Κατεστραμμένο Κινητό – Πώς μπορείς να ανακτήσεις δεδομένα

κατεστραμμενο κινητο

Η σύγχρονη ζωή μας είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για τα αγαθά που απολαμβάνουμε σήμερα. Η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι η συνηθέστερη τεχνολογική έκφραση η οποία αρκετά συχνά στην εποχή μας χαρακτηρίζεται ως προέκταση του χεριού τού κάθε ανθρώπου. Στο κινητό μας, αν το καλοσκεφτούμε, είναι αποθηκευμένα όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητά μας. Φωτογραφίες, email, μηνύματα, βίντεο, πολύτιμα αρχεία, όλα κρυμμένα σε  μικροσκοπικά μεταλλικά κομμάτια. Δυστυχώς όμως, με τον καιρό η ύλη φθείρεται κι αν το κινητό μας τελικώς καταστραφεί, το διήγημα της ζωής μας χάνεται.

Άραγε πόσο αλήθεια είναι αυτό; Για να δούμε…

Τα smartphones έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλο όγκο πληροφορίας. Η απώλεια αυτής συχνά  αποδεικνύεται καταστροφική για τον χρήστη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε κινητό διαθέτει διαφορετικό λειτουργικό σύστημα με τις διαφορές να εντοπίζονται αφενός στα δομικά χαρακτηριστικά και αφετέρου στον τρόπο με τον οποίο η συσκευή αποθηκεύει τα δεδομένα.

Ανακτηση Δεδομένων SSD δίσκων

Η διαδικασία ανάκτησης σε σχέση με την τεχνική που ακολουθείται στους σκληρούς δίσκους είναι πολύ διαφορετική εφόσον απαιτούνται ακόμη πιο λεπτεπίλεπτοι χειρισμοί. Το πιο ασφαλές μονοπάτι για κάποιον που έρχεται αντιμέτωπος με μια απρόσμενη βλάβη, είναι να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους τεχνικούς ανάκτησης δεδομένων, οι οποίοι με βάση τον εξοπλισμό τους και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, είναι ικανοί να διασφαλίσουν μεγάλο ποσοστό θωράκισης των δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά αν επιμένετε να βάλετε τα δυνατά σας και να γίνετε ο τεχνικός που πάντα ονειρευόσασταν, ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές καθώς και λογισμικά τα οποία μπορούν να σας φανούν χρήσιμα.

Διαβάστε:  Πως να κατεβάσετε βίντεο από το Youtube

Προτού δούμε κάποια εξειδικευμένα λογισμικά ας επεξηγήσουμε πρώτα κάποιες βασικές συμβουλές οι οποίες μπορεί να σας γλιτώσουν χρόνο και χρήμα.

  1. Ψάξτε για κάρτα τύπου MicroSD

Τα παλιότερα μοντέλα χρησιμοποιούσαν κάρτα τύπου MicroSD για την αποθήκευση του πλήθους των εξωτερικών δεδομένων, όπως είναι οι φωτογραφίες, τα βίντεο κ.α. Εάν είσαστε απ’ τις παλιές γενιές και το κινητό σας ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία, μην χάνετε ούτε λεπτό και ψάξτε για κάποια εσοχή στο κινητό σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δεδομένου ότι το κινητό σας για αρκετά χρόνια μπορεί να ήταν καταχωνιασμένο σε κάποιο συρτάρι, προσέξτε μήπως η εσοχή αυτή έχει καμουφλαριστεί από την σκόνη. Όταν λοιπόν κρατήσετε στα χέρια σας την MicroSD,  συνδέστε την κάρτα στο laptop σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε card reader. Κι αφού ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα θα αναμένετε το αποτέλεσμα.

Ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο

  1. Συνδέστε το κινητό σας με το laptop ή το desktop σας

Εάν είστε της πιο μοντέρνας τεχνολογίας και δεν έχετε ακούσει ποτέ σας για την κάρτα MicroSD τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να πληροφορηθείτε για την αποθηκευτική μνήμη του κινητού σας. Η σύνδεση του κινητού σας με κάποιον υπολογιστή δεν απαιτεί πολλές συνδέσεις, παρά μονάχα ένα καλώδιο USB. Εάν το PC αναγνωρίσει την συσκευή, η διαδικασία φόρτωσης των αρχείων ξεκινά. Στην περίπτωση που το κινητό σας έχει λογισμικό Android ετοιμαστείτε να απολαύσετε το περιεχόμενο που επιθυμείτε. Εάν  αναζητείτε φωτογραφίες επιλέξτε τα αρχεία με τις ονομασίες DCIM, Downloads, Instagram, Facebook, Camera, Gallery, Video κ.α. Με τα iPhone η διαδικασία ίσως να διαφέρει καθώς θα χρειαστείτε την πιο ενημερωμένη έκδοση του iTunes και μέσω αυτού του εργαλείου μπορείτε να βρείτε ό, τι ψάχνετε.

Ανάκτηση δεδομένων απο Κινητό Τηλέφωνο

Εάν όμως τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στην εσωτερική μνήμη του κινητού,  δυστυχώς έπειτα από το 2010 περίπου, τα νέα μοντέλα των κινητών κρυπτογραφούν τα δεδομένα με συνέπεια πολλές φορές η αποκρυπτογράφησή τους να καθίσταται πολύ δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή, μόνο οι ειδικοί μπορούν να επέμβουν, δίνοντας τις αποδοτικότερες λύσεις.

Διαβάστε:  Οδηγός γονέων για παρακολούθηση μηνυμάτων του παιδιού σας - iPhone

Ας επισημάνουμε τώρα δύο απ’ τα πιο γνωστά λογισμικά τα οποία διακρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους και ίσως σας βοηθήσουν να βρείτε τη λύση.

  1. Recoverit Data Recovery

Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι ένα εύχρηστο και σχετικά απλό πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων από κάρτα μνήμης smartphones. Το συντριπτικό πλεονέκτημα του προγράμματος αυτού είναι ότι μαθαίνεται εύκολα, καθώς τα εργαλεία και το περιβάλλον του είναι ευκολονόητα. Το βασικό μειονέκτημά του όμως, είναι ο περιορισμός των συσκευών στις οποίες μπορεί να συνεισφέρει επαναφέροντας τα δεδομένα. Ειδικότερα, το κινητό θα πρέπει να διαθέτει κάρτα μνήμης, επομένως στα iPhone και σε άλλα smartphones με ξεχωριστές κάρτες μνήμης η δύναμη του Recoverit Data Recovery είναι αμελητέα.

Ανάκτηση δεδομένων από USB Stick Flash Drive

  1. Recover My Files

Το Recover My Files είναι ικανό να ανακτήσει δεδομένα τόσο από κινητά όσο και από κάρτες μνήμης. Είναι απλό και γρήγορο, δεν απαιτεί μεγάλο υπόβαθρο τεχνογνωσίας, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνει αναζήτηση σε βαθύ επίπεδο ανακτώντας αρχεία διαφόρων τύπων. Το βασικό μειονέκτημά του όμως είναι, πως παρέχει  περιορισμένη δυνατότητα στον χρήστη να αναζητήσει τα αρχεία του, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλο ποσοστό απωλειών. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τους ειδικούς ανάκτησης δεδομένων.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η ανάκτηση δεδομένων από κινητά τηλέφωνα είναι μία διαδικασία η οποία κινείται σε ένα εύρος που αγγίζει την εφαρμογή ορισμένων εύκολων βημάτων μέχρι την μεσολάβηση έμπειρων ειδικών για την επίλυση της περιπλοκότητας του προβλήματος. Η ανάθεση του ζητήματος στους ειδικούς, να γνωρίζετε πως είναι πάντα ο πιο ασφαλής δρόμος για την προστασία των δεδομένων σας και για την επίλυση των προβλημάτων σας.

Διαβάστε:  Επισκευή σκληρού εξωτερικού δίσκου - Πως γίνεται
Καλέστε μας