Πως να μπείτε σε Safe Mode για διάγνωση Προβλημάτων

safe mode

Δυσκολεύεστε να σερφάρετε στο διαδίκτυο; Θα μπορούσε να είναι ένα απλό πρόβλημα με το πρόγραμμα περιήγησής σας.  Το πρόβλημα όμως θα μπορούσε να είναι βαθύτερο. Μπορεί να υπάρχει κάτι λάθος με τον υπολογιστή σας στα Windows. Εάν αντιμετωπίζετε κακή απόδοση ή κολλάνε εφαρμογές, δώστε προσοχή. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα πίσω από κάθε σύμπτωμα σε επίπεδο επιφάνειας. Ευτυχώς η Microsoft διαθέτει ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε γρήγορα το πρόβλημα. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Safe Mode για την αντιμετώπιση προβλημάτων του υπολογιστή σας.

Τι είναι η ασφαλής λειτουργία – Safe Mode;

Η ασφαλής λειτουργία είναι μια δυνατότητα των Windows που χρησιμοποιεί μόνο τις απολύτως απαραίτητες εργασίες.  Το Safe Mode εκκινεί τα Windows σε ακατέργαστη κατάσταση, χρησιμοποιώντας ένα περιορισμένο σύνολο αρχείων και προγραμμάτων οδήγησης. Εάν δεν παρουσιαστεί πρόβλημα σε ασφαλή λειτουργία, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και τα βασικά προγράμματα οδήγησης συσκευών δεν προκαλούν το πρόβλημα. Η παρατήρηση των Windows σε ασφαλή λειτουργία σάς επιτρέπει να περιορίσετε την πηγή ενός προβλήματος και μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε προβλήματα στον υπολογιστή σας.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις Ασφαλής Λειτουργίας:

Ασφαλής λειτουργία και Ασφαλής λειτουργία με δικτύωση. Το Safe Mode with Networking προσθέτει τα προγράμματα οδήγησης δικτύου και τις υπηρεσίες που θα χρειαστείτε για να είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και να συνδεθείτε με άλλους υπολογιστές στο δίκτυό σας.

Διαβάστε:  Άμεση ανάκτηση (Instant Data Recovery - Recovery in Place)

Πώς να ενεργοποιήσετε το Safe Mode

Μπορείτε να εκκινήσετε την Ασφαλής Λειτουργία με διάφορους τρόπους με τα Windows 10 και 11

Ο πιο απλός τρόπος είναι από τις Ρυθμίσεις, οπότε ας εστιάσουμε σε αυτό. Για πρόσβαση στην Ασφαλή λειτουργία στα Windows 10: Πατήστε το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows + I στο πληκτρολόγιό σας για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, επιλέξτε το κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, Ρυθμίσεις. Επιλέξτε Ενημέρωση και ασφάλεια > Ανάκτηση.

Στην ενότητα Εκκίνηση για προχωρημένους, επιλέξτε Επανεκκίνηση τώρα. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας στην οθόνη Επιλογή επιλογής, επιλέξτε Αντιμετώπιση προβλημάτων > Σύνθετες επιλογές > Ρυθμίσεις εκκίνησης > Επανεκκίνηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να εισαγάγετε το κλειδί ανάκτησης BitLocker. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, θα δείτε μια λίστα επιλογών.

Διαβάστε – Πώς να βρείτε το μοντέλο μητρικής πλακέτας

Επιλέξτε 4 ή πατήστε F4 για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας σε ασφαλή λειτουργία. Ή, εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο, επιλέξτε 5 ή πατήστε F5 για Ασφαλή λειτουργία με δικτύωση.

Για πρόσβαση στην Ασφαλή λειτουργία στα Windows 11

Πατήστε το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows + I στο πληκτρολόγιό σας για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, επιλέξτε το κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ρυθμίσεις.

Επιλέξτε Σύστημα > Ανάκτηση. Στην περιοχή Επιλογές ανάκτησης, δίπλα στην επιλογή Εκκίνηση για προχωρημένους, επιλέξτε Επανεκκίνηση τώρα. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας στην οθόνη Επιλογή επιλογής, επιλέξτε Αντιμετώπιση προβλημάτων > Σύνθετες επιλογές > Ρυθμίσεις εκκίνησης > Επανεκκίνηση.

Μπορεί να σας ζητηθεί να εισαγάγετε το κλειδί ανάκτησης BitLocker. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, θα δείτε μια λίστα επιλογών.

Διαβάστε:  Διαφορές SSD με HDD Δίσκο

Επιλέξτε 4 ή πατήστε F4 για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας σε ασφαλή λειτουργία. Ή, εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο, επιλέξτε 5 ή πατήστε F5 για Ασφαλή λειτουργία με δικτύωση. Τι θα συμβεί αν το σύστημά μου έχει ήδη καταρρεύσει; Μπορείτε να εισέλθετε σε ασφαλή λειτουργία αφού έχετε ήδη αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Δείτε πώς:

Πραγματοποιήστε μια σκληρή επαναφορά πατώντας και κρατώντας πατημένο το κουμπί λειτουργίας στον υπολογιστή σας για 10 δευτερόλεπτα.

Ενεργοποιήστε ξανά τη συσκευή αφού σβήσει πατώντας μία φορά το κουμπί λειτουργίας.

Καθώς εκκινείται, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για άλλα 10 δευτερόλεπτα.

Και πάλι, ενεργοποιήστε ξανά τον υπολογιστή πατώντας το κουμπί λειτουργίας.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία άλλη μια φορά, προτρέποντας την αυτόματη επιδιόρθωση να ξεκινήσει. Επιλέξτε winRE, συντομογραφία για το Windows Recovery Environment.

Από εδώ, θα επιστρέψετε στις ίδιες επιλογές αντιμετώπισης προβλημάτων όπως πριν. Κάντε κλικ στην Αντιμετώπιση προβλημάτων για να ξεκινήσετε.

Επιλέξτε Προηγμένες επιλογές, ακολουθούμενες από Ρυθμίσεις εκκίνησης.

Χρησιμοποιήστε το F5 για να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή λειτουργία με δικτύωση.

Αφού ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, ο υπολογιστής σας θα παραμείνει σε ασφαλή λειτουργία μέχρι την επόμενη φορά που θα απενεργοποιήσετε.

Πώς να απενεργοποιήσετε το Safe Mode

Για να απενεργοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία, πατήστε Win + R για να εμφανιστεί το παράθυρο Εκτέλεση. Πληκτρολογήστε “MSConfig” και πατήστε OK. Στην καρτέλα Εκκίνηση, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επιλεγμένο το πλαίσιο δίπλα στην Ασφαλή εκκίνηση.

Τώρα, δοκιμάστε να επανεκκινήσετε ξανά τον υπολογιστή σας. Θα πρέπει να είναι εντελώς πίσω στη δράση. Αν δείτε ότι έχετε χάσει αρχεία και δεν έχετε πρόσβαση σε αυτά μέσω του σκληρού δίσκου επικοινωνήστε μαζί μας.

Διαβάστε:  Κατεστραμμένο Κινητό - Πώς μπορείς να ανακτήσεις δεδομένα

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Safe Mode για τη διάγνωση του υπολογιστή σας

Η ασφαλής λειτουργία είναι ιδανική όταν έχετε ένα μυστήριο να λύσετε και δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την Ασφαλή λειτουργία ως διαγνωστικό εργαλείο αφού έχει τοποθετηθεί; Με ένα απλό Task Manager, θα μπορείτε να εντοπίζετε γρήγορα προβληματικές διαδικασίες. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας είναι απολύτως εντάξει όταν εκτελούνται μόνο τα απαραίτητα, ίσως υπονοώντας το πραγματικό υποκείμενο πρόβλημα εκτός αυτών των αναγκών.

Εάν ο υπολογιστής σας έχει καταστεί άχρηστος, το Safe Mode μπορεί να σας επαναφέρει σε μια θέση σχετικής λειτουργικότητας. Η ασφαλής λειτουργία καθαρίζει τον αγωνιστικό χώρο για εσάς. Άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε την Ασφαλή λειτουργία Μία από τις πιο κοινές ανησυχίες θα είναι η πιθανότητα να κλειδώσετε τον εαυτό σας έξω από τη συσκευή.

Η προσθήκη ενός PIN, δαχτυλικού αποτυπώματος ή κλειδιού ασφαλείας είναι όλα βιώσιμα μέτρα αντιμετώπισης, δίνοντάς σας μια ζωτικής σημασίας ασφάλεια όταν χτυπήσει η καταστροφή. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε την επιλογή “Να επιτρέπεται μόνο η είσοδος στο Windows Hello για λογαριασμούς Microsoft” στις ρυθμίσεις των λογαριασμών σας, που βρίσκονται στις επιλογές εισόδου.

Λατρεύουμε το Safe Mode επειδή κάνει τα διαγνωστικά εύκολα, ακόμα κι αν δεν είστε απαραίτητα λάτρης των σκληροπυρηνικών υπολογιστών. Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ασφαλή λειτουργία και μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και κόπο.

Καλέστε μας