Ρυθμίσεις SSD – Κόλπα για να λειτουργεί πιο γρήγορα

ρυθμισεις ssd

Παρατηρείτε ότι ο SSD σας δεν τρέχει γρήγορα όπως την πρώτη μέρα; Θα θέλατε να αξιοποιήσετε περισσότερο την απόδοσή του; Σας παρουσιάζουμε μερικά κόλπα για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον τρόπο λειτουργίας του στον υπολογιστή σας. Δεν εφυσηχάζουμε ποτέ στην εγκατάσταση ενός SSD ως μέθοδο ανάκτησης της απόδοσης ενός παλιού υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, ο υπολογιστής ή το laptop ανακτά την ταχύτητα απόκρισης και όλα λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα. Η βελτίωση της απόδοσης στις σωστές ρυθμίσεις SSD είναι αξιοσημείωτη ακόμη και σε υπολογιστές με υποστήριξη για τη διεπαφή SATA2, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, αν και το δυναμικό μετάδοσης του SSD δεν χρησιμοποιείται 100%, χρησιμοποιείται το μέγιστο εύρος ζώνης του SSD και εξαλείφεται η καθυστέρηση. Παρατηρείται επίσης βελτίωση στην απόκριση.

Τα Windows 10, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε προηγούμενα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows 7, έχουν ήδη πλήρη υποστήριξη για αποθήκευση SSD, επομένως το σύστημα εντοπίζει ότι έχει εγκατασταθεί ένας SSD και κάνει αυτόματα όλες τις απαραίτητες προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της μονάδας SSD.

Οι σωστές ρυθμίσεις SSD θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις και να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα έχει ρυθμίσει τα πάντα σωστά. Από την άλλη πλευρά, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7, θα πρέπει να ρυθμίσετε με μη αυτόματο τρόπο ορισμένες λειτουργίες για να έχετε την καλύτερη απόδοση από τον SSD σας. Σας λέμε τα κόλπα για να κάνετε τον SSD σας να πηγαίνει πιο γρήγορα. Οι μνήμες παιχνιδιών Ballistix έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των παικτών, με ταχύτητες DDR4 έως 3600 MT / s και πυκνότητες έως 16 GB.

Ενημερώστε το υλικολογισμικό του SSD – Firmware

Με τον ίδιο τρόπο που ενημερώνονται οι drivers της κάρτας γραφικών ή το BIOS (ή UEFI) του υπολογιστή, είναι επίσης απαραίτητο να ενημερώσετε το υλικολογισμικό του SSD στην πιο πρόσφατη έκδοσή του για βελτίωση της απόδοσης και βελτιστοποίηση του SSD. Αυτό το υλικολογισμικό είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς του SSD, επομένως μερικές φορές ο κατασκευαστής μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του SSD.

Διαβάστε:  Ανάκτηση δεδομένων από USB Stick Flash Drive

Ενεργοποιήστε το TRIM στα Windows 10 και απενεργοποιήστε την ανασυγκρότηση

Οι SSD βασίζονται σε μνήμες που αποτελούνται από μικρά κελιά στα οποία αποθηκεύονται πληροφορίες. Η τεχνολογία TRIM είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία με το λειτουργικό σύστημα. Βλέπει ποια μπλοκ δεδομένων δεν χρησιμοποιούνται πλέον και, ως εκ τούτου, μπορούν να ξαναγεμίσουν με νέα δεδομένα. Η ενεργοποίηση αυτής της τεχνολογίας βελτιώνει την απόδοση της μονάδας SSD. Το σύστημα διατηρεί πάντα ενημερωμένη την κατάσταση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στη μονάδα. Τα Windows 10 θα πρέπει να ενεργοποιούν αυτόματα αυτήν τη λειτουργία όταν αναγνωρίζουν το SSD, αλλά δεν βλάπτει να διασφαλιστεί η ενεργοποίησή του. Αυτός ο έλεγχος είναι απαραίτητος εάν χρησιμοποιείτε προηγούμενα λειτουργικά συστήματα. Δείτε αναλυτικά στον οδηγό μας για την ανασυκγρότηση SSD δίσκου.

Μπορείτε να κάνετε αυτόν τον έλεγχο εύκολα. Απλά πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο γραμμής εντολών. Πατήστε τον συνδυασμό Windows + X και επιλέξτε την επιλογή Γραμμή εντολών (διαχειριστής) και πληκτρολογήστε την εντολή: fsutil συμπεριφορά ορίστε DisableDeleteNotify 0. Το αποτέλεσμα για αυτήν την εντολή θα είναι NTFS DisableDeleteNotify = 0 (Απενεργοποιημένο), το οποίο υποδεικνύει ότι η τεχνολογία TRIM είναι ενεργοποιημένη.

