Ανάκτηση δεδομένων – Μια δουλειά για επαγγελματίες

ανακτηση δεδομενων απο επαγγελματιες

Εάν διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο θα μείνετε απορημένοι κοιτάζοντας, είτε ένα εικονίδιο αρχείου με ένα σήμα ερωτηματικού, είτε τα Windows που θα σάς επισημαίνουν συνεχώς ότι εντόπισαν πρόβλημα στον σκληρό δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι ίσως διαγράψατε ένα αρχείο, μία φωτογραφία ή γενικότερα έναν οποιοδήποτε τύπο δεδομένου, τον οποίο εξακρυβόσατε τώρα και δυστυχώς δεν μεριμνήσατε ώστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε σκληρό δίσκο ή σε σύστημα αποθήκευσης Cloud. Μην ανησυχείτε όμως, διότι κι εμείς έχουμε βρεθεί στην δυσμενή αυτή θέση.

Προτού αναλύσουμε τις συνθήκες του συγκεκριμένου προβλήματος και προβούμε στην επεξήγηση λύσεων και συμβουλών, ας προσπαθήσουμε να διώξουμε την ομίχλη γύρω απ’ το ζήτημα της ανάκτησης δεδομένων, δίνοντας ορισμένους βασικούς ορισμούς. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθούμε κυρίως στην λειτουργία των σκληρών δίσκων.

Οι SSD σκληροί δίσκοι οι οποίοι αναλυτικά ονομάζονται Solid-State-Drive δεν φέρουν μηχανικά μέρη, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες σκληρών δίσκων. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ενθαρρύνει την λανθασμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα που προωθούνται στους SSD είναι ιδιαίτερα ασφαλή σε σύγκριση με τους HDDs σκληρούς δίσκους. Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική, εφόσον οι SSD είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες βλάβες σε σχέση με τους HDDs. Οι συγκεκριμένες ανωμαλίες και φθορές συχνά οφείλονται στα μαγνητικά και ηλεκτρικά φορτία καθώς και στις ξαφνικές αλλαγές τάσης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στους SSD ο αριθμός των κύκλων εγγραφής είναι ξεπερασμένος με συνέπεια οι δίσκοι να φθείρονται ευκολότερα και να ευθύνονται για την απώλεια σημαντικού ποσοστού των δεδομένων.

Ανακτηση Δεδομένων SSD δίσκων

Ας υποθέσουμε ότι ο σκληρός δίσκος σας  δεν ανταποκρίνεται σωστά και κατά την λειτουργία του ακούγονται περίεργοι ήχοι, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι καθοριστικό και θα πρέπει να είναι ακαριαίο. Προκειμένου να προστατέψετε τα δεδομένα σας πρέπει να διακόψετε αμέσως την λειτουργία του δίσκου, αποσυνδέοντας το στοιχείο αυτό από την τροφοδοσία ρεύματος. Στην συνέχεια εφόσον έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του σκληρού δίσκου είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με ειδικούς που εξειδικεύονται στην ανάκτηση δεδομένων.

Διαβάστε:  Intel Core I3 vs I5: Ποια είναι η καλύτερη CPU για εσάς;

Εύλογα θα ρωτούσε κανείς, «γιατί να πληρώσω, δεν μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα επαναφοράς των δεδομένων μόνος μου;». Η απάντηση στην ερώτηση είναι κάθετη και μονολεκτική. «Όχι». Σας συστήνουμε λοιπόν, στην περίπτωση που ο SSD δίσκος δεν εμφανίζεται στο BIOS ή δεν αναγνωρίζεται στα Windows (ακόμη και σαν raw δίσκος). Να μην επιδιώξετε λοιπόν να επαναφέρετε τα δεδομένα μόνος σας. Κι αυτό γιατί τα εργαλεία που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο ακόμη και τα εμπορικά επί πληρωμή, δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ζημιά αυτή. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αναλώνεστε σε εξουθενωτικά tutorial που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν, καθώς και να εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε λειψά λογισμικά.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι σαν καταναλωτής πρέπει να εστιάζετε το ενδιαφέρον σας μόνο σε επώνυμους SSD δίσκους. Οφείλεται λοιπόν, να είστε προετοιμασμένοι σχετικά με την γκάμα των προϊόντων διότι αρκετοί μικροί κατασκευαστές SSD δίσκων με γνώμονα τον οικονομικό παράγοντα χρησιμοποιούν chips δεύτερης διαλογής, καθώς το firmware δεν δίνει δυνατότητες ανάκτησης των δεδομένων.

