Τι είναι το Ransomware – Προστασία και Ασφάλεια

Τι είναι το Ransomware - Προστασία και Ασφάλεια

Καθώς οι Χάκερ βελτιώνονται συνεχώς στις προσπάθειες τους να εκμεταλλευτούν δεδομένα network, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως πρέπει μια επιχείρηση να προστατευθεί. Το Ransomware είναι μια ειδική μορφή επίθεσης στο διαδίκτυο, όπου χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό Malware για να βγάλει εκτός λειτουργίας δίκτυα και συστήματα ή ακόμα να κρυπτογραφήσει τα συστήματα αυτά μέχρι προχωρήσετε σε μια πληρωμή.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το ransomware και τρόπους για προστασία των δεδομένων σας.

Τι είναι το Ransomware;

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή το Ransomware είναι μια μορφή επίθεσης το οποίο χρησιμοποιεί malware για να κλείσει συστήματα και δίκτυα ή να κρυπτογραφήσει. Οι χάκερς συνήθως πετυχαίνουν αυτή την κακόβουλη ενέργεια, με την βοήθεια του ανθρώπινου λάθους. Το Ransomware μπορεί να μολύνει τα συστήματα, με την κάλυψη του ως software το οποίο κατεβάζετε από το διαδίκτυο. Το λογισμικό αυτό περιέχει malware και θα επιτρέψει στον χάκερ να πάρει τον έλεγχο του δικτύου σας, να το κλείσει και μετά να ξεκινήσει τις απαιτήσεις. Μέσα από αυτή την απειλή οι χάκερς αποκτούν πρόσβαση και στον σκληρό σας δίσκο.

Το Ransomware έχει μπει σε δίκτυα με το κατέβασμα από ψεύτικα διαφημστικά banner, αναδυόμενες διαφημίσεις, ψάρεμα μέσω Emails και παράνομα downloads.

Διαβάστε:  Καμμένος Σκληρός Δίσκος - Τρόποι Ανάκτησης Δεδομένων

Συμβουλές και Προστασία

1.Εγκαταστήστε ένα ισχυρό τείχος προστασίας (Firewall)

Το firewall όπως και το Antivirus, πραγματοποιούν συχνά ελέγχους στις συσκευές σας για κακόβουλο λογισμικό. Με την σάρωση όλων των συστημάτων σε τακτική βάση, θα σας έρθει ειδοποίηση για ύποπτα αρχεία ή malware. Στη συνέχεια με τις οδηγίες του εργαλείου θα ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα για να απομονώσετε το κακόβουλο λογισμικό. Πρόκειται για μια εξαιρετική λύση για την πρόληψη της κακόβουλης δραστηριότητας. Μπορείτε να εμποδίσετε αυτές τις επιθέσεις και να αισθάνεστε πιο ασφαλείς.

2. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας (Backup)

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε μια εξωτερική συσκευή, σας διασφαλίζει ότι τα δεδομένα σας δεν θα χαθούν ύστερα από μια επίθεση ransomware. Εδώ θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι τελειώς αποκομένη από το σύστημα σας. Εάν συνδέεται με κάποιο τρόπο, τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί και να καταστραφούν τόσο τα αρχικά δεδομένα όσο και του backup. Συνεπώς φροντίστε η εφεδρική συσκευή να μην έιναι συνδεδεμένη με το κεντρικό σύστημα. Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να επαναφέρετε τα αρχεία σας, η λύση ανεύρεσης υπηρεσίας ανάκτησης δεδομένων είναι μονόδρομος.

3. Ενεργοποιήστε τα Blockers των αναδυόμενων παραθύρων

Με την ενεργοποίηση αποκλεισμού των αναδυόμενων παραθύρων, μειώνετε τις πιθανότητες να κατεβάσετε ένα μολυσμένο αρχείο που περιέχει ransomware. Οι ψεύτικες διαφημίσεις εμφανίζονται ως Pop Up, για να σας προκαλέσουν να κάνετε κλικ. Ένα από αυτά τα κλικ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας στον κίνδυνο της εισχώρησης του malware. Προστατευτείτε με ένα αξιόπιστο Blocker.

4. Ενεργοποιήστε τον αποκλειστιμό του Proxy

Το Proxy Blocking θα σας εμποδίσει από το να κατεβάσετε ένα ύποπτο λογισμικό που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Επίσης θα σας εμποδίζει από το να μπείτε σε ύποπτες ιστοσελίδες. Εφόσον λοιπόν δεν μπορείτε να μπείτε σε τέτοιες ιστοσελίδες, μειώνονται οι πιθανότητες στο να παραβιαστούν τα δεδομένα σας.

Διαβάστε:  Άμεση ανάκτηση (Instant Data Recovery - Recovery in Place)

5. Περιορίστε την κοινή χρήση αρχείων

Βεβαιωθείτε ότι μοιράζεστε τα αρχεία σας μόνο με ασφαλείς συσκευές. Μοιράστε τα αρχεία σας μόνο με αξιόπιστες συσκευές που είναι τσεκαρισμένες. Όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές θα πρέπει να ακολουθούν και εφαρμόζουν όλες τις πρακτικές ασφαλείας στο διαδίκτυο, όπως η ταυτότητα δυο παράγοντων και να ενημερώνουν σε τακτική βάση τους κωδικούς πρόσβασης για την διασφάλιση των δεδομένων.

6. Τακτική ενημέρωση σε συσκευές και συστήματα

Τα συχνά updates σε συσκευές και συστήματα είναι τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζεστε. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστήματα και συσκευές σας είναι ενημερωμένες και διαθέτουν προστασία από εξωτερικές εισβολές.

7. Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας

Διδάξτε το προσωπικό σας για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν. Δώστε έμφαση στο να προσέχουν τι κατεβάζουν από το διαδίκτυο και πως διαχειρίζονται τα δεδομένα. Αξιολογήστε κάθε στάδιο της εκπαίδευσης ώστε να είστε σίγουροι για την γνώση των συνεργατών σας στο θέμα της ασφάλειας.

Χρησιμοποιήστε όλα τα παραπάνω βήματα για να προστατεύσετε τόσο τις συσκευές όσο και τα συστήματα σας από μια επίθεση ransomware. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε βοήθεια και υποστήριξη, ειδικότερα σε περίπτωση απώλειας των δεδομένων σας.

Καλέστε μας