Ρυθμίσεις SSD με AHCI

Όταν τα Windows 10 είναι εγκατεστημένα σε SSD, το ίδιο το πρόγραμμα εγκατάστασης συνήθως ενεργοποιεί τη διεπαφή AHCI (Advanced Host Controller Interface). Άρα δεν ενεργοποιεί τη συνηθισμένη διεπαφή IDE στα Windows 7 ή παλαιότερα συστήματα. Οι μονάδες SSD εκμεταλλεύονται καλύτερα τις δυνατότητές τους όταν λειτουργούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο AHCI αντί για το IDE. Κατά γενικό κανόνα, αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνεται κατά την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Δεν επιτρέπουν όλα τα BIOS (ή το UEFI) την αλλαγή πρωτοκόλλου. Ενδέχεται να προκύψουν μπλε οθόνες λόγω ασυμβατοτήτων στα προγράμματα οδήγησης. Επομένως, εάν δεν έχετε κάνει ακόμη αναβάθμιση σε SSD, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ξανά το σύστημα από την αρχή, έτσι ώστε η διεπαφή AHCI να ενεργοποιείται αυτόματα αντί για το IDE. Δείτε αναλυτικά τον οδηγό μας για τις διαφορές SSD με HDD δίσκους.

Απενεργοποιήστε το Search Indexing, Prefetch και Superfetch

Η ευρετηρίαση αναζήτησης των Windows και οι λειτουργίες Prefetch και Superfetch αποτελούν αναμονή από τότε που οι σκληροί δίσκοι ήταν το μόνο δυνατό σύστημα αποθήκευσης σε υπολογιστές. Όλα στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της ταχύτητας πρόσβασης του σκληρού δίσκου στα δεδομένα, διορθώνοντας τις ελλείψεις αυτού του συστήματος αποθήκευσης. Το πρόβλημα είναι ότι οι SSD δεν υποφέρουν πλέον από αυτές τις ελλείψεις. Αυτές οι διαδικασίες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προσθέτουν περιττές εργασίες για έναν SSD. Ο μικρός SSD Crucial® P1 ενσωματώνει την τεχνολογία NVMe ™ PCIe®. Αυξάνει δραματικά την ταχύτητα του συστήματός σας, με τεχνολογία M.2 και 5 χρόνια εγγύηση. Για παράδειγμα, η συνάρτηση δημιουργίας ευρετηρίου αναζήτησης δημιουργεί ένα είδος “καταχώρισης” για το σύστημα που υποδεικνύει ακριβώς τη θέση κάθε αρχείου που διαχειριζόταν το λειτουργικό σύστημα στις ρυθμίσεις SSD. Να θυμάστε ότι το κόστος της ανάκτησης δεδομένων σε περίπτωση χαλασμένου SSD εξαρτάται ανά την περίπτωση.

Διαβάστε:  Ανάκτηση δεδομένων απο χαλασμένο κινητό - Datarecall International

Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο χρήστης έψαχνε για ένα συγκεκριμένο αρχείο, το σύστημα συμβουλεύτηκε τη λίστα.Έτσι μπορούσε να το βρει σχεδόν αμέσως. Με την άφιξη των SSD και την πλήρη απουσία λανθάνουσας κατάστασης, η πρόσβαση στα δεδομένα είναι άμεση. Επομένως αυτή η λειτουργία δεν επιβαρύνει τίποτα περισσότερο την απόδοση της μονάδας. Με αυτό τον τρόπο προσθέτει μια ακόμη διαδικασία μεταξύ της αίτησης ενός αρχείου και της παράδοσής του. Η απενεργοποίησή του είναι πολύ εύκολη. Πρέπει απλώς να μεταβείτε στο παράθυρο ”Αυτός ο υπολογιστής”, να κάνετε δεξί κλικ στη μονάδα SSD και να επιλέξετε την επιλογή Ιδιότητες.

Στο πλαίσιο που εμφανίζεται, καταργήστε την επιλογή του πλαισίου

Να επιτρέπεται στα αρχεία σε αυτήν τη μονάδα δίσκου να έχουν ευρετήριο περιεχομένου. Εκτός από τις ιδιότητες του αρχείου που βρίσκονται στο κάτω μέρος της καρτέλας Γενικά και κάντε κλικ στην επιλογή Εφαρμογή.

Η απενεργοποίηση των λειτουργιών Prefetch και Superfetch είναι κάπως πιο περίπλοκη. Πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στο μητρώο των Windows και να τροποποιήσετε ένα από τα κλειδιά. Οι ρυθμίσεις SSD πολλές φορές όταν δεν γίνονται με τον σωστό τρόπο φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις που ο SSD δεν λειτουργεί και δεν έχετε πρόσβαση θα χρειαστείτε συμβουλή και υποστήριξη από επαγγελματίες ανάκτησης δεδομένων.

Κόλπα για να κάνετε τη μονάδα SSD να λειτουργεί πιο γρήγορα

Αποκτήστε πρόσβαση πατώντας το πλήκτρο Windows και πληκτρολογήστε Regedit για να αποκτήσετε πρόσβαση στον Επεξεργαστή Μητρώου των Windows. Εδώ, μεταβείτε στο φάκελο HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters. Αλλάξτε την τιμή των κλειδιών EnablePrefetcher και EnableSuperfetch σε 0.

Διαβάστε:  Πως να κάνετε με Google Photos - PC, Tablet, Smartphone

Δεν χρειάζεστε την κρυφή μνήμη εγγραφής στις ρυθμίσεις SSD

Οι μονάδες SSD έχουν διάρκεια ζωής που περιορίζεται σε έναν ορισμένο αριθμό εκατομμυρίων λειτουργιών εγγραφής στα κελιά μνήμης που τις αποτελούν. Όπως είδαμε ήδη στην προηγούμενη ενότητα, τα Windows 10 έχουν κληρονομήσει ορισμένες λειτουργίες από προηγούμενα λειτουργικά συστήματα. Μιλάμε για τα Windows 7, σχεδιασμένα για τη διαχείριση άλλων τύπων υλικού. Η κρυφή μνήμη εγγραφής είναι μια από εκείνες τις λειτουργίες που επιτάχυναν την πρόσβαση σε δεδομένα στους σκληρούς δίσκους. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «καταναλώνει» λειτουργίες εγγραφής δεδομένων στους SSD, μειώνοντας τη ωφέλιμη ζωή τους.

Αυτή είναι η ιδανική ποσότητα μνήμης για τον υπολογιστή σας.

Η απενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας μπορεί να μην κάνει τον SSD σας να λειτουργεί πιο γρήγορα, αλλά είναι ένα κόλπο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του SSD σας. Για να απενεργοποιήσετε την προσωρινή μνήμη εγγραφής, πρέπει απλώς να κάνετε δεξί κλικ στη μονάδα SSD και να επιλέξετε την επιλογή Ιδιότητες. Στη συνέχεια, μεταβείτε στην καρτέλα Υλικό, επιλέξτε τη μονάδα SSD στη λίστα και πατήστε το κουμπί Ιδιότητες.

Ένα νέο παράθυρο θα ανοίξει αμέσως. Σε αυτό, μεταβείτε στην καρτέλα Γενικά και πατήστε το κουμπί Αλλαγή ρυθμίσεων. Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στην καρτέλα Πολιτικές για να αποεπιλέξετε την επιλογή Ενεργοποίηση προσωρινής μνήμης εγγραφής στη συσκευή. Μετά την αποδοχή της αλλαγής, θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή για να εφαρμόσετε τις αλλαγές.

Μην περιμένετε να γεμίσει ο δίσκος SSD

Το να μην γεμίζει τελείως η μονάδα αποθήκευσης δεν είναι μόνο ένα κόλπο για να κάνετε το SSD σας να λειτουργεί πιο γρήγορα. Mπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σύστημα αποθήκευσης. Το σύστημα χρειάζεται συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης για να «μετακινηθεί» και να λειτουργήσει. Tα προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται από εφαρμογές δημιουργούνται και καταστρέφονται συνεχώς. Έτσι, αν μεγιστοποιήσετε τη χωρητικότητα του SSD, το σύστημα θα λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Ο SSD Crucial® MX500 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ποιότητα, την ταχύτητα και την ασφάλεια. Μπορείτε να αποθηκεύσετε έως και 2 TB δεδομένων και να απολαύσετε την αποτελεσματικότητα του Micron 3D NAND. Στην πραγματικότητα, είναι τόση η σημασία αυτού του χώρου για τα Windows, που στην επόμενη μεγάλη ενημέρωση των Windows 10 το σύστημα θα κρατήσει αυτόματα αυτόν τον χώρο που δεν θα μπορείτε πλέον να καταλαμβάνετε.

Ιδανικά, κρατάμε περίπου το 10% της συνολικής χωρητικότητας του δίσκου ελεύθερο ώστε το λειτουργικό σύστημα να το χρησιμοποιήσει όταν χρειάζεται. Εάν έχετε ήδη υπερβεί αυτό το μέγιστο όριο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης της μονάδας δίσκου σας σε SSD μεγαλύτερης χωρητικότητας. Οι ρυθμίσεις SSD μπορούν όπως διαβάσατε να γίνουν προσεκτικά και με συγκεκριμένες κινήσεις. Έτσι θα είστε σίγουροι για όλα όσα θέλετε να βελτιώσετε.

Καλέστε μας