Ο τεχνικός όρος firmware αναφέρεται στο λογισμικό του δίσκου. Τα προβλήματα στην λειτουργία των σκληρών δίσκων εντοπίζονται κυρίως στο υλικό (hardware) του στοιχείου ή στο firmware. Οι εταιρείες ανάκτησης δεδομένων με την χρήση εξελιγμένου εξοπλισμού αποκτούνε πρόσβαση στον δίσκο μέσω του factory access mode, μιας λειτουργίας που διαθέτουν όλοι οι επώνυμοι δίσκοι SSD

Στην περίπτωση λοιπόν, που επιθυμείτε να μην επιτρέψετε καμία απώλεια δεδομένων, ο μόνος δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι αυτός των ειδικών και των εταιρειών, όπως είμαστε εμείς. Επαγγελματίες οι οποίοι μέσω της τεχνογνωσίας τους μπορούν να σας διαβεβαιώσουν πως τα αρχεία σας όχι μόνο δεν χάθηκαν αλλά είναι και σε «καλά χέρια».

Διαβάστε:  Πώς να εγκαταστήσετε το Viber στον υπολογιστή σας εύκολα και γρήγορα!

Εάν όμως επιθυμείτε μόνο να επαναφέρεται ένα μικρό ποσοστό των αρχείων ή επιδιώκεται να κάνετε ξανά τον δίσκο σας λειτουργικό, ευτυχώς για εσάς υπάρχουν ορισμένα βήματα που ενδέχεται να σας φανούν χρήσιμα.

Ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο

Καταρχάς αφαιρέστε τον σκληρό δίσκο και συνδέστε τον σε άλλον υπολογιστή, εάν είναι δυνατόν. Έπειτα εάν μπορείτε να δείτε τα αρχεία αυτού του δίσκου στον υπολογιστή που λειτουργεί, μεταφέρετε οτιδήποτε σας είναι απαραίτητο και δημιουργήστε αντίγραφα. Η συγκεκριμένη διαδικασία καθίσταται απλούστερη σε Mac υπολογιστή με την χρήση του εργαλείου target disk mode. Αν μετακομίζετε αναζητήστε μια μεταφορική Αθήνα, που θα προστατέψει όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές με την απόλυτη ασφάλεια.

Πιο αναλυτικά, συνδέστε ένα Mac που δεν λειτουργεί σε ένα λειτουργικό Mac και με αυτό τον τρόπο πλέον το Mac που δεν λειτουργεί θεωρείται μια μεγάλη μονάδα USB.  Συνδέστε τους δύο υπολογιστές με καλώδιο USB-C, Thunderbolt 2 ή Firewire cable. Κατόπιν ενεργοποιήστε τον κατεστραμμένο Mac και, στη συνέχεια, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο T κατά την εκκίνηση. Στην περίπτωση όπου ο Mac είναι ήδη ενεργοποιημένος, μεταβείτε στην Apple (στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης) και από εκεί ακολουθήστε το μονοπάτι System Preferences > Startup Disk > Target Disk Mode.

Συμπερασματικά

Εάν η παραπάνω διαδικασία είναι επιτυχής, χρησιμοποιήστε το λειτουργικό Mac για να δημιουργήσετε αντίγραφα των αρχείων που χρειάζεστε περισσότερο. Μόλις το κάνετε αυτό, είστε έτοιμοι να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε τον χαλασμένο δίσκο. Αυτό το βήμα επιτυγχάνεται αφού επανεκκινήσετε τον υπολογιστή και κρατήσετε πατημένο το CMD+R μέχρι να δείτε το λογότυπο της Apple ή μια σφαίρα που περιστρέφεται. Από το MacOS Utilities, επιλέξτε Disk Utility. Επιλέξτε το topmost drive στα αριστερά και τέλος πατήστε First Aid or Repair.

Διαβάστε:  Διαφορές SSD με HDD Δίσκο
Καλέστε μας