγέθους. Οι παραδοσιακοί μηχανικοί σκληροί δίσκοι δεν θα ήταν κατάλληλοι για πολλές σύγχρονες φορητές συσκευές. Οι σκληροί δίσκοι είναι πολύ λιγότερο φορητοί λόγω του κινδύνου σοκ ή ζημιάς. Παρόλο που οι σκληροί δίσκοι είναι φυσικά μεγαλύτεροι, είναι επίσης πολύ πιο ευαίσθητοι. Πριν από τους οδηγούς στερεάς κατάστασης Solid State Drive, οι χρήστες φορητών σκληρών δίσκων έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί όταν μεταφέρουν μονάδες δίσκου για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χτυπηθούν ή καταστραφούν κατά τη μεταφορά. Οι SSD είναι πολύ πιο ανθεκτικοί, μπορούν να αντέξουν τυχαία χτυπήματα, πτώσεις και σκληρά περιβάλλοντα, ενώ οι σκληροί δίσκοι δεν μπορούν. Ωστόσο, οι SSD είναι επιρρεπείς σε βλάβες όπως όλα τα άλλα ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Διαβάστε:  Ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο

Νικητής Υποδομών & Τεχνολογίας: Solid State Drives

Σκληροί δίσκοι HDD ή SSD: Κόστος και προσιτή τιμή

Πολύ απλά, ένας σκληρός δίσκος είναι πολύ λιγότερο ακριβός ανά GB από έναν δίσκο στερεάς κατάστασης Solid State Drive. Είναι πλέον δυνατό να βρείτε σκληρούς δίσκους 2TB σε χαμηλή τιμή, ενώ ένας SSD 2TB θα ήταν πολύ παραπάνω. Τα περισσότερα Solid State Drives μέσα σε φορητούς υπολογιστές είναι 256 GB ή 512 GB, προορίζονται κυρίως για αποθήκευση προγραμμάτων, λογισμικού και εφαρμογών καθώς και αρχείων και εγγράφων. Οι σύγχρονοι καταναλωτές χρησιμοποιούν λύσεις αποθήκευσης στο cloud για φωτογραφίες, οπότε ο χώρος αποθήκευσης δεν αποτελεί τεράστιο παράγοντα σε προκατασκευασμένους φορητούς υπολογιστές αυτές τις μέρες. Εξωτερικοί δίσκοι (σκληροί δίσκοι ή SSD) είναι επίσης διαθέσιμοι για τους κατόχους φορητών υπολογιστών που απαιτούν επιπλέον χώρο αποθήκευσης αρχείων. Το κόστος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για εσάς όταν αποφασίζετε αν θα αγοράσετε νέο σκληρό δίσκο ή SSD. Εάν έχετε μεγάλο αριθμό αρχείων, τότε ένας σκληρός δίσκος θα σας προσφέρει επιπλέον χώρο αποθήκευσης.

Κόστος και προσιτή τιμή Νικητής: Σκληροί δίσκοι HDD

Διαφορές SSD με HDD Δίσκο: Μακροζωία

Κανένα από τα δύο δεν θα διαρκέσει για πάντα. Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι οι σκληροί δίσκοι είναι μηχανικοί δίσκοι και όλα τα μηχανικά αντικείμενα με κινούμενα μέρη υπόκεινται σε φθορά και τελικά θα αποτύχουν. Δυστυχώς, για έναν σκληρό δίσκο, δεν είναι συνήθως δυνατό να λαδώσετε τα μέρη στο εσωτερικό ή να αντικαταστήσετε το μέρος που έχει φθαρεί. Ένας κατεστραμμένος σκληρός δίσκος πρέπει να αντικατασταθεί (ελπίζουμε ότι έχετε αντίγραφο ασφαλείας!) Ούτε οι SSD δεν είναι απρόσβλητοι από βλάβες από μακροχρόνια χρήση. Η υποκείμενη μνήμη flash τους μπορεί να καταστραφεί, καθιστώντας τη μονάδα δίσκου (και όλα τα δεδομένα σε αυτήν) μη αναγνώσιμα. Οι σκληροί δίσκοι έχουν τη δυνατότητα να διαρκέσουν πολύ, αλλά δεν είναι ποτέ εγγυημένοι. Μη ανιχνεύσιμα κατασκευαστικά ελαττώματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην κίνηση πολύ νωρίτερα από μια άλλη κίνηση της ίδιας μάρκας/τρόπου/έτους κατασκευής. Στις μετακομίσεις στην Αθήνα οι οποίες είναι απαιτητικές με πολλά εμπόδια, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή κατά την μεταφορά των δίσκων σας.

Διαβάστε:  Πως βοηθάει το Restart ένα PC

Στα χαρτιά, οι SSD είναι πιο ανθεκτικοί, λιγότερο επιρρεπείς σε ζημιές, οπότε κερδίζουν αυτόν τον γύρο!

Νικητής μακροζωίας: Solid State Drives

Συμπέρασμα

Σκληροί δίσκοι έναντι μονάδων Solid State

Οι μονάδες Solid State (SSD) είναι ο συνολικός ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά την ταχύτητα, την απόδοση και την ανθεκτικότητα. Ωστόσο, οι σκληροί δίσκοι εξακολουθούν να πωλούνται στα εκατομμύρια των καταναλωτών κάθε χρόνο. Παρά τους σκληρούς δίσκους που υπάρχουν για πάνω από 60 χρόνια, δεν φεύγουν σύντομα. Οι σκληροί δίσκοι προσφέρουν τον μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης στη χαμηλότερη τιμή, γι ‘αυτό και εξακολουθούν να είναι τόσο δημοφιλείς σήμερα. Τα μειονεκτήματα της εξάρτησης από σκληρούς δίσκους είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος βλάβης λόγω της μηχανικής τους φύσης. Ακόμα κι έτσι, η εκτίναξη 4 φορές της τιμής ανά GB για μονάδα Solid-State δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλέστερα. Τόσο οι σκληροί δίσκοι όσο και οι SSD έχουν κίνδυνο αστοχίας, όπως όλα τα ηλεκτρονικά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας και να έχετε την καλύτερη εμπειρία με τον εξοπλισμό σας είναι να λαμβάνετε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας!

Έχετε χάσει δεδομένα από σκληρό δίσκο ή SSD; Εάν ανησυχείτε για την απώλεια δεδομένων σε μια κατεστραμμένη συσκευή, ανεξάρτητα από τον λόγο, ο χρόνος είναι ουσιαστικός! Η ανάκτηση δεδομένων σκληρού δίσκου είναι μια λεπτή διαδικασία. Όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς ανάκτησης δεδομένων της Datarecall International το συντομότερο δυνατό για την καλύτερη δυνατή πιθανότητα ανάκτησης.

Καλέστε